Bygg et hønsehus av første klasse

Familien Poulsen har bygget hønsehuset sitt selv, der hønene koser seg. De har hele hagen å rusle i når familien er hjemme, og de har sitt eget hønsehus med to redekasser, en pinne å sitte på og en hønsegård som de kan hoppe ut i når de har lyst.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
17.000 kroner

Intro

Hønsehus på første klasse

Tenk å være høne hos denne familien: Få seg et hønsehus med god takhøyde, fine redekasser og en liten hønsegård som man kan hoppe ut i, og hoppe inn igjen fra når det blir mørkt. Med en morsom liten hønsestige, som en høne gjerne bruker hvis det kan glede menneskene høna bor hos. For i motsetning til alle de millioner av burhøns og slaktekyllinger ute i verden, så knytter en flokk hagehøns seg raskt til barn og voksne, og viser frem hver deres personlighet når de vandrer rundt i hønsegården, gjemmer seg dypt i hagen eller pirker på et rødhudet bær.

Bygg et hønsehus som passer til behovet

Hønene hos denne familien skulle ha det beste å bo i, og fordi Gjør Det Selvs Søren Stensgård skulle hjelpe til med å bygge hønsehuset, hentet hans først inn gode råd hos erfarne fjærfeeiere. Dette hønsehuset er derfor ikke bare pent, solid og enkelt å bygge, det er også laget etter gode råd fra erfarne hønseholdere.

Tegning til hønsehuset

I vår byggeveiledning til et hønsehus får du også en tegning av hønsehuset. Og selv om mange gjør det selv-folk kribler etter bare å kaste seg ut i det og måle opp og skjære til underveis, kan det nok være en god ide med en tegning av hønsehuset. På den måten har du i forveien en idé om hvordan hønsehuset skal ende med å se ut.

Hvis du velger å bygge hønsehuset ditt av nye materialer, kan du med tegningen av hønsehuset også lettere unngå å sage feil og kaste bort dyre materialer. Samtidig har du med en tegning av hønsehuset også muligheten til å skjære til alle platene før byggingen av hønsehuset starter - noe som gjør jobben noe enklere.

Billig hønsehus

Hønsehuset vi viser i denne byggeveiledningen er et førsteklasses hønsehus, og ikke verdens billigste hønsehus. Heldigvis kan du gjøre det mindre, og du kan selvfølgelig bygge et billig hønsehus du vil få glede av. Hvis du ikke er sikker på om du vil ha et hønsehus i hagen i løpet av de neste årene, er det like greit å begynne med et mindre krevende og billigere hønsehus enn det vi viser i byggeveiledningen.

Derfor kan du med fordel plukke blant løsningene vi beskriver. Kanskje du ikke trenger fibersementplater for å sørge for at reven ikke graver seg inn i gården, men at du kun trenger å grave ned en netting et stykke i bakken. Eller så klarer du deg kanskje uten dørene som gjør det mulig å samle eggene utenfra, slik at du får et billigere hønsehus.

Billig hønsehus med gjenbruk

Et billig hønsehus får du selvfølgelig hvis du har noen materialer du kan gjenbruke. Gamle takplater kan gjenbrukes i stedet for å bygge et helt nytt tak med takpapp, som vi viser i byggeveiledningen til hønsehuset. Kanskje har du et stykke pleksiglass liggende som kan brukes som et billig vindu, i stedet for å montere et av glass.

Den enkleste veien til et billig hønsehus får du hvis naboen eller en god venn har et gammelt lekehus liggende, som ikke blir brukt lenger. Hvis det blir hevet litt over bakken, og det monteres en sittepinne, bygges et par redeplasser, en gård og gjort et par andre få justeringer – er et gammel lekehus perfekt som et billig hønsehus.

Du kan finne mer inspirasjon til hvordan du kan bygge andre typer hønsehus under.

