Lag et flyttbart lysthus

Drømmer du om en liten oase i hagen der du kan sitte i skyggen og nyte et glass hvitvin på en varm sommerdag? Her er oppskriften på en flyttbart, åttekantet lysthus, som du enkelt bygger i løpet av en langhelg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
4.000 kroner

Intro

Du slipper å tenke på takkonstruksjonen – det er nemlig bare en stor åttekantet parasoll.

Problemet med et åttekantet lysthus er at de er temmelig kostbare å kjøpe dersom det skal ha en brukbar kvalitet. Å lage det selv er heller ikke helt ukomplisert, på grunn av den åttekantede takkonstruksjon.

Alt dette har vi unngått ved ganske enkelt å bruke en parasoll med en diameter på tre meter. Altså trenger du ikke å bruke flere krefter på taket enn å kjøpe parasollen og slå den opp midt i lysthuset du har laget.

Det lønner seg å kjøpe en parasoll av forholdsvis god kvalitet. Det finnes også sekskantede parasoller – i så fall kan du nøye deg med å lage seks sider, men den åttekantede virker mer harmonisk.

Lysthuset kan settes opp i løpet av en time

Lysthuset settes opp og tas ned på under en time – uten bruk av verktøy fordi alle de ferdige delene er montert med låseskruer og vingemuttere.

Sett den opp den første vårdagen, og ta den ned utpå høsten når sesongen er over. Delene tar ikke mer plass enn at de fint kan stå i en carport.

LES OGSÅ: Bygg et flott lysthus

Lysthuset er satt sammen av åtte sider. Inngangen er en side uten rekkverk.

Når sommeren er slutt, slås parasollen og sidene på lysthuset sammen ...

... og lagres i boden til neste sesong.

Her er alle delene: Åtte sider som er hengslet sammen to og to. Åtte hjørnelister og parasollen med en diameter på tre meter.

Veiledning

Begynn med å kjøpe parasollen

Kjøp en åttekantet parasoll, og sett den opp. Pass på at den står loddrett, og mål høyden ca. 10 cm innenfor ytterlinja. Er parasollstanga for høy, kan den kappes litt - du skal ha en sidehøyde på 207,5 cm. Sjekk også at det passer med en sidebredde på omkring 96 cm ved å måle bredden på parasollfeltene ca. 10 cm inne. Da er du sikker på at parasollen passer godt til lysthuset.

Sidene klargjøres

Sidene i lysthuset er dimensjonert slik at parasollen danner et utstikk på 10 cm hele veien rundt. Du skal lage åtte sider som er helt like - unntatt inngangen som ikke har gelender.

Konstruksjonen er lett og luftig. Er det behov for det, kan du eventuelt lage noen av sidene med en tett bordkledningen - det gir le.

Sidene er det ikke vanskelig å skru sammen fordi de er vinkelrette - arbeidsinnsatsen er derfor liten i forhold til det vi får. De åtte sidene er montert sammen to og to med hengsler slik at lysthuset bare består av i alt fire deler pluss parasollen og åtte lister som dekker sammenføyningene mellom sidene.

1

Tegn rundingene på de øverste sidestykkene (A) med en radius på 70 cm. Spenn fast det første stykket på ei plate, og tegn rundingen ved hjelp av ei list som festes til plata med en spiker i sentrum for sirkelen. Sag ut med ei stikksag.

2

Listene til rammene kappes slik at de har de lengdene som det framgår av tegningen. Merk av på ett av de loddrette sidestykkene (E) hvor delene skal monteres. Overfør merket til de andre listene ved hjelp av en vinkel.

Sidene monteres

1

Bruk ei plate med vinkelrette hjørner til å montere sidene oppå. Skru på de små avstandsstykkene (D) på hver av de to vannrette tverravstiverne (B) med 5,0 x 80 mm skruer, og spenn dem på plata med tvinger som vist.

2

Deretter skal elementene E og B monteres. Bruk 2 stk. 5,0 x 80 mm skruer i hver sammenføyning. Når de er på plass, kan du skru fast de to loddrette avstiverne (C) mellom de vannrette avstivere (B). Bruk 5,0 x 80 mm skruer.

3

Merk av midtlinja på de to krysslistene (F). Legg dem under ramma i kryssfeltet, og tegn av hvor de skal skjæres til. Skjær til listene, og legg dem på plass i feltet igjen. Merk av hvor hakkene i midten av listene skal skjæres ut.

4

Sag noen snitt halvt ned i hver krysslist (F), og stem ut med et nyslipt hoggjern. Da kan listene monteres i et pent kryss. Bruk dykkertspiker, for eksempel i størrelse 1,6 x 35 mm.

Montér kryssene med et par 1,6 x 35 mm dykkertspiker som vist.

5

Skru krysset med de to listene (F) fast til ramma med en 5,0 x 70 mm skrue i hvert hjørne. Skru deretter fast de to ytterste tverravstivere (B) i brystningen til rammesidene og avstandslistene.

6

Det buede stykket (A) skrus fast til ramma. Bruk 5,0 x 60 mm skruer gjennom sidene og 5,0 x 70 mm skruer gjennom den noe tykkere overliggeren (B).

