Høner og mennesker flokkes i hagen så snart de har muligheten til det. En omgang trebeskyttelse på hønsehuset og hønsegården, får treverket og fibersementplatene til å henge bedre sammen.

Høner og mennesker flokkes i hagen så snart de har muligheten til det. En omgang trebeskyttelse på hønsehuset og hønsegården, får treverket og fibersementplatene til å henge bedre sammen.

Hønsehus på første klasse

Tenk å være høne hos denne familien: Få seg et hønsehus med god takhøyde, fine redekasser og en liten hønsegård som man kan hoppe ut i, og hoppe inn igjen fra når det blir mørkt. Med en morsom liten hønsestige, som en høne gjerne bruker hvis det kan glede menneskene høna bor hos. For i motsetning til alle de millioner av burhøns og slaktekyllinger ute i verden, så knytter en flokk hagehøns seg raskt til barn og voksne, og viser frem hver deres personlighet når de vandrer rundt i hønsegården, gjemmer seg dypt i hagen eller pirker på et rødhudet bær.

Bygg et hønsehus som passer til behovet

Hønene hos denne familien skulle ha det beste å bo i, og fordi Gjør Det Selvs Søren Stensgård skulle hjelpe til med å bygge hønsehuset, hentet hans først inn gode råd hos erfarne fjærfeeiere. Dette hønsehuset er derfor ikke bare pent, solid og enkelt å bygge, det er også laget etter gode råd fra erfarne hønseholdere.

Tegning til hønsehuset

I vår byggeveiledning til et hønsehus får du også en tegning av hønsehuset. Og selv om mange gjør det selv-folk kribler etter bare å kaste seg ut i det og måle opp og skjære til underveis, kan det nok være en god ide med en tegning av hønsehuset. På den måten har du i forveien en idé om hvordan hønsehuset skal ende med å se ut.

Hvis du velger å bygge hønsehuset ditt av nye materialer, kan du med tegningen av hønsehuset også lettere unngå å sage feil og kaste bort dyre materialer. Samtidig har du med en tegning av hønsehuset også muligheten til å skjære til alle platene før byggingen av hønsehuset starter - noe som gjør jobben noe enklere.

Billig hønsehus

Hønsehuset vi viser i denne byggeveiledningen er et førsteklasses hønsehus, og ikke verdens billigste hønsehus. Heldigvis kan du gjøre det mindre, og du kan selvfølgelig bygge et billig hønsehus du vil få glede av. Hvis du ikke er sikker på om du vil ha et hønsehus i hagen i løpet av de neste årene, er det like greit å begynne med et mindre krevende og billigere hønsehus enn det vi viser i byggeveiledningen.

Derfor kan du med fordel plukke blant løsningene vi beskriver. Kanskje du ikke trenger fibersementplater for å sørge for at reven ikke graver seg inn i gården, men at du kun trenger å grave ned en netting et stykke i bakken. Eller så klarer du deg kanskje uten dørene som gjør det mulig å samle eggene utenfra, slik at du får et billigere hønsehus.

Billig hønsehus med gjenbruk

Et billig hønsehus får du selvfølgelig hvis du har noen materialer du kan gjenbruke. Gamle takplater kan gjenbrukes i stedet for å bygge et helt nytt tak med takpapp, som vi viser i byggeveiledningen til hønsehuset. Kanskje har du et stykke pleksiglass liggende som kan brukes som et billig vindu, i stedet for å montere et av glass.

Den enkleste veien til et billig hønsehus får du hvis naboen eller en god venn har et gammelt lekehus liggende, som ikke blir brukt lenger. Hvis det blir hevet litt over bakken, og det monteres en sittepinne, bygges et par redeplasser, en gård og gjort et par andre få justeringer – er et gammel lekehus perfekt som et billig hønsehus.

Du kan finne mer inspirasjon til hvordan du kan bygge andre typer hønsehus under.

Verdt å vite om et gjør det selv-hønsehus

  • Det er tillatt å holde høner i hagen hvis det ikke er regler for området som forbyr det.
  • En galende hane kan være problematisk for godt naboskab, men kaklende høner kan de fleste tolerere. Snakk med naboene før du starter byggingen av hønsehuset. Høner kan også fint klare seg uten en hane – og likevel legge mange egg.
  • Høner er robuste. De krever mat og vann, men det er ikke nødvendig å isolere hønsehuset veldig mye – kanskje ikke i det hele tatt. Men det skal være tett og inneholde et par gode reder.
  • Hver høne skal gjerne ha omkring 0,5 m2 hønsehus. Men hvis de har fri tilgang til en god, stor hønsegård kan de klare sig med mindre. Høner er sosiale dyr, så du bør bygge et hønsehus med plass til minst tre høner. Til sammenligning bor hønene i et burhønsanlegg i cirka 45 cm høye bur – uten tilgang til hønsegård.
  • Høns kan dele på redekassene. En redekasse rekker til fire-fem høner, så når vi har innredet det lille hønsehuset med to redekasser, er det en ren luksus.
  • Høner kan tiltrekke seg skadedyr som rotter og mus. Derfor er det en god idé å heve hønsehuset 30 cm over bakkenivå, samt å holde hønseforet i et solid, avlukket rom.
  • Hønsehuset skal inneholde et vindu, som ikke skal være for stort. Av hensyn til varmen, bør det ikke vende mot syd.
Hønsehuset er i ferd med å ta form. Her “forlenges” taklektene ut over hønsegården med tre lekter, som skal bære nettet til hønsegården.

Hønsehuset er i ferd med å ta form. Her “forlenges” taklektene ut over hønsegården med tre lekter, som skal bære nettet til hønsegården.

Last ned hele artikkelen for å få en grundig byggeveiledning og en komplett tegning av hønsehuset.

Mer om hønsehus og om å holde høner i hagen

Hønsehuset er beskyttet mot reven: Det er enkelt å holde høner, de skal bare ha et hønsehus eller en hønsegård, som de kan søke tilflukt i for rev og katt når du ikke er der selv for å passe på. Husk at når hønene er i hønsegården, skal de fores og ha tilgang til friskt vann, ettersom de ikke selv kan finne mat.

Slipp hønene ut av hønsehuset Når du selv er hjemme, kan hønene med fordel gå fritt rundt i hagen og finne deres egen mat utenfor hønsehuset. Det kan være alt fra mark og insekter, til gress og nedfallsfrukt.

Som en takk for maten, kvitterer hønene med hønsemøkk, som er et effektivt og naturlig gjødsel. Bruk det i blomsterbed, kjøkkenhager og på gressplener. Men husk å fortynne det med vann, ellers blir gjødselet for sterkt.

Hønsehus om vinteren Med et godt hønsehus å sove i, kan hønene fint tåle å være ute hele vinteren, selv på ekstra kalde dager. Det er likevel viktig at du sørger for at de kan få vann, og at vannet ikke fryser.

Bygg et flyttbart hønsehus Hvis hønene dine går fritt i hagen, kan du bygge et lite flyttbart hønsehus til de situasjonene da du helst skal ha kontroll på dem. Her kan du se hvordan du bygger det: Høner til hygge og nytte