Verdt å vite om et gjør det selv-hønsehus

  • Det er tillatt å holde høner i hagen hvis det ikke er regler for området som forbyr det.
  • En galende hane kan være problematisk for godt naboskab, men kaklende høner kan de fleste tolerere. Snakk med naboene før du starter byggingen av hønsehuset. Høner kan også fint klare seg uten en hane – og likevel legge mange egg.
  • Høner er robuste. De krever mat og vann, men det er ikke nødvendig å isolere hønsehuset veldig mye – kanskje ikke i det hele tatt. Men det skal være tett og inneholde et par gode reder.
  • Hver høne skal gjerne ha omkring 0,5 m2 hønsehus. Men hvis de har fri tilgang til en god, stor hønsegård kan de klare sig med mindre. Høner er sosiale dyr, så du bør bygge et hønsehus med plass til minst tre høner. Til sammenligning bor hønene i et burhønsanlegg i cirka 45 cm høye bur – uten tilgang til hønsegård.
  • Høns kan dele på redekassene. En redekasse rekker til fire-fem høner, så når vi har innredet det lille hønsehuset med to redekasser, er det en ren luksus.
  • Høner kan tiltrekke seg skadedyr som rotter og mus. Derfor er det en god idé å heve hønsehuset 30 cm over bakkenivå, samt å holde hønseforet i et solid, avlukket rom.
  • Hønsehuset skal inneholde et vindu, som ikke skal være for stort. Av hensyn til varmen, bør det ikke vende mot syd.

Hønsehuset er i ferd med å ta form. Her “forlenges” taklektene ut over hønsegården med tre lekter, som skal bære nettet til hønsegården.

Mer om hønsehus og om å holde høner i hagen

Hønsehuset er beskyttet mot reven:
Det er enkelt å holde høner, de skal bare ha et hønsehus eller en hønsegård, som de kan søke tilflukt i for rev og katt når du ikke er der selv for å passe på. Husk at når hønene er i hønsegården, skal de fores og ha tilgang til friskt vann, ettersom de ikke selv kan finne mat.

Slipp hønene ut av hønsehuset
Når du selv er hjemme, kan hønene med fordel gå fritt rundt i hagen og finne deres egen mat utenfor hønsehuset. Det kan være alt fra mark og insekter, til gress og nedfallsfrukt.

Som en takk for maten, kvitterer hønene med hønsemøkk, som er et effektivt og naturlig gjødsel. Bruk det i blomsterbed, kjøkkenhager og på gressplener. Men husk å fortynne det med vann, ellers blir gjødselet for sterkt.

Hønsehus om vinteren
Med et godt hønsehus å sove i, kan hønene fint tåle å være ute hele vinteren, selv på ekstra kalde dager. Det er likevel viktig at du sørger for at de kan få vann, og at vannet ikke fryser.

Bygg et flyttbart hønsehus
Hvis hønene dine går fritt i hagen, kan du bygge et lite flyttbart hønsehus til de situasjonene da du helst skal ha kontroll på dem. Her kan du se hvordan du bygger det: Høner til hygge og nytte

Veiledning

01
Gulv og vegger 10 Trinn

Gulv og vegger ble laget på et verksted, og ble så fraktet til hagen der de ble satt sammen.

Veggene ble laget av rimeligste sort kryssfinér (f.eks. såkalt forskallingsfinér), 12 mm finérplate med profilspor. De tynne platene ble forsterket med et bindingsverk av 45 x 45 mm lekter.

Gulvet ble laget av 15 mm kryssfinér på 50 x 100 mm bjelker.

Vegger og gulv lages hver for seg etter tegningen - gjerne i god tid og innendørs. Dører og luker skjæres ut av platene der de skal sitte - da passer sporene i platene også. Lektene skrus fast med 4 x 50 mm skruer.

Fundamentsteinene av betong er 50 cm høye. De graves ned slik at gulvet blir liggende 30 cm over bakken. Overkanten av steinene bør være i vater, men en siste justering kan gjøres med ekstra lag takpapp.

Gulvet festes på steinene med et lag takpapp (grunnmurs-papp) mellom. Det finnes fun-damentstein med innstøpte beslag, men vi måtte greie oss med patentbånd skrudd i svilla.

Veggseksjonene settes opp og skrus sammen i hjørnene. Bakveggen flukter med gulvet, mens gavlen dekker kanten på bakveggen. Platene går 5 cm ned på gulvseksjonen.

