Bygg en hytte i et tre

En trehytte en genial oppgradering av enhver hage med lekende barn. Den er også enkel å bygge selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
3.000 kroner

HYTTE I TRE: Høyt oppe i treet, i ly av bladene, kan man gjemme seg som en annen Robin Hood. Og hvem vet, kanskje kommer sheriffen av Nottingham forbi ...

Intro

Trehytte

En hytte i treet starter alltid som et barneprosjekt, der barna ønsker å ha et hemmelig gjemmested, vekk fra de voksnes årvåkne øyne. Men uansett hvor flinke barna er, bør du hjelpe til i prosjektet slik at du er sikker på at hytten i treet blir solid nok til å tåle barnelek.

Sikker trehytte

Når det kommer til sikkerhet i trehytten, er det viktig at det ikke stikker ut noen spiker som kan skade barna. Trehyttens gulv må kunne bære vekten av barna, og veggene skal tåle at det lekes rundt i hytten. Det er slike kjedelige ting som de voksne må tenke på, men som en 7-åring er lykkelig uvitende om.

Vår trehytte

Hos Gjør Det Selv bygde vi trehytten slik at den svever 2,5 meter over bakken. Den festes direkte inn i treet med bolter eller franske treskruer. Treets stamme er cirka 60 cm tykk, og tar ikke skade av det begrensede antallet av bolter og skruer.

En solid bunn

Det viktigste er bunnen. Den måler rundt 180 x 180 cm og består av et rammeverk av lekter. Trehyttens bunn settes sammen hakk for hakk rundt trestammen, og boltes inn i den. Etter dette stabiliseres bunnen med skråstivere under. Det gir et stabilt fundament å bygge videre på.

Gulv og vegger

Gulvet i trehytten vår er høvlede forskalingsbord. De legges med litt avstand, slik at eventuelt vann kan renne ut og ned på bakken. Veggene bygges med over- og underliggere, som skrus direkte på kanten av bunnplatformen og samles i toppen av en innvendig lekt. Sperrene er laget av lekter, og taket er overlappende liggende kledning, slik at vannet kan renne av. Til slutt skal alt males et par ganger.

En trehytte er et hyggelig familieprosjekt for store og små.

Veiledning

01
Slik bygges hytta i treet 12 Trinn

HYTTA SVEVER 2,5 M OVER BAKKEN og festes direkte i treet med bolter eller franske treskruer. Her er trestammen omtrent 60 cm tykk, og den tar ikke skade av et begrenset antall bolter og skruer.

Det viktigste er bunnen som måler cirka 180 x 180 cm og består av et rammeverk av bjelker. Bunnen skjøtes hakk i hakk rundt trestammen og boltes fast i denne. Deretter stabiliserer du undersiden med skråstivere slik at du har noe å bygge på.

Gulvet består av høvlede forskalingsbord, som legges med litt avstand, slik at eventuelt vann kan renne ned på bakken.

Veggene bygges av stående kledning som skrus direkte på kanten av bunnplattformen og skjøtes i toppen av en innvendig lekt.

Taksperrene er laget av bjelker, og taket er liggende kledningbord med fals, for å sikre at vannet kan renne av. Det hele males et par strøk med vannbasert trebeskyttelse.

1

Søren viser hvordan man sager ut til hakk i hakk-skjøter. De 4 bunnbjelkene 1 (A) som bærer hyttegulvet, skal passe rundt trestammen. Derfor sages og stemmes det ut to hakk på 48,5 x 45 mm i hver bjelke med 60 centimeters avstand.

2

Bunnen settes rundt stammen i 2,5 meters 2 høyde. 4 stk. 12 x 150 mm franske skruer (B) skrus gjennom bjelkene (A) og inn i stammen.

3

Hjørnene forsterkes med vinkelbeslag, som skrus fast med 5 x 35 mm beslags-skruer. Det er ikke nødvendig å forbore.

4

Bunnen kantes med bjelker (C) som 4 skrus inn i bjelkene (A) med 5 x 120 mm skruer. Legg merke til det skrå hjørnet til døren.

5

Hjørnene forsterkes med bjelker på skrå (D) og skråstivere (E) som skrus fast til trestammen med 5 x 120 mm skruer.

6

Gulvbordene (F) skrus på. Her er det 19 x 98 mm høvlede bord som festes med 6 4,0 x 50 mm skruer.

7

Veggene reises. Stående kledning skrus 7 fast til kanten hele veien rundt. Bordene (G) settes med 5 centimeters avstand.

8

De ytterste bordene (G) skrur Kåre på. De skal dekke mellomrommene mellom de innerste bordene. Søren har sagt at de må skrus fast i midten, for skruene skal ikke gå gjennom to lag.

9

Sperrene (K) skrus fast til veggsvillen (J) og skrus sammen side mot side øverst, der de hviler på to “takstoler” (L). Etterpå sages sperrene av i toppen. La sperrene 9 stikke ut 25 cm nederst som takutstikk. Søren skrur, mens Kåre holder.

10

Topplekter (H) er skrudd fast på kledningen (G). Øverst ligger 10 veggsvillen (J), som stikker 25 cm ut i gavlene.

11

Taket dekkes med 25 x 150 mm liggende kledning (M), som tilpasses rundt trestammene. Vindskiene (O) skrus på.

12

Den hemmelige utgangen. Via en lem i gulvet kan Kåre kravle ned langs trestammen i stedet for å bruke døren.

Materialer

48 x 98 mm trykkimpregnerte bjelker:
• 24 m bunnramme (A), (C), (D) og skråstivere (E)
• 20 m takkonstruksjon (K) og (L)

19 x 98 mm høvlet forskalingsbord:
• 25 m gulvbord (F) (ikke på tegningen)

16 x 98 mm kledningsbord:
• 100 stk. veggbord (G) à 120 cm
• 4 stk. vindskibord (O) à 200 cm

36 x 73 mm taklekter:
• 15 m forsterkninger (H) + (J)

19 x 148 mm kledningsbord:
• 34 stk. takkledningsbord (M) à 240 cm

Dessuten:
• Franske treskruer (B)
• Diverse skruer
• Vinkelbeslag
• Trebeskyttelse

Tidsforbruk

1 helg

Pris

3.000 kroner

Tegning

Så enkel er hyttekonstruksjonen. Dette er bare en prinsipptegning, og du må selv tilpasse hytta etter forholdene og barnas ønsker.

Video

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lekehus