Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

9 TIPS: Få ledningene til å forsvinne

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Du har mange muligheter, hvis du vil unngå synlige kabler og ledninger – alt fra de enkle, som bare holder styr på kablene, til de optimale, der du skjuler kablene inne i en helt ny vegg.

Kabelskjuler: Få kablene til å forsvinne

Det ligner en del av fotlisten, men det er en ledningsskjuler.

Løse ledninger roter

Det finnes ikke en eneste interiørarkitekt som har designet en stue med løse kabler som snor seg over gulvet, eller med ledninger i tykke bunter som er trukket langs alle lister, opp på veggene og ut på himlingen.

Likevel er dette faste innslag i de fleste hjem, fordi vi setter pris på en bra TV med subwoofer og surroundlyd, og kanskje et musikkanlegg som også krever ledninger i rike mengder. I tillegg kommer lamper, antennekabler og nettforbindelser – og ikke noe av dette er pent.

Skjul ledningene

Men du kan heldigvis gjøre noe med det. Her får du en rekke gode forslag til hvordan du kan få kontroll på ledningene, gjøre dem mindre synlige eller få dem til å forsvinne ut av syne.

Det er enklest å skjule kabler og ledninger i smale kabelskjulere av plast, som kan settes langs listene. Men det er heller ikke det aller vakreste. Velger du å ofre litt mer tid og penger, kan du skjule ledningene ganske elegant. Hva du velger å gjøre, er helt opp til deg.

Kabelskjuler og ledningsskjuler som taklister

La de tynne kabelskjulerne fungere som takog pyntelister. Da ser det naturlig ut.

1. Kabelskjuler og ledningsskjuler

Kabelskjulere, ledningslister, kabelskinner – de har mange navn, og enda flere utforminger og størrelser, men prinsippet er det samme: Skjulerens innerste del klistres eller limes på veggen eller i taket, ledningene trykkes på plass i den, og “lokket” trykkes på plass.

Hvis ikke listen da er laget av myk plast, slik at den helt enkelt bare vris opp når ledningene skal legges inn i den.

Ledningene blir usynlige. I stedet ser du kabelskjuleren, så det er fortsatt tydelig for enhver hvor ledningene er. Fordelen er at skjuleren ser ut som om den har rett til å være der, og den kan også plasseres både pent og rett. I tillegg beskytter kabelskjuleren ledningene.

2. Kabelskjuler som takliste

Skal du trekke for eksempel høyttalerledninger opp til taket og videre langs det, er den mest diskrete av de enkle løsningene å legge dem i kabelskjulere som ser ut som trelister.

Vil du ha kabelskjuleren til å forsvinne mest mulig, fører du dem helt rundt, slik at de fungerer som taklister også der det ikke er ledninger.

Kabelskjuler: Få kablene til å forsvinne

Det ligner en del av fotlisten, men det er en ledningsskjuler.

3. Kabelskjuler utenpå fotlistene

Er du heldig, kan du få kabelskjuleren og ledningene til å “forsvinne” som en feielist utenpå fotlistene. Denne utgaven er enkel å bruke, da den er så elastisk at ledningene bare legges inn i den – og den settes fast til fotlisten ved hjelp av en klebende bakside.

Mest diskret blir det selvsagt hvis du fører listen – eller en som ligner den – rundt på alle fotlistene. Disse kabelskjulerne (fra Primo) fås både som diskrete små lister, med plass til kun én enkelt eller to ledninger, og litt større lister, med mer plass.

Ledningsskjuler: Skjult bak listene langs gulvet

Klips på veggen sikrer at listene kan klikkes av, slik at du har enkel tilgang til ledningene.

