7 TIPS: Få ledningene til å forsvinne

Synlige ledninger og kabler er ikke et pent syn. Det finnes heldigvis flere gode måter å skjule ledninger og kabler på, og du kan fint gjøre det selv. Her får du en guide med våre beste tips til å skjule ledninger.

De fleste kjenner til problemet med ledninger og kabler som ligger i en stor kjerv på gulvet, eller som er trukket i store bunter langs fotlistene, oppover veggen eller langs taket.

Vi kan dessverre ikke unngå verken ledninger eller kabler, på grunn av alle de elektriske apparatene vi omgir oss med. For eksempel lamper, TV-er, antennekabler og internettforbindelser. Men det kan la seg gjøre å skjule ledninger både enkelt og elegant.

Hvordan skjuler man ledninger?

Det er enklest å skjule ledninger og kabler ved å skjerme dem i en kabelskjuler eller ledningsskjuler av plast, som for eksempel kan settes langs fotlistene. Det er likevel ikke alltid at en slik løsning er verken pen eller rimelig.

Heldigvis er det MANGE gode måter å skjule ledninger på.

Her får du en guide med våre beste tips til å skjule ledninger og kabler.

1. Kabelskjuler og ledningsskjuler

Kabelskjulere, ledningslister, kabelskinner, kabelkanal – de har mange navn, og enda flere utforminger og størrelser, men prinsippet er det samme.

Kabelskjuler som takliste

Skal du trekke for eksempel høyttalerledninger opp til taket og videre langs det, er den mest diskrete av de enkle løsningene å legge dem i kabelskjulere som ser ut som trelister.

Vil du ha kabelskjuleren til å forsvinne mest mulig, fører du dem helt rundt, slik at de fungerer som taklister også der det ikke er ledninger.

Kabelskjuler utenpå fotlistene

Er du heldig, kan du få kabelskjuleren og ledningene til å “forsvinne” som en feielist utenpå fotlistene. Denne utgaven er enkel å bruke, da den er så elastisk at ledningene bare legges inn i den – og den settes fast til fotlisten ved hjelp av en klebende bakside.

Mest diskret blir det selvsagt hvis du fører listen – eller en som ligner den – rundt på alle fotlistene. Disse kabelskjulerne (fra Primo) fås både som diskrete små lister, med plass til kun én enkelt eller to ledninger, og litt større lister, med mer plass.

Hvordan åpner man en kabelkanal?

Skjulerens innerste del klistres, limes eller skrus på veggen eller i taket, ledningene trykkes på plass i den, og “lokket” trykkes på plass.

Hvis ikke listen da er laget av myk plast, slik at den helt enkelt bare vris opp når ledningene skal legges inn i den.

Ledningene blir usynlige. I stedet ser du kabelskjuleren, så det er fortsatt tydelig for enhver hvor ledningene er. Fordelen er at skjuleren ser ut som om den har rett til å være der, og den kan også plasseres både pent og rett. I tillegg beskytter kabelskjuleren ledningene.

2. Skjule ledninger bak fotlistene

Du kan finne fotlister både med helt enkel klassisk, eller med mer bølget profil, som kan føre ledninger frem til dit du har behov for dem, uten at de er synlige i det hele tatt. Slike lister i tre, som blant annet distribueres av Swedoor, klikkes ned på beslag, som du først skrur fast på veggen. Det betyr at det er enkelt å føre nye ledninger, samt å fjerne de gamle. Konstruksjonen er også både enkel og lovlig, fordi du lett kommer til ledningene og kan sjekke om det eventuelt er skader på dem. Fås også i plast fra Primo.

3. Skjule ledninger rundt døren

Også lister rundt dører kan brukes som diskrete føringsveier. Det krever at det er godt hold på ledningene rundt i hjørnene. Derfor klikkes disse listene fast på beslag som holder ledningene både på plass og adskilt fra hverandre.

4. Skjule ledninger bak tapetet

Som kreativ gjør det selv-er, kan du skjule en hel bunt med kabler bak hjemmelagde kabelskjulere, som kamufleres så de omtrent smelter sammen med omgivelsene.

Fordelen er at du kan lage skjuleren så bred som du har behov for – og at du for eksempel ved å gi skjuleren samme overflate som den øvrige veggen, får den til å virke diskret.

Det er viktig at du sikrer at ledningene er lett tilgjengelige.

5. Skjule ledninger bak møbler

Ikke bare ledninger og kabler, men også små og store rør kan i noen tilfeller skjules effektivt bak en hylle eller en skapvegg.

Det er det ingenting i veien med, men det er viktig å tenke seg godt om, og ta høyde for at du fortsatt skal kunne ha enkel tilgang. Du skal også ha enkel tilgang til alle koblingsbokser, brytere og stikkontakter – i tillegg til alt elektronisk utstyr som du vil skjule.

6. Ledninger frest inn i veggen

I murverk er den optimale løsningen å frese inn føringsrør og kabler – altså å lage en ”grøft”, som føringsrørene legges inn i, og deretter fylle opp med mørtel. Dette gjør du kun hvis du likevel er i ferd med å pusse opp.

Hvordan trekker man kabler?

På en yttervegg vil løsningen som oftest være å legge føringsrør og ledninger inn i en ny innervegg. Etterisolerer du innvendig med porebetongplater, er det også logisk å frese inn føringsrør – og det er mye enklere i porebetong enn i en mursteinsvegg.

Spor laget med hammer og meisel tar tid, men støver mindre enn vinkelsliperen.

En vinkelsliper kan lage spor til føringsrør, men husk at det støver! Når røret er på plass, kan sporet lukkes med mørtel eller gipspuss.

Når røret er på plass, kan sporet lukkes med mørtel eller gipspuss.

7. Skjule ledninger bak kledningen på veggen

Hvis du for eksempel etterisolerer en yttervegg innvendig, med plater eller panel på et skjelett med isolasjon, er det helt opplagt å flytte alt som kan flyttes av kabler og ledninger inn bak kledningen. Men du må huske at 230 volt skal legges i føringsrør, og jobben skal utføres av en elektriker. Du skal ikke prøve deg på dette selv.

Vil du være smart når det er en yttervegg du skal etterisolere, lager du veggen med to lag isolasjonsplater. Det betyr nemlig at føringsrørene kan trekkes mellom de to lagene uten å skape nevneverdige kuldebroer eller luftkanaler. Ved å legge en eventuell dampsperre mellom lagene, kan du helt unngå at rørene bryter den.

I taket er det tilsvarende opplagt å sørge for lampeuttak uten synlige ledninger, når du likevel skal kle taket med en ny himling.

    Akkurat nå leser andre ...