10 tips til orden i ledningene

Det går ikke mange uker fra den nye PC-en eller flatskjemen er satt opp, til de ellers snorrette kablene og ledningene til dem på mystisk vis er kjervet sammen i en uløselig knute. Men nå skal det være slutt på det.

Her får du 10 gode tips til hvordan du kommer kabelkjervet til livs én gang for alle – fra de helt billige stripsene, opp til de flotteste og dyreste løsningene.

Du kan lese om:

Strips i flere fasonger
Kabelsokk i nylon
Klassiske klips
Kabelspiral
Fotlister med plass til ledningene
Kabelrenne til skrivebordet
Kabelkanal under flatskjermen
Kabelføring i vegger, tak og gulv
Kabelgjennomføring i skrivebordet
Kabelkanaler til karmer og lister

REDAKSJONEN ANBEFALER: Få ledningene til å forsvinne

Strips i flere fasonger

■ Den enkleste måten å temme kablene på, er ved å “stripse” dem sammen i bunter. Til formålet finnes det flere forskjellige typer strips, blant annet plaststrips og borrelåsstrips; begge variantene fås i flere størrelser og forskjellige farger.

Samle ledningene i en spiral

■ Kabelspiralen er smart når du vil holde styr på mange ledninger som skal trekkes i samme retning. De fås i flere farger, og både grå, svart og hvit er vanlig. Med et spesialverktøy, som typisk følger med spiralen, er det lett å tvinne spiralen rundt ledningene. En stor fordel ved nettopp kabelspiralen, er at du for eksempel kan trekke ut en ledning midt på spiralen, hvis du vil.

Åpne verktøyet, og plasser ledningene i midten på det.

Trekk verktøyet med ledningene gjennom spiralen.

Kabelsokk i nylon

Kabelsokken er myk og fleksibel og har plass til 4-5 ledninger.

■ En kabelsokk er en bit elastisk stoff som samler ledningene på samme måte som kabelspiralen. Sokken føles mer luksuriøs enn spiralen; til gjengjeld kan du ikke trekke ut én av ledningene på halvveien. Kabelsokken på bildet åpnes og lukkes med en glidelås.

Klassiske klips

Kabelklips fås i mange forskjellige størrelser. Kjøp dem så små og diskrete som mulig.

■ Kabelklips er den klassiske løsningen til festing av kabler og ledninger som ikke kan skjules. Hvis det skal gjøres diskret, skal det gjøres pent - det vil si med en fast avstand mellom hver klips. Et triks er å bruke lengden på hammerskaftet som mal for avstanden. Det blir også penest hvis ledningene følger en list, et hjørne eller på annen måte følger en rett linje.

Fotlister med plass til ledningene

Fotlistene skjuler ledningene fullstendig.

■ Lister er glimrende å feste ledninger på, med for eksempel klips eller klemmer, men du kan faktisk kjøpe fotlister med plass til at ledningene gå inni, og da forsvinner de helt. Listene på bildet består av to deler: veggbeslag, som skrus fast på veggen og samler og holder ledninger og kabler, samt selve listen. Listen klikkes på plass på beslagene og skjuler både dem og ledningene.

Legg ledningene i beslagene, og skru beslagene fast på veggen.

Press listene ned på beslagene, og bank dem forsiktig på plass.

Kabelrenne til skrivebordet

Få kablene unna ved å henge dem opp under skrivebordet.

■ Alt ledningskjervet bak PC-en er ikke bare stygt, men fungerer også som en uhygienisk magnet på støv og hybelkaniner. Jo flere ledninger som klumper seg sammen, desto vanskeligere blir det også å komme til med støvsugeren. Heldigvis er løsningen enkel. Monter en kabelrenne under skrivebordet, og heng/ legg ledningene pent opp. Du kan kjøpe kabelrenner til formålet, men du kan for eksempel også bruke en bit fra en takrenne.

Denne kabelrennen henger i to holdere, som skrus opp under skrivebordsplaten.

Når du har hengt opp rennen, kan for eksempel forgreningskontakten ligge i den, og du kan henge opp løse ledninger med strips.

Kabelkanal under flatskjermen

■ Kabelkanalen har god plass til alle de ledningene du trenger å koble til TV-en. Her maler vi en grå kabelkanal hvit, så den matcher veggen, men de fleste er hvite fra før. Du kan også male dem i en sprelsk farge, hvis du er fargeglad og har litt maling stående.

Sett kanalen i lodd, og merk opp til hullene med en blyant. Forbor, sett i eventuelle plugger, og skru kanalen fast på veggen.

Samle alle kablene i kabelkanalen, og sett på dekklisten utenpå.

Mal eventuelt kanalen i ønsket farge.

Skjul ledningene i konstruksjonen

■ Den mest diskrete kabelføringen skjuler seg i vegger, tak og under gulv. Står du uansett foran en stor renovering, så lag plass til å skjule kabler og ledninger.

Å lage plass til ledningene til husets faste elektriske installasjon er noe du har lov til å gjøre selv, men du skal ha en elektriker til å føre og koble ledningene. Du kan altså gjøre alle forberedelsene, før elektrikeren kommer. Men du bør alltid rådføre deg elektrikeren før du setter i gang, for å avtale hva du kan og skal gjøre før han kommer.

Kabelgjennomføring i skrivebordet

Gjennomføringene fås normalt i enten 60 eller 80 mm.

■ En kabelgjennomføring er en elegant løsning for å få ledningene fra PC-en på gulvet opp til skjermen, musen og tastaturet på bordet. De fås i flere størrelser, og du skal bruke en hullsag i en størrelse som matcher.

Kabelkanaler til karmer og lister

■ Har du store og synlige ledninger langs dørkarmer og lister, så kan de skjules med diskrete kabelkanaler. I dette eksempelet skrur vi fast kanalene, så sørg for å skanne veggen for eventuelle ledninger på innsiden før du borer eller skrur. Det finnes også kabelkanaler som kan limes opp.

Kabelkanalen holdes parallelt med dørkarmene, og hull til evt. murplugger forbores.

Monter plugger i veggen, og skru fast kanalen.

Legg ledningen inn i kabelkanalen, og klikk på plass dekklisten.

    Akkurat nå leser andre ...