4. Skjult bak listene langs gulvet

Du kan finne fotlister både med helt enkel klassisk, eller med mer bølget profil, som kan føre ledninger frem til dit du har behov for dem, uten at de er synlige i det hele tatt. Slike lister i tre, som blant annet distribueres av Swedoor, klikkes ned på beslag, som du først skrur fast på veggen. Det betyr at det er enkelt å føre nye ledninger, samt å fjerne de gamle. Konstruksjonen er også både enkel og lovlig, fordi du lett kommer til ledningene og kan sjekke om det eventuelt er skader på dem. Fås også i plast fra Primo.

Ledningsskjuler: Ledninger rundt døren

Hver ledning har sin egen kanal i dørlistene.

5. Ledninger rundt døren

Også lister rundt dører kan brukes som diskrete føringsveier. Det krever at det er godt hold på ledningene rundt i hjørnene. Derfor klikkes disse listene fra Primo fast på beslag som holder ledningene både på plass og adskilt fra hverandre.

Kabelskjuler: Inn bak tapetet

Hvis kabelskjuleren er tapetsert, blir den nesten borte på veggen.

6. Inn bak tapetet

Som kreativ gjør det selv-er, kan du skjule en hel bunt med kabler bak hjemmelagde kabelskjulere, som kamufleres så de omtrent smelter sammen med omgivelsene.

Fordelen er at du kan lage skjuleren så bred som du har behov for – og at du f.eks. ved å gi skjuleren samme overflate som den øvrige veggen, får den til å virke diskret.

Det er viktig at du sikrer at ledningene er lett tilgjengelige.

7. Inn bak møblene

Ikke bare ledninger og kabler, men også små og store rør kan i noen tilfeller skjules effektivt bak en hylle eller en skapvegg.

Det er det ingenting i veien med, men det er viktig å tenke seg godt om, og ta høyde for at du fortsatt skal kunne ha enkel tilgang. Du skal også ha enkel tilgang til alle koblingsbokser, brytere og stikkkontakter – i tillegg til alt elektronisk utstyr, som du vil skjule.

8. Frest inn i murveggen

I murverk er den optimale løsningen å frese inn føringsrør og kabler – altså å lage en ”grøft”, som føringsrørene legges inn i, og deretter fylle opp med mørtel. Dette gjør du kun hvis du likevel er i ferd med å pusse opp.

På en yttervegg vil løsningen som oftest være å legge føringsrør og ledninger inn i en ny innervegg. Etterisolerer du innvendig med porebetongplater, er det også logisk å frese inn føringsrør – og det er mye enklere i porebetong enn i en mursteinsvegg.

Kabelskjuler: Frest inn i murveggen

Spor laget med hammer og meisel tar tid, men støver mindre enn vinkelsliperen.

Kabelskjuler: Frest inn i murveggen

En vinkelsliper kan lage spor til føringsrør, men husk at det støver! Når røret er på plass, kan sporet lukkes med mørtel eller gipspuss.

Når røret er på plass, kan sporet lukkes med mørtel eller gipspuss.

Kabelskjuler: Bak kledningen på veggen

Så flott og rent blir det, når både strømledninger til stikkontakter og brytere, og styringskabelen til ventilasjonsanlegget legges skjult.

9. Bak kledningen på veggen

Hvis du for eksempel etterisolerer en yttervegg innvendig, med plater eller panel på et skjelett med isolasjon, er det helt opplagt å flytte alt som kan flyttes av kabler og ledninger inn bak kledningen. Men du må huske at 230 volt skal legges i føringsrør, og jobben skal utføres av en elektriker. Du skal ikke prøve deg på dette selv.

Vil du være smart når det er en yttervegg du skal etterisolere, lager du veggen med to lag isolasjonsplater. Det betyr nemlig at føringsrørene kan trekkes mellom de to lagene uten å skape nevneverdige kuldebroer eller luftkanaler. Ved å legge en eventuell dampsperre mellom lagene, kan du helt unngå at rørene bryter den.

I taket er det tilsvarende opplagt å sørge for lampeuttak uten synlige ledninger, når du likevel skal kle taket med en ny himling.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 9 TIPS: Få ledningene til å forsvinne
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake