Klassisk sykkelskur med enkel konstruksjon

Lagringsplass kan du aldri få for mye av. Mangler du en tørr plass til sykler og hageredskaper, får du her oppskriften på et klassisk sykkelskur, som er både flott og enkelt å bygge. Det er snaue seks kvadratmeter – rikelig til både sykler og trillebår.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
15.000 kroner
Klassisk sykkelskur med enkel konstruksjon

Syklene har fått en fin, tørr plass i skuret – som har fast steinbunn.

Intro

Sykkelskuret har en enkel konstruksjon, og er bygget av materialer du finner i de fleste byggvarehus. Det er en opplagt modell å velge for deg som skal bygge noe for første gang.

Alle materialene til dette sykkelskuret har standardstørrelse, så de er enkle å få fatt i, og du kommer raskt i gang med byggingen.

Det er opplagt å bruke trykkimpregnerte materialer til utendørs byggverk som et sykkelskur, fordi de er mer motstandsdyktige overfor råte, slik at holdbarheten derfor er lenger.

Hvis du ikke ønsker å bruke vanlige trykkimpregnerte materialer, kan du også bruke ubehandlet tre, for eksempel lerk, som eventuelt får trebeskyttelse.

Du kan også velge materialer som er impregnert etter andre metoder, som for eksempel Superwood eller Thermowood.

De 5 klassiske materialene er:

  1. Stolpesko – til fundamentering av sykkelskuret.
  1. Trematerialer – til konstruksjon og kledning.
  1. Metallbeslag – til avslutning i kanten av taket.
  1. Takbelegg – til selve takflaten.
  1. Belegningsstein – til fast bunn i skuret.

Du får også en arbeidstegning med mål. Tegningen blir supplert med bilder av de sentrale delene – treskjelettet, kledningen og taket – slik at du kan se hvordan det ser ut underveis i byggeprosessen.

Veiledning

01
De 5 klassiske materialene til sykkelskuret 5 Trinn

Stolpesko

Stolpesko er en enkel måte å feste stolper solid fast til et fundament på. Du kan velge stolpesko som allerede sitter på en betongkloss, eller du kan kjøpe “løse” stolpesko, som du selv støper fast i et hull i bakken, som du fyller med betong i et forskalingsrør. Med den siste metoden slipper du en del tilpassinger, som følger med den første løsningen.

Trematerialer

Vi har brukt materialer i tre forskjellige dimensjoner til sykkelskuret: 98 x 98 mm til hjørnestolper og bunnsviller. Til stendere mellom hjørnestolpene, toppsviller, sperrer og tverrstivere er det brukt 48 x 98 mm. Kledningen er 21 x 95 mm terrassebord.

Beslag

Hvis du bruker beslag rundt i kanten på taket, går jobben med å legge takbelegget veldig raskt. Beslagene går et stykke inn på selve taket. Det er derfor et stort overlapp med takbelegget, som limes helt tett fast oppå. Det gjør at vannet ikke kan renne inn på undersiden. Nederst på beslagene er det en dryppkant, slik at vannet ledes vekk fra kledningen.

Takbelegg

Velger du takbelegg på rull, dekker du taket raskt. Takshingel er også en relativt rask og enkel løsning, men likevel mer omstendelig enn takbelegg på rull, fordi det består av mindre deler. Det er viktig at takbelegg legges med overlapp, slik at sammenføyningene blir tette, og vann ikke kan trenge inn på undersiden.

Betongheller

Det er smart å lage en fast bunn i et sykkelskur, slik at det ikke trenger opp fukt fra bakken. Her er det valgt 40 x 40 cm betongheller, omkranset av små brostein. Du kan også velge vanlig belegningsstein, tegl eller naturstein. Underlaget bygges opp ved at du fjerner det øverste laget jord, og fyller opp med et bærelag nederst og avrettingsgrus øverst.

