Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket solterrasse ved huset han hadde kjøpt og pusset opp, men så leste Max Søndergaard Gjør Det Selv og ble inspirert til å lage et lysthus. Selv kaller han det for krona på verket.

Max Søndergaard er en meget erfaren gjør det sel -mann. I 1991 kjøpte han og kona det Max selv kaller for «et vrak av et hus». Alt måtte pusses opp: gulv, vegger himlinger og alle mulige installasjoner.

Men etter en gang tidligere å ha pusset opp en leilighet i lyntempo, tok Max og kona det denne gang med ro. De tok ett rom om gangen. – Det har den store fordelen at man rekker å tenke seg om underveis, som han selv sier.

Etter hvert ble huset ferdig, og imens hadde barna blitt tenåringer. Kona foreslo da at de skulle rive ned en lekestue som sto i hagen, og sette opp fire stolper med et lett tak over – slik at det kunne blir en liten solterrasse.

LES OGSÅ: Bygg et flott lysthus

Men i Gjør Det Selv kom Max over en artikkel om en lysthus, og så bestemte han seg for at noe slikt skulle sannelig han også bygge.

Men «vi» ble raskt til «jeg» da kona hans slo skulderen. Så i rolig tempo tok han fatt på å bygge et åttekantet lysthus - med inspirasjon fra bladet, men i detaljene helt sitt eget opplegg.

Det ble nøyaktig som han ville ha det - selv om støpingen av fundamentet skapte litt problemer. For én gangs skyld ville han nemlig gjøre det litt lett og bestille betongen ferdig levert i stedet for å blande den selv. Men det ble bestilt litt for lite betong, og så måtte han likevel gå i gang med spade og trillebår til de siste par centimetrene - derfor ble det likevel litt svetting.

Tolv spørsmål til Max

Måtte du kjøpe noe verktøy til prosjektet?
Måtte og måtte ... Jeg kjøpte ei Festool dykksag med føringsskinne. Den var kanskje ikke helt nødvendig, men svært praktisk til de mange snittene.

Hva var det hardeste arbeidet?
Det var fundamentet fordi det ble bestilt for lite betong hos leverandøren. Jeg hadde ellers spurt om den ikke kom til å synke en del, men det mente de ikke. Det gjorde den altså likevel, slik at jeg også måtte blande noe selv.

Hva er du mest stolt av?
Det er uten tvil sammenføyningen i taket. Jeg hadde lest om et lignende prosjekt i Gjør Det Selv for en stund siden, og der var knuten i midten sveist sammen i metall. Jeg kan å sveise, men valgte å lage den i tre med sag, el-høvel og så videre.

Hva er den beste detaljen?
Det er sammenføyningen i taket.

Hvor lang tid tok det?
Det tok fire måneder. Jeg arbeider i oljebransjen slik at jeg er borte i lengre tid om gangen. Til gjengjeld har jeg i perioder hatt mange sammenhengende fridager. Det har gått mange timer.

Hvem hjalp deg?
Jeg laget det meste selv, men hadde venner til å hjelpe til med sperrene, taket og de andre løftene som krevde to mann om oppgaven.

Hva sa din kone til det?
Hun ble glad. Og det ble tenåringsbarna også. Lysthuset kan brukes til fester og venninnesammenkomster i god avstand fra mor og far.

Ble det dyrere eller billigere enn du hadde regnet med?
Det ble litt dyrere - hovedsakelig fordi vinduene og dørene fikk termo glass i stedet for vanlig vindusglass som først planlagt. Det var vindusleverandøren som mente at vinduene ellers ville dugge og gi fuktproble-mer inne i lyshuset.

Hva ville du gjort annerledes hvis du skulle bygge det igjen?
Jeg ville passet på å få nok betong. Den synker altså. Ellers er det ikke noe jeg ville endre på.

Hva er ditt råd til andre som skal i gang med et lignende prosjekt?
Vær nøyaktig. Det er mye oppmåling og skjæring på skrå underveis. Så ha tålmodighet.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - der 10 er ekspert-gjør det selv-utøveren?
Etter å ha totalrenovert hus og bygget lyshuset må det være 10 som ikke-profesjonell.

Hva er ditt neste prosjekt?
Det er mest vedlikehold. Det er mye som skal males, men ellers er alt nå slik som vi vil ha det.

Alt er samlet i et punkt i taket

Krona på verket kaller Max Søndergaard sitt lysthus som ble bygget etter at bolighuset var totalrenovert. Krona på selve lysthuset er sammenføyningen i taket der sperrene møtes. Den krevde en del snekkerarbeid.

Multimedia

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Lysthus