Lekehuset ungene dine vil ELSKE

Det er mange timers morsom lek i dette byggesettet. Det er enkelt å lage og består kun av fem enkle moduler. Likevel kan det settes sammen på mange måter. Vinduer og dører kan plasseres hvor som helst, og taket tåler at barna hopper på det.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
11 kr/m

Byggesettet består av fem forskjellige moduler. Når barna bygger, kan de lage både vinduer, døråpning og legge tak på huset

Intro

Enkelt lekehus

Dette lekehuset er et super enkelt prosjekt som ungene dine kommer til å ELSKE. Ingenting av det er særlig vanskelig, men det tar tid å måle, sage og stemme ut til alle hakkene.

Før du begynner

Vi bruker trykkimpregnerte terrassebord i 120 x 28 mm, men du kan også bruke andre typer eller dimensjoner på materialene, bare de er høvlet. Vi har valgt å ha 60 cm mellom hvert sett med hakk, men også her kan du uten problemer endre på målene. Det er heller ikke så viktig at målene akkurat går opp med lengden på materialene du bruker. Restestykker kan alltid brukes til å lage ener- og toermodulerav. Den eneste regelen er at hakkene skal være litt større enn tykkelsen på bordene. Hvis hakkene blir for stramme, kan de fort komme til å knekke, og bordene kan heller ikke tas fra hverandre når de er fuktige. Du trenger ikke å være redd for at konstruksjonen blir for vaklevoren.

LES OGSÅ: Bygg en gapahuk selv – slik gjør du

Det byggesettet vi lager her, består av 40 firermoduler, 10 treermoduler, 10 toermoduler, 30 enermoduler og 16 takmoduler. Det er nok til mange forskjellige lekehus og mange timers morsom lek, men du kan selvfølgelig lage akkurat så mange moduler du orker - eller har materialer til.

Veiledning

01
Alt tegnes opp etter en mal 3 Trinn

Vi starter med å lage en firermodul, som vi sparer på og bruker som mal til alle de andre modulene. Vær nøyaktig når du måler og streker opp etter tegningen.

Husk at hakkene på malen skal være en anelse større, fordi du tegner streken innvendig i hakkene. Hvis du blir i tvil om du skal sage innenfor eller utenfor streken, så sag utenfor. Det gjør ingenting hvis hakkene blir litt for store. Men hvis de passer “for godt”, blir lekehuset vanskeligere å sette sammen.

1

Legg malen oppå et nytt bord. Merk først opp lengden, og tegn deretter det antallet hakk du skal bruke: Åtte til en firermodul, seks til en treermodul, fire til en toermodul og to til en enermodul.

2

Vær nøye med å få tegnet streken helt inn i hakket på malen og helt inn i hjørnene. Det eneste vanskelige ved dette prosjektet, er at du skal passe på at hakkene ikke blir for små.

3

Når du har tegnet det antallet hakk du skal bruke, fjerner du malen og måler 7 cm ut fra det siste hakket og streker opp med vinkel og blyant. Dette er lettest å se på en enermodul, der det kun er ett sett med hakk.

02
Hakkene lages med sag og stemjern 6 Trinn

Når hakkene er streket opp, skal de sages i sidene, og klossene stemmes av med et skarpt stemjern. Sagejobben går lettest med en stikksag, men du kan også bruke en håndsag.

Hvis du måler feil eller ødelegger et bord eller et hakk, er det ingen krise. Stumpene kan alltid brukes til enermoduler. Det er de som brukes ved dører og vinduer, og de kan du nesten ikke lage for mange av. Det gjør heller ingenting hvis et bord er skjevt; konstruksjonen skal være litt løs.

1

Sag i begge sider av hvert hakk med en stikksag eller en håndsag. Sørg for å komme helt inn til streken, slik at hakket ikke blir for kort.

2

Stem av klossen med et skarpt stemjern. Snu stemjernet som vist for å få kanten så rett og skarp som mulig. Legg bordet på et underlag som ikke svikter, og som kan tåle noen harde slag.

3

Sag ut klosser til takmodulene. De er 6,7 cm lange, og sikrer at takmodulene griper godt tak i veggene. Det går fort hvis du seriekapper alle klossene.

4

Vi forborer til to hull i hver kloss. Vi bruker malen som underlag, fordi de to hakkene i den passer perfekt. Du kan også bare bore ned i et restestykke.

5

Vær nøye med å legge klossen helt ut til enden av bordet, og skru den fast med to skruer. Hvis den ikke sitter nøyaktig, kan ikke takmodulen rekke over en firermodul.

6

I vått vær, som her, utvider treet seg og gjør det vanskeligere å få bordene fra hverandre.

Materialer

  • 120 x 28 mm trykkimpregnerte terrassebord, 150 meter totalt
  • 64 stk. 4,0 x 45 mm skruer

Spesialverktøy

  • Kapp-/gjærsag

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Kjøp de terrassebordene som er på tilbud i byggvarehuset. Vi ga 11 kroner per meter. Vi betalte under 2000 kroner, inkludert skruer.

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke vanskelig, men det tar lang tid å måle, sage og stemme ut til alle hakkene.

Tegning

Samme mål på alle moduler

De samme tre avstandene går igjen og igjen på samtlige moduler.

Et hakk er 3 cm bredt, avstanden til neste hakk er 60 cm, og avstanden til endestykket er 7 cm. Det er kun lengden som endrer seg. Legg til 63 cm (60 + 3) hver gang du går opp en størrelse.

En takmodul er 206 cm, det samme som en firermodul. På takmodulen skrus en kloss på 6,7 cm i hver ende, slik at den kan gripe godt fatt i sidene.

Samme mål på alle moduler

3D-modell

3D-modell

Lego lekehus

Modulært lekehus med uendelige muligheter for montering.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bygge moduler

Fem enkle moduler, 4 x vegg og 1x tak.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bygges igjen og igjen

Modulene settes sammen og tas fra hverandre igjen på enkelt vis. De pakkes raskt sammen etter bruk.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Tips & Triks

3 tips som gjør jobben lettere

1

Bruk kappsag! Hvis ikke du har en kapp-/gjærsag, så lån naboens - eller benytt anledningen til å belønne deg selv ved å kjøpe en. Det skal kappes veldig mange bord, og med en kappsag blir jobben mye enklere, og resultatet blir penere.

2

Unngå å stemme i kvister Hvis du er uheldig, og det er en kvist i treet akkurat der du har tegnet opp til et hakk, så la være å bruke stemjernet. Sag i stedet fra begge sider med stikksagen. Det tar litt lenger tid, men da unngår du at hele hakket brekker av.

3

Skjær vekk 5 cm Normalt betyr små sprekker i endeveden ingenting for bordets holdbarhet, men når det som her skal sages et hakk kun 7 cm fra enden, så er det viktig å begynne med å sage bordet rent. På bildet ser du at det stykket vi har saget av brekker så lett som ingenting.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...