Garasjen er både enkel og luksuriøs

Du kan fint bygge en flott garasje, som ser avansert ut uten å være det. Her viser vi byggingen av en både enkel og solid luksusgarasje.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
All fritid i noen uker
Pris
Cirka 200.000 kroner

Intro

Det var ingen tegninger på bordet da byggingen begynte. Denne garasjen er i stedet bygget på enkle prinsipper og gjør det selv-erfaring. Resultatet snakker for seg selv – det kan fint la seg gjøre å bygge en flott, moderne luksusgarasje med enkle basisteknikker.

I denne artikkelen kan du danne deg et overordnet inntrykk av hva som skal til for å bygge en tilsvarende garasje.

3D-avdelingen vår har ligget i hardt arbeid, slik at vi kan vise deg en serie detaljerte 3D-illustrasjoner, der du kan ta en titt inn i konstruksjonen og se hvordan grunnleggende element som fundament og vegger er bygget opp, samt hva de er laget av.

Dessuten får du muligheten til å studere noen av de vanskelige detaljene i takkonstruksjonen, som er skrå på oversiden og vannrett på undersiden.

OBS: Denne veiledningen er IKKE en byggeveiledning med mål og materiallister.

Bunnen er isopor, betong og leca

Garasjen er bygget på en isolert plate på mark, av 30 cm isolasjonsmateriale og 20 cm betong. Dekket er støpt innenfor en sokkel av lecablokker, som ligger i tre skift. Langs sokkelen på oversiden er det støpt ned gjengestenger til senere bruk.

Garasjen hviler på en ringmur, som er laget av betong og lecastein. Ringmuren er frostsikret etter lokale forhold, og det er støpt ned 16 stykker 8 mm gjengestenger, som skal brukes til å montere fast bunnsvillen i reisverket til sokkelen.

Det er isolert med 30 cm polystyren innenfor ringmuren, og det er lagt ned tomrør til føring av strømkabler. Oppå isolasjonen er det forberedt til støping av betongplaten med et lag 8 mm armeringsnett, som ligger på 4,5 cm avstandslister.

Sokkelen består av ytterligere to skift lecastein. Steinene er murt opp i forband, og der det er behov, kuttes steinene med en steinsaks.

Betongdekket krever 9,5 m³ betong. Den leveres med bil for å spare både tid og mye tungt arbeid.

Betongdekket er lettest å slipe før garasjen er bygget ferdig.

Reisverket er av tre, vindtrekksbånd og vinkler

Oppå fundamentet bygges reisverket til garasjen, der bunnsvillen er forbundet til sokkelen ved hjelp av gjengestengene som er støpt fast. Reisverket er av 48 x 148 mm konstruksjonsvirke. Taksperrene er av 48 x 298 mm. På innsiden er det montert vindtrekksbånd på skrå, som hjelper til med å stabilisere bygningen.

Bunnsvillen til reisverket er lagt slik at den flukter med kanten av sokkelen på utsiden. Den er spent fast til de nedstøpte gjengestengene. Reisverket er bygget i to omganger. I første omgang er hver annen stender og overliggeren montert. Deretter er resten av stenderne satt opp. Alle sammenføyninger er sikret med store vinkelbeslag.

Venstre side av garasjen er høyere. Fordi taket skal helle litt, er den høyre veggen 20 cm lavere enn den venstre.

Sperrene festes med vinkler. Garasjetaket består av blant annet 16 sperrer, som er lagt oppå sideveggene og festet med vinkler. Sperrene ligger med 45 cm avstand.

Kledningen er osb- plate, lister og fiber sementbord

Garasjen er kledd med værbestandige fibersementbord, som er montert på avstandslister og OSB-plater. På innsiden er garasjen også kledd med OSB-plater. Mellom platelagene, er garasjen isolert med mineralull.

Reisverket er pakket inn i OSB-plater. Materialvalget gir flere fordeler. OSB-plater er både relativt billige (i forhold til for eksempel kryssfinér), de er skrufaste og når de først er skrudd fast, stiver de også opp garasjen. Platene er i tillegg enkle å montere med treskruer.

Avstandslistene på platene er 22 x 48 mm og har to formål: De brukes til å montere kledningen til, og de sikrer ventilasjon bak kledningsbordene.

Avstandslistene males svarte, slik at de ikke er synlige i skjøtene mellom kledningsbordene. Bordene skrus fast i avstandslistene med egnede skruer.

Fibersementbordene holder lenge og krever lite løpende vedlikehold. De er også lette å montere, uten spesialutstyr. De er likevel tøffe mot verktøyet, så bruk de gamle bladene på kappsagen.

Taket er troldtektplater, osb-plater og takbelegg

Garasjen har et tak med to lag takbelegg, oppå et lag konstruksjonskryssfinér. Taket er dessuten avsluttet med trekantlister mot vindskier i tre, som er kledd med svarte beslag. På undersiden av sperrene er det montert tverrgående spikerslag, som bærer himlingen. Spikerslagene er klosset ned på en lang kile, som følger sperrenes helling, slik at himlingen blir vannrett. Taket er isolert med 20 cm mineralull. Til slutt er det montert Troldtekt-plater som himling på undersiden av spikerslagene.

Det ligger to lag takbelegg på taket. Takbelegget er laget med to lag, der det øverste laget er sveiset fast. På tak med så lav helling som her, finnes det ikke mange andre alternativ. Takbelegg har også den fordelen at det er enkelt å reparere hvis det blir skadet, og det er nokså raskt å legge.

Himlingsplatene av Troldtekt bidrar til å holde støynivået i garasjen nede. De harde overflatene for øvrig gir en ubehagelig romklang. Det er særlig relevant hvis garasjen skal brukes som verksted.

Garasjen er med automatisk port og klargjort til elbil

Etter at garasjen er malt innvendig, og detaljer malt utvendig, er den gjort ekstra lekker med en automatisk port som kan fjernstyres. I tillegg er garasjen klargjort for installering av hurtiglader til elbil.

Garasjen er blitt til et multirom. Det er montert en automatisk, fjernstyrt dobbelport i garasjen, som fint huser to biler og hyller til oppbevaring. Garasjen er dessuten innredet med rikelig belysning, slik at den kan brukes som verksted når én eller begge bilene parkeres utenfor porten.

Det er klargjort for hurtiglader. Selv om garasjen foreløpig ikke huser noen elbil, så er den på forhånd blitt utstyrt med nødvendige elektriske installasjoner, slik at en elektriker enkelt kan sette opp en hurtiglader når behovet dukker opp.

Detaljene er i orden. I port- og døråpningene er det avsluttet med dekkbord. Bordene, som senere pakkes inn i svarte beslag, skjuler trekonstruksjonen.

Materialer

Spesialverktøy

  • Betongblander
  • Betongsliper

Tidsforbruk

Regn med at du må bruke all fritid i noen uker.

Pris

Cirka 200.000 kroner

Vanskelighetsgrad

Et komplekst prosjekt, som krever oversikt og gjør det selv-kunnskap fra alle hyller.

Video

Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Takbelegg i to lag

Med to lag takbelegg blir taket helt tett

Video

Inndekkinger på tak med takbelegg

Trekantlistene sikrer at takbelegget legges riktig

Video

Skjær enkelt gjennom takbelegg

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...