Vedskjul med tre innganger

Allan var lei av fuktig ved og rot i hagen. Derfor bygde han et vedskjul med flere funksjoner.

Vedskjulet til Allan har tre innganger og seks separate oppbevaringsrom. Derfor kan han alltid finne en passende plass til både små og stor, og til våt og tørr ved.

Før Allan bygde det nye vedskjulet, lå det og fløt ved overalt. Det lå ved under en presenning i hagen slik at plenen ble ødelagt, og det lå ved i carporten slik at bilen ikke kunne være der. Det fikk Allan til å innse at hvis han ville fyre med ved for alvor, måtte han ha god plass til å oppbevare den.

I praksis bør det jo være plass til ved for to år, for vi legger jo ikke inn et fang med ny ved i skjulet hver gang vi henter et fang med tørr ved, sier Allan og forteller at det er derfor skjulet har blitt så langt. Og det var den mest diskré måten å få plass til det i hagen på.

Det lange vedskjulet består av fire oppbevaringsseksjoner og tre innganger. Inngangene er alle brede nok til at ei trillebår kan kjøres inn. De midterste seksjonene er 120 cm brede, de ytterste er bare 80 cm brede, for lenger kan man likevel ikke nå med armene.

Konstruksjonen er enkel: 16 stolper er gravet ned i bakken. Oppå stolpene ligger to langsgående sviller, og sperrene til taket ligger på tvers av svillene. Taket er kledd med noen bord som Allan fant billig hos den lokale trelastforhandleren, og sidene er kledd to tredjedeler opp med bord. Den åpne konstruksjonen gir god ventilasjon til veden. Om vinteren gir den dessverre også litt mer fokksnø enn Allan helt likte, med tanke på å holde veden tørrest mulig. Til gjengjeld ser boden ikke så massiv ut.

Alt i alt oppfyller vedskjulet behovet Allan har for oppbevaring, og bortsett fra at taket bør ha en omgang beis annenhvert år, passer det seg selv.

LES OGSÅ: Bygg et lekkert halvtak over vedstabelen

Tolv spørsmål til allan

Måtte du kjøpe noe verktøy?
Nei, men jeg lånte en elektrisk høvel til kledningsbordene av en nabo.

Hva var det hardeste arbeidet?
Å grave ned stolpene! Det står mange trær i nærheten, og det er svært mange store røtter i bakken.

Hva er du mest stolt av?
Idéen med de tre inngangene. Det fungerer svært godt. Jeg kan alltid finne plass til en halv favn med ved.

Hva er den beste detaljen?
Det er de små buene over inngangene. De fungerer som de skal - jeg slår ikke hodet - og de gjør at skjulet tar seg bedre ut og virker mer gjennomarbeidet.

Hvor lang tid tok det?
Jeg vet ikke så nøyaktig. Det ble jo laget over lengre tid. En halv lørdag ettermiddag da jeg gravde ned stolpene og så videre. I alt tok det en og en halv måned.

Fikk du hjelp av noen?
Nei.

Hva sa din kone til det?
Hun likte godt å bli kvitt alt rotet som før lå og fløt i hagen.

Ble det dyrere eller billigere enn du hadde regnet med?
Det ble egentlig ikke dyrere, men det overrasket meg likevel at det gikk med maling for 500-600 kroner. Og det var på tilbud!

Hva ville du gjøre annerledes hvis du skulle bygge det igjen?
Jeg ville ha latt utstikket på taket fortsette litt lenger ut (Allan endte med å forlenge det), og kanskje ville jeg ha fortsatt kledningen litt høyere opp for å holde ute fokksnøen.

Hva er ditt råd til andre som skal i gang med et lignende prosjekt?
Jeg kunne ha spart mye tid og trolig fått et mye bedre resultat hvis jeg hadde tegnet opp noen av detaljene nøyaktig før jeg gikk i gang med å bygge. Problemet er at jeg som regel først får idéene mens jeg står og sager opp materialene.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 der 10 er ekspert?
7.

Hva er ditt neste prosjekt?
Jeg er allerede i gang med et stort, fint skap av asketre. Det er virkelig finere snekkerarbeid der jeg forsøker å legge omtanke i hver eneste detalj.

Fem fine detaljer

Selv om skjulet har en relativt enkel konstruksjon, måtte det til mange utradisjonelle løsninger for å få det nok funksjonelt og solid.

Grunnplanen

Hele 16 stolper måtte det graves ut til for at vedskjulet kunne oppfylle alle funksjonene som Allan hadde planlagt.

Akkurat nå leser andre ...