Veggene festes i gulvet med 4,5 x 70 mm skruer ned gjennom de nederste lektene.

Lukene settes inn i veggen på forhånd eller etter montering. Lager og verpekasser kan vente til huset er montert, men av hensyn til fotografen tok vi dem etter de to veggene.

Veggen til lageret (F2) utstyres med lekter langs overkanten og underkanten før den festes i gulvet og til lektene i veggene. Toppen (F1) skrus på.

Verpekassene monteres med lim og 4 x 50 mm skruer før de festes oppå toppen av lageret. Forsøk om de kan stå løst - det letter rengjøringen.

De to lukene som du henter eggene gjennom, festes med hengsler i underkant. Da kan du fort se om det er egg i verpekassene uten å møtte gå ned på kne.

Glassruta legges på plass i vindusfalsen der den holdes fast med lister av 15 x 27 mm glattkant som festes med dykkertspiker.

02
Tak med utstikk 9 Trinn

Det er ikke høyt under taket i det nye hønsehuset. Taket lages av ei 15 mm vannfast finérplate i standardstørrelse. Taket utformes slik at det blir et utstikk på 10 cm på tre sider og på den fjerde siden strekker seg ut til et halvtak over de første 114 cm av den lille hønsegården.

Som veggene blir også takplata stivet av med lekter. For å få de to støttekantene på langsidene (T3) til å stå loddrett, må de sages skrått på oversiden. De to kantene langs kortsidene (T4) sages av tilsvarende skrått i endene.

På oversiden blir takplata forsynt med trekantlister og takfot før den blir lagt opp på tre lekter som er festet til veggene.

Takplata blir så utstyrt med stussbord og vindskier. Disse blir først bare grovsaget, og så endelig saget til når de er satt opp slik at idealmålene kan tilpasses virkeligheten.

Taket dekkes til slutt med takpapp.

De tre lektene (T2) som takplata skal hvile på, skrus fast oppå veggene med 4,5 x 70 mm skruer. To ligger direkte oppå veggene, og den tredje midt mellom dem.

Finérplata (T1) utstyres med lekter rundt kanten på undersiden (T3 og T4). Også trekantlistene (T5 og T6) på oversiden og takfoten festes før plata løftes opp.

Takplata plasseres slik at den danner et utstikk på 10 cm langs sidene og den ene gavlen og slik at den fremste delen av hønsegården er overdekket. Skruene er 4 x 50 mm.

Mellomrommet mellom taket og gavlen lukkes med et 19 x 100 mm dekkbord (T12) i hver gavl. Vent med å sage hakk til de tre lektene til hakkene kan strekes opp på stedet.

Stussbordet (T10) under takfoten har samme lengde som finérplata. Det festes til kantlista under plata med 4 x 50 mm skruer.

Den øverste stussen består av to bord. Det ytterste (T8) skrus på først, og det innerste (T11) ligger bak. Vent med å sage dem til de ligger på plass på takplata.

Taklektene «forlenges» ut over hønsegården med tre lekter av 45 x 45 mm trykkimpregnert (G1, se materiallista for hønsegården på neste side). Skru fast lektene på undersiden av taklektene med 4,5 x 70 mm skruer.

Vindskiene i gavlene lages som den øverste stussen av to bord. De ytterste (T7) sages loddrett to cm ute over stussen. De innerste (T9) sages slik at de ligger innenfor stussbordene.

Takpappen sikres med pappspiker og spesiallim. Den føres over trekantlistene og festes med spiker på overkanten av stuss-bordene og vindskiene. Kanten dekkes med ei aluminiumslist.

03
Hønsegård i det fri 9 Trinn

Hønsegården gjerdes inn med hønsenetting. Da kan hønene og menneskene også få selskap av småfugler som kan smette ut og inn gjennom den grovmaskede hønsenettingen.

Nettingen leveres i 1 meter brede baner, så stolpene blir satt med en avstand på 101 cm målt fra midt på en stolpe til den neste. Oppe festes nettingen på overliggerne som ble skrudd opp under halvtaket, og nede festes den på vannrette lekter.

For å hindre rovdyr som rev i å grave seg inn, vil det være nødvendig å sette opp plater som er så solide at det ikke er mulig å komme seg gjennom dem (f.eks. sementplater).

Stolpehullene graves slik at yttersiden av stolpene flukter med sidene på huset. Her er bakken så løs at hullene kan graves med et jordbor.

Den første plata (G9) lukker hullet mellom gulvet og bakken inn mot hønsegården. Den graves 30 cm ned i bakken og skrus fast i svilla.

Stolpene settes i hullene etter at det er saget hakk til overliggerne. Overliggere og stolper skrus sammen når de er i lodd og vater. Jorda stampes.

Inn mot gavlen på huset kan nettingen og plata festes i to lekter (G7) som settes i flukt med hjørnene på gavlen.

De vannrette lektene (G4 og G5) som holder nettingen nede, felles inn i stolpene som vist på tegningen. Oppe forbindes hjørnestolpene med et bord (G6).

Den loddrette lekta (G8) i dørramma felles en centimeter inn i overliggeren og den nederste lekta. Skjøten forsterkes på innsiden med et vinkeljern.

Nettingen spennes ut over sidene og taket og stiftes til stolper, overliggere og de vannrette lektene. Du kan bruke en stiftepistol eller kramper.

Platene graves ned i bakken og festes hele veien rundt til de vannrette lektene med 4 x 50 mm skruer for utebruk gjennom forborede hull.

Døra til hønsegården monteres med vinkeljern. Vent med å sage til skråstøtta (G13) til ramma er ferdig. Døra hengsles i lekta på hjørnet av huset.

Materialer

GULV

15 mm kryssfinér
• 1 gulv, 100 x 120 cm (A1)

50 x 100 mm trykkimpreg.
• 2 stk. á 120 cm (A2)
• 3 stk. á 90 cm (A3)

I tillegg:
• 4 patentbånd á 30 cm (A4)
• 4 betongfundamentstein (A5)

FRONT MED DØR

12 mm finérplate med spor
• 1 vegg, 120 x 140 cm (B1)

45 x 45 mm lekt
Til veggen:
• 1 stk. 36,5 cm (B3)
• 1 stk. 32 cm (B4)
• 1 stk. 27,5 cm (B5)
• 2 stk. á 98 cm (B6)
• 2 stk. á 111 cm (B7)

Til døra:
• 2 stk. á 92,5 cm (B8)
• 2 stk. á 45,5 cm (B9)

I tillegg:
• 2 bladhengsler 50 x 50 mm
• 1 dørstengsel

GAVL MED TRE LUKER

12 mm finérplate med spor
• 1 vegg, 102,4 x 140 cm (C1) (sages skrå oppe av hensyn til takhelningen, 125 cm i bakkant)

45 x 45 mm lekt
Til veggen:
• 1 stk. 100 cm (C4)
• 1 stk. 91 cm (C5)
• 1 stk. 101,5 cm (C6)
• 2 stk. á 56 cm (C7)
• 1 stk. 111 cm (C8)
• 1 stk. 126 (C9)

Til lagerluka:
• 2 stk. á 50,5 cm (C10)
• 2 stk. á 46,5 cm (C11)

I tillegg:
Til lagerluka:
• 2 bladhengsler, 50 x 50 mm
• 1 dørstengsel

Til verpekasselukene:
• 4 bladhengsler, 15 x 25 mm
• 2 bolteskåter

BAKVEGG

12 mm finérplate med spor
• 1 vegg, 120 x 125 cm (D1)

45 x 45 mm lekt
• 3 stk. á 111 cm (D2)
• 1 stk. 61 cm (D3)

GAVL MOT HØNSEGÅRD

12 mm finérplate med spor
• 1 vegg 102,4 x 140 cm (E1) (se C1)

45 x 45 mm lekt
• 1 stk. 100 cm (E2)
• 2 stk. 91 cm (E3)
• 1 stk. 101,5 cm (E4)
• 1 stk. 126 cm (E5)
• 1 stk. 111 cm (E6)
• 2 stk. á 64,5 cm (E7)
• 2 stk. á 35 cm (E8)

15 x 27 mm furu
• 2 glasslister á 42 cm (E9)
• 2 glasslister á 59 cm (E10)

I tillegg:
• 3 mm glass 41,5 x 61,5 cm
• 2 bladhengsler 15 x 25 cm
• 1 stormkrok

LAGERROM

15 mm kryssfinér
• 1 overside, 36,5 x 100 cm (F1)
• 1 vegg, 70 x 100 cm (F2)

45 x 45 mm lekt
• 2 stk. á 91 cm

VERPEKASSER

15 mm kryssfinér
• 3 sider á 30 x 30 cm (G1)
• 3 stk. (topp, bunn og bakvegg) á 30 x 80 cm (G2, G3, G4)
• 1 framkant, 10 x 80 cm (G5)

HØNSESTIGE

15 mm kryssfinér
• 1 bunn, 25 x 100 cm (H1)

33 x 33 mm trekantlist
• 10 trinn á 25 cm (H2)

I TILLEGG

• 4 x 50 mm skruer for utebruk
• 4,5 x 70 mm skruer for utebruk
• 4 fundamentstein
• 1 stk. 3 mm glass 41,5 x 62,5 cm

TAK OG TAKUTSTIKK

15 mm takfinér
• 1 plate 122 x 244 cm (T1)

45 x 45 mm lekt
• 3 bærelekter á 235 cm (T2)
• 2 kantlister á 244 cm (T3)
• 2 kantlister á 111 cm (T4)

43 x 43 mm trekantlist
• 1 stk. til langside, 244 cm (T5)
• 2 stk. til kortside á 122 cm (T6)

25 x 150 mm trykkimpregnert
• 2 ytre vindskier á 130 cm (T7)
• 1 ytre stussbord, 244 cm (T8) 244 cm (T8)

25 x 100 mm trykkimpregnert
• 2 indre vindskier á 122 cm (T9)
• 2 stussbord á 244 cm (T10 og T11)

19 x 100 mm bord
• 2 dekkbord ved gavl á 102 cm (T12)

I tillegg
• Takfot (aluminium) 244 cm (T13)
• Et lag takpapp (Icopal Topsafe) 3 m2 (T14) med lim
• takbeslag (aluminium) 5 m (T15)

GJERDE

45 x 45 mm trykkimp. lekt
• 5 stk. á 323 cm (G1 og G4)
• 1 stk., 102.4 cm (G5)
• 2 stk. á 160 cm (G7)
• 1 stk., 148 cm (G8)

25 x 100 cm trykkimp.
• 1 stk., 105 cm (G6)

75 x 75 mm trykkimpregnert
• 3 stolper á 240 cm (G2)
• 3 stolper á 210 cm (G3)

I tillegg
• Cirka 15 m hønsenetting, maskestørrelse 12 x 12 mm, bredde 100 cm
• 2 hjørnebånd, 158 x 158 mm

SKJØRT UNDER GJERDE

Solide plater
• 2 stk. á 65 x 100 cm (G9)
• 6 stk. á 55 x 100 cm (G10)

DØR MED NETTING

45 x 45 mm trykkimp. lekt
• 2 stk. 137 cm (G11)
• 2 stk. 49,5 cm (G12)
• 1 skråstøtte, cirka 143 cm (G13)

25 x 100 cm trykkimpr.
• 1 anslag, 69 cm (G14)

I tillegg
• 4 vinkeljern, 120 x 120 mm
• 2 bladhengsler 50 x 50 mm
• 1 dørstengsel

Tidsforbruk

1 uke

Pris

17.000 kroner

Tegning

Gulv og vegger

Gulv og vegger

Tak med utstikk

Tak med utstikk

Hønsegård i det fri

Hønsegård i det fri

Video

TEKNIKK: Takbelegg i to lag

Med to lag takbelegg blir taket helt tett

Video

TEKNIKK: Inndekkinger på tak med takbelegg

Trekantlistene sikrer at takbelegget legges riktig

Video

TIPS: Skjær enkelt gjennom takbelegg

Video

TEKNIKK: Stolper på rekke

Med en hjelpesnor får du dem til å flukte nøyaktig

Video

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...