02
Slik bygger du skuret 3 Trinn

1

TRESKJELETTET

Skelettet er bygget opp rundt fire kraftige hjørnestolper, som forbindes nederst med en bunnsvill. Øverst er det en toppsvill hele veien rundt med sperrer mellom, plassert med en avstand på 77,5 cm. Stenderne mellom hjørnestolpene sammen med skråstivere gir god stabilitet.

2

TAKET

Undertaket består av 15 mm kryssfinér, som spikres til sperrene. Taket får helling ved at de fremste stolpene er 195 cm og de bakerste 180 cm. Rundt tre av kantene settes det på aluminiumsbeslag, før takbelegget limes godt oppå beslagene. Belegget limes også i overlappingene, der det er selvklebende. Da blir taket tett.

3

KLEDNINGEN

Sykkelskuret kles med terrassebord. Bordene legges vannrett med en avstand på 5 mm. De øverste bordene i kortveggen må tilpasses til takhellingen. Bordene skrus fast til treskjelettet med vanlige terrasseskruer, 4,2 x 55 mm.

Materialer

98 x 198 mm:

 • 2 stolper (A) à 195 cm
 • 2 stolper (B) à 180 cm
 • 1 bunnsvill (C), 310 cm
 • 2 bunnsviller (D) à 170 cm

48 x 98 mm:

 • 2 toppsviller (E) à 330 cm
 • 1 toppsvill foran (F), 310 cm
 • 5 sperrer (G) à 151 cm
 • 3 stendere (H) à 170 cm
 • 2 stendere (J) à 177,5 cm
 • 6 skråstivere (K)

21 x 95 mm terrassebord:

 • Kledningsbord (L)
 • Dekkbord (M)

Dessuten:

 • 5 stolpesko
 • Kryssfinér, 15 mm, til 6 kvm
 • Beslag til taket, 7 m
 • Takbelegg på rull til 6 kvm
 • Terrasseskruer 4,2 x 55 mm og treskruer 5 x 70 mm

Tidsforbruk

3-4 dager.

Pris

Cirka 15.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Konstruksjonen er enkel, så her kan de fleste henge med. Er det første gang du skal bygge skur eller bod, er dette en fin modell.

Tegning

Slik er sykkelskuret bygget

Konstruksjonen til sykkelskuret er helt enkel. Taket av kryssfinér og skråstiverne stiver opp skuret og gjør det meget stabilt.

Slik er sykkelskuret bygget

3D-modell

3D-modell

Fast bunn med betongheller

Sykkelskuret har en fast bunn, som består av betongheller omkranset av brostein.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Solide punktfundamenter

Punktfundamentene er stolpesko støpt fast i plastrør gravd ned i bakken. Bunnsvillen festes til stolpeskoene – det er fem totalt.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Dobbel toppsvill

Den fremste toppsvillen består av to bjelker – den ene er satt fast mellom hjørnestolpene, mens den andre flukter med yttersiden av de to hjørnestolpene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skråstivere stiver opp konstruksjonen

Det er montert skråstivere mellom hjørnestolpene og de mindre stolpene. De stiver opp konstruksjonen, slik at sykkelskuret blir så stabilt som mulig.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Liggende kledning

Sykkelskuret kles med terrassebord i lerk. Bordene legges vannrett med en avstand på 5 mm. De øverste bordene skjæres til med skrå snitt, som passer til hellingen på taket.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Takbelegg på taket

Undertaket består av 15 mm kryssfinérplater, som festes til sperrene. Taket får en fin helling når de fremste stolpene er 195 cm og de bakerste 180.

Åpne 3D-modellen

Video

Stolpesko støpt i rør

Da får du enkelt stolpeskoene i vater og til å flukte med hverandre

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Led vekk vannet fra endeveden

Video

Takbelegg i to lag

Med to lag takbelegg blir taket helt tett

Video

Skjær enkelt gjennom takbelegg

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Sykkelskur