For noen høres det nok helt urealistisk ut å bygge sin egen hagestue med en elektrisk skrutrekker og naboen som eneste hjelp.
Men egentlig krever det bare en god porsjon logisk sans, evnen til å lese en bruksanvisning og så litt grunnleggende gjør det selv-viten om verktøy og skruer. I dag kan du nemlig kjøpe hagestuer som byggesett, der vinduspartier, skyvedører, skruer, lister, nedløpsrør og alle andre elementer kommer i kasser levert direkte på trappa. Dimensjonene er regnet ut etter de målene som du selv har tatt.
Alt er pakket i kasser med nummer på, og nødvendig verktøy er i prinsippet hammer, vater og skrutrekker.
Hagestua kommer
Gjør Det Selv har fulgt en dansk selvbygger som bestilte ei hagestue fra svenske Santex, en av de større leverandørene også i Norge, med modeller for selvbygging.
Alle pappkassene kom mandag formiddag med laste- bil. Det 20 kvadratmeter store tilbygget gjør ikke mye av seg når det ligger nedpakket i kasser og poser. Vindus- og dørlistene er i samme røde nyanse som huset. Fargen avtalte kjøperen med selgeren da han så på plasseringa av hagestua seks uker tidligere.
Selgeren noterte også målene og materialene på selve huset slik at alle dimensjoner,be-slag og materialer passer spesielt til akkurat dette huset.
Les bruksanvisningen
Bruksanvisningen er det viktigste redskapet for å montere det nye tilbygget. Den må studeres grundig for hver ar-beidsoperasjon.Alt fra de store hjørnepartiene til det minste vinkelbeslaget er numrert fra fabrikken med blyant, og følger man instruksjonen slavisk, burde forvirring kunne unngås.
Dette er også erfaringen til leverandørens konsulenter som hver helg mottar frustrerte telefoner fra private byggherrer.
De mest selvsikre gjør det selv-typene har helt klart de største problemene. De innleder prosjektet med å rive opp alle poser og kasser fordi de er nysgjerrige, forteller en av konsulentene.
De roter alt sammen, og kan ikke finne beslag nummer 53 som skal brukes til å montere tverrbjelke nummer 187 på drager nummer 13. Disse har jeg i telefonen mange ganger hver sommer, men det hører med. Til gjengjeld kan jeg nesten høre i telefonen hvor langt han eller hun har kommet, og hva slags type gjør det selv-menneske jeg snakker med.
En hjelpende hånd
Noen steder gjør bruksanvisningen likevel arbeidet litt lettere enn virkeligheten viser seg å være. For eksempel gikk det fint å skru to loddrette stolper inn i husmuren, og de passet på millimeteren. Til gjengjeld viste det seg at neste trinn med å montere de to ytterste hjørnepartiene krever en hjelpende hånd fra fotografen. Hjørnepartiene veier en god del, og skal bare en mann sette dem opp, ville til og med herr Schwarzenegger trolig få problemer. Elemetene settes opp med et par skrutvinger og bord som støtte, og den første svilla legges opp. Den passet perfekt på lengden. Resten av basiskonstruksjonen monteres med hyppig bruk av vater.
LES OGSÅ: Bygg orangeri i tre selv
Mangler rettes
Det eneste reelle problemet for vår selvbygger var noen vindusprofiler som ikke var riktig malt. Han kontaktet selgeren, og neste morgen sto de riktige profilene på trappa. Fin service, men det krever at man selv oppdager og påpeker feilen. Og trolig er det neppe alle forhandlere som greier å gi så rask service.
På plussiden teller at det er fem års garanti på hagestua og ti års garanti på termotaket. Limtreet er ellers klassifisert av de strenge reglene fra det svenske Statens Provningsanstalt.
Jeg brukte noe mer verktøy enn reklamen sier, men det var mest til forberedelsen av sokkelen og tettinga mellom taket på huset og hagestua, forteller vår selvbygger.
Avklar først med bygningsmyndighetene på hjemstedet ditt før du går i gang, og tenk over hvor godt ei slik hagestue egentlig vil passe huset ditt selv om den altså spesialtilpasses. Og sørg for at hagestua er beregnet for å tåle vinterens snølast der du bor.