Allsidige OSB-plater

De har høy styrke og lav pris. De allsidige OSB-platene kan brukes til et hav av gjør det selv-oppgaver. Vi viser hvordan du bruker de populære platene.

Med sponplatens bæredyktighet og kryssfinérens styrke, er OSB-en det beste fra begge verdener. Det er en allsidig byggeplate som har mange bruksområder – både som skjulte og synlige plater, til gulv, vegger, tak og møbler.

OSB, som er en forkortelse for "Oriented Strand Board", er en populær byggeplate som oftest lages av nåletre. Treet kommer i form av høvelspon, flis og rundtre, som er restprodukter fra sagbruk, møbelfabrikker og vindusprodusenter, samt fra tynning av skog.

Lim og voks holder de små trebitene sammen, og fordi det er snakk om restetre, er OSB-platen et grønnere og mer bæredyktig alternativ til for eksempel kryssfinéren, som OSB-en ellers minner en del om. Begge byggeplatene er nemlig bygget opp i lag der fibrene i hvert lag skiftvis vender i hver sin retning, noe som gir en stor styrke. Oppbyggingen betyr samtidig at platene er helt fri for kvister og kvisthull.

OSB-platen er likevel en del billigere enn kryssfinéren, noe som er enda en fordel ved å bruke restetre til produksjonen. Faktisk koster OSB-en ofte mindre enn halvparten av en finérplate. Derfor blir OSB-platen ofte satt i kategori med sponplaten, som også er laget av restematerialer.

Oppbyggingen i lag betyr dog at OSB-platen er betydelig sterkere, og faktisk er den mer kompakt og trykkfast enn det trematerialet den er laget av. Limet har nemlig en høyere densitet enn treet. Samtidig presses alt veldig tett sammen mens limet herder.

Byggeplaten har altså tatt de beste egenskapene fra både kryssfinér og sponplater, og OSB-en er på den måten blitt helt unik. Mange synes også platen er penere enn alternativene. Det har gjort den til et både populært og moderne valg når innredning, møbler eller vegger skal ha et rått og spesielt utseende.

Velg riktig type

OSB-plater til konstruksjonsbruk som gulv og vegger, skal være CE-merket. I tillegg skal de være godkjent i henhold til omgivelsene de settes opp i.

  • OSB/1 er til innvendig bruk i tørre omgivelser.
  • OSB/2 er til bærende plater i tørre forhold.
  • OSB/3 er til bærende plater i fuktige forhold.
  • OSB/4 er til kraftige bærende plater i fuktige forhold.

Med fuktige forhold menes områder med høyere fukt en gang iblant. Det kan for eksempel være i uoppvarmede garasjer eller hytter. Platen er ikke egnet som våtromsplater, der fuktpåvirkningen er høyere, eller til utendørs bruk, der platen utsettes direkte for vær og vind.

Bruk gjerne alltid plater i en høyere kvalitet enn omgivelsene krever. Derfor er det også spesielt OSB/3 som selges mest, og det er samtidig den typen som er enklest å finne i byggvarehusene.

Slik jobber du med osb

OSB-platen er som de fleste andre byggeplater helt enkel å jobbe med, og du skal bruke helt vanlige treskruer til å montere den med. Det er likevel et par ting du skal være oppmerksom på, hvis du vil ha best mulig resultat.

Velg riktig sagblad

Oppbyggingen med grov spon betyr at platen fort fliser seg opp når du sager i den. Skal platen sitte inne i vegger eller gulv, betyr det ingenting, og du kan derfor bruke et hvilket som helst sagblad for tre i sirkelsagen eller stikksagen. Det kan dog være en fordel å velge et sagblad med grove tenner, som raskt spiser seg gjennom platen.

Selv om platen ikke egner seg til finere snekkeroppgaver, kan den gjerne tilføre både møbler og vegger et rått utseende. Til synlig bruk skal snittene være rene og flisfrie. Velg derfor et fintannet sagblad som er laget til rene snitt i for eksempel møbelfinér og hardtreplater. I tillegg skal du føre sagen rolig fremover, slik at bladet får gode arbeidsbetingelser.

Størrelser

12, 15 og 18 mm er de mest vanlige tykkelsene. Skal du lage en skrufast vegg, kan du med fordel bruke en 12 mm OSB-plate under den ytterste gipsplaten. Plater på 15 og 18 mm er gode til undergulv. 15 mm plater understøttes per 40 cm, mens du kan nøye deg med å understøtte per 60 cm med 18 mm plater.

Platene er normalt 244 x 122 cm. De finnes dog også i 244 x 61 cm. De mindre platene er enklere å håndtere - særlig hvis du jobber alene. Til gjengjeld gir de flere sammenføyninger.

Sammenføyning over fast underlag

For å oppnå størst mulig styrke, legges sammenføyninger i for eksempel vegger og gulv alltid over en tilfarer eller en stender. Det gjelder også plater med fjær og not.

Pass på med oljemaling

Du kan fint male OSB-plater eller gi dem et lakkstrøk, slik at platestrukturen fortsatt synes tydelig. Men du skal være forsiktig med oljeholdige utgaver. De kan løse opp limet i platen.

Akklimatiser platene

La platene ligge noen døgn i det rommet de skal brukes før du begynner arbeidet. Da tilpasser de seg til temperatur og luftfuktighet, og muligheten for at de beveger seg etter at de er skrudd opp blir betydelig mindre.

Her er OSB et opplagt valg

Fordi platen både er sterk og billig, og har et rått utseende, er den et opplagt valg til en lang rekke gjør det selv-oppgaver. Her er våre favoritter:

Undergulv

Skal du legge undergulv, er OSB-platen en rask og billig løsning. Den finnes også i en utgave med fjær og not, som limes sammen og gir sterke sammenføyninger.

Skrufast vegg

Skal du henge en flatskjerm eller et skap på en gipsvegg, kan du gjøre den skrufast ved å bytte ut det innerste laget gips med en 12 mm OSB-plate. Dermed kan du skru inn i gipsplaten med vanlige treskruer.

Sokkel

Den lave prisen og høye styrken gjør OSB-platen til et godt valg når du skal bygge sokkel på kjøkkenet eller under skap på soverommet.

Undertak

Byggeplatene med fjær og not er også godt egnet til undertak under for eksempel takbelegg. Det er en rask måte å legge tak på, og mens takbelegget beskytter mot vær og vind, så stiver platene effektivt opp konstruksjonen.

Møbler

OSB-platen har i mange år vært forvist til innsiden av veggen eller til under gulvet, men nå brukes den også synlig. For eksempel kan den rustikke platen gi hyller, skap eller sengegavlen et rått utseende.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Treplater