Sidene hengsles

1

Legg sidene sammen to og to - og spenn dem sammen med et par tvinger. Deretter monteres sidene parvis med tre hengsler (H) per sett - unntatt dørsiden der du skal bruke T-hengsler (K), fordi dørsiden ikke har tverravstivere.

Skru sidene sammen parvis med tre hengsler (H), som skrus i med 4,0 x 35 mm skruer.

2

De smale hengslene (J) skal brukes når de fire settene med rammer skal monteres. Men bor først et 5 mm hull midt i den ene siden av hvert av hengslene. Hullet er nødvendig, slik at du kan skyve gjennom en skrue og spenne til med en vingemutter.

3

Skru på hengslene (J) slik at de er plassert midt over kanten av rammesiden. Legg igjen merke til hullet til skruen midt i den ene delen av hengslet.

Til ramma med inngangen brukes T-hengsler fordi det ikke er tverrgående avstivere til å feste hengslene i.

4

Skru en krok (L) i hver ramme 20 cm fra overkanten på ramma. De skal brukes til å feste de elastiske stroppene i slik at parasollen er med på å stabilisere lysthuset.

Lysthuset monteres

Finn ut av hvor lysthuset skal stå, og sett opp sidene i en åttekant. Når sidene er satt opp og spent sammen med tvinger, justeres de til de står i en nøyaktig åttekant. Bruk eventuelt ei list med diagonalmålene på åttekanten til å justere etter.

Når du har satt opp lysthuset, plasseres en solid, tung parasollfot - for eksempel av betong. Pass på at du plasserer den nøyaktig i midten av lysthuset ved å måle ut til sidene. Hvis du som her skal bruke et bord med et hull i midten til parasollstanga, er det en fordel å sette opp bordet før du setter fast parasollen til lysthuset.

1

Spenn først sammen sidene med tvinger som plasseres over hengslene. Avslutt med ramma til inngangen.

2

Når sidene er på plass, skal det bores 5 mm hull til skruene - bor gjennom hullene i monterings-hengslene (J). Deretter kan du slå gjennom skruene fra yttersiden.

Slå inn skruene fra yttersiden.

3

Montér sidene med vingemuttere som skrus fast på skruene. Når alle sidene er montert, kan du slå opp parasollen og skru den fast til den underste delen av parasollstanga.

Ved inngangen monterer du med vingemuttere gjennom T-hengslene.

4

Klipp til åtte elastiske stropper - de skal være 45 cm lange. Plassér dem over parasollarmene. Bind et par knuter. Brenn evt. endene med en flamme slik at de ikke fliser seg opp etter kort tid.

Hekt stroppene fast til krokene på lysthuset.

5

Så skal de åtte listene (G) festes over sammenføyningene. Listene gjør at det ser finere ut, men er samtidig også med på å stabilisere lysthuset.

6

Hold listene (G) over sammenføyningene, og bor 5 mm hull til skruene. Slå i skruene, sett på ei stoppskive på innsiden, og skru fast med vingemuttere. Nå kan du nyte sommeren i det nye lysthuset ditt.

Materialer

19 mm vannfast kryssfinér:
• 8 buer (A) à 30 x 91,2 cm

45 x 45 mm glattkant:
• 37 tverravstivere (B) à 91,2 cm
• 14 loddrette avstivere (C) à 52 cm
• 14 avstandsstykker (D) à 5 cm

24 x 45 mm glattkant:
• 16 sidestykker (E) à 207,5 cm
• 14 krysslister (F) à 75 cm

19 x 45 mm glattkant:
• 8 dekklister (G) à 206 cm

Beslag:
• 10 hengsler (H) à 3,5 x 20 cm (målt åpne)
• 10 hengsler (J) à 3,5 x 16 cm (målt åpne)
• 4 T-hengsler (K) à 6 x 18 cm (målt åpne)

Dessuten:
• 8 stk. 40 mm skrukroker (L)
• 8 stykker 6 mm elastisk line (M) à 45 cm
• 1 parasoll (N), diameter 300 cm
• 1 stk. 45 kg tung parasollfot (P)
• 12 stk. 5 x 60 mm låseskruer (Q) til montering av sider
• 24 stk. 5 x 80 mm låseskruer (R) til å skru på dekkbordene med
• 36 stk. 5 mm vingemuttere
• 24 stk. stoppskiver med 5 mm hull
• Skruer: 5,0 x 80 mm, 5,0 x 70 mm, 5,0 x 60 mm og 4,0 x 35 mm
• 1,6 x 35 mm firkantede dykkertspiker
• Grunning
• Heldekkende maling

Tidsforbruk

Lysthuset kan lages på ei langhelg - tre dager.

Pris

Treverket med mer koster ca. 2500 kroner. I tillegg kommer parasollen som kan kjøpes fra ca. 600 kroner. Den viste kostet ca. 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Lysthuset er ukomplisert å lage fordi du ikke trenger å tenke på takkonstruksjonen. Du skal bare lage åtte sider som skrus sammen.

Tegning

Multimedia

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Lysthus