Bygg en radiatorskjuler for en billig penge

Se hvordan du skjuler en stygg radiator bak en radiatorskjuler. Denne modellen er billig å bygge, og sørger samtidig for god varmesirkulasjon.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
400 kroner

Intro

Skjul radiatoren med en radiatorskjuler

Mens radiatoren for mange av oss er en helt uunværlig del av hjemmet, er de sjeldent særlig pene å se på. Derfor kan det være en god ide å pakke den pent inn med en radiatorskjuler.

Som en bonus får du også ekstra hyller til oppbevaring oppå den nye radiatorskjuleren.

Ferdige løsninger er dyre

En radiatorskjuler kan kjøpes som et ferdig tilpassingssett, men en enkelt radiatorskjuler kan fort koste flere tusen kroner - så det er en dyr affære om hele hjemmet ditt skal få skjult de klumpete varmekildene.

Gjør det selv radiatorskjuler

Hvis du i stedet velger å bygge radiatorskjuleren selv, er det mange penger å spare. Samtidig har du mulighet til å bygge den slik at den passer inn i nettopp ditt hus. Du kan for eksempel få radiatorskjuleren tilpasset helt perfekt inn under vinduskarmen.

Gjenbruk de gamle persiennene til radiatorskjuleren

Skal du skifte ut persiennene i hjemmet, fungerer lamellene perfekt som radiatorskjulerens gitter. Vi hadde selv noen gamle lameller liggende fra en billig persienne fra IKEA. Snorene ble ødelagte, men lamellene var det jo ingenting galt med, og de kan gjenbrukes til noe annet – nemlig som frontkledning på radiatorskjuleren. En ekte gjør det selv-radiatorskjuler.

Har du ingen gamle persienner liggende, og ingen planer om å skifte ut (eller ingen å skifte ut), kan du kjøpe persienne til radiatorskjuleren. Lamellene fra en persienne har nemlig den fordelen at det er et billig byggemateriale, at det allerede er bearbeidet og at de er helt identiske.

Skal radiatorskjuleren males eller ikke

Persiennen vi bruker til vår radiatorskjuler i byggeveiledningen er 80 x 130 cm og koster rundt 100 kroner. Den er i lyst naturtre og blir malt, fordi vi ønsker hvite radiatorskjulere. Men du kan selvfølgelig velge å la radiatorskjuleren stå ubehandlet hvis du skulle ønske det, eller kjøpe persienner i mørkt tre om det er det utseendet du ønsker.

Hvis du skal bygge med mange mindre lister som senere skal males, kan det være en fordel å male dem først. Da er det ikke så mange kroker du skal styre penselen inn i.

Radiatorskjuler med flettemønster

For å få lamellene plassert helt likt, legges de tett sammen på skrå, der hver annen fjernes. Da ligger de med samme avstand. De monteres med lim og stifter til rammens bakside. Når flettemønsteret er ferdig, snus rammen rundt, og det monteres kvartstafflister på forsiden. Det gir en flott overgang mellom flettemønsteret og rammekantene.

Du må sikre deg at det er plass til at varmen kan sirkulere

Før du går i gang med radiatorskjuleren, må det måles opp. Det er viktig at du sørger for at det er nok plass over radiatoren til at varmen kan sirkulere som den skal. Det er også en god ide å holde radiatorskjuleren åpen i bunnen, slik at varmen kan sirkulere under radiatoren.

Komplett byggeveiledning: Fra persienne til radiatorskjuler

I artikkelen får du en komplett byggeveiledning, slik at du kan bli klokere på hvordan vi gjorde oppgaven og forvandlet en persienne til en radiatorskjuler. Trinn for trinn. Artikkelen inneholder også en liste over alle de materialene du skal bruke til prosjektet. God fornøyelse.

Veiledning

01
Bygg rammen 3 Trinn

Radiatorskjuler: Tegn opp utskjæringerne på beina, og skjær dem ut. 1

Tegn opp utskjæringerne på beina, og skjær dem ut. Rundingene nederst på de to rammebordene gjør skjuleren “lettere” og mer elegant. De tegnes etter en rund gjenstand (diameter ca 10 cm) og sages ut med en stikksag.

Radiatorskjuler: Tilpass de øvrige listene til forrammen, slik at de passer sammen. 2

Tilpass de øvrige listene til forrammen, slik at de passer sammen. Dette kan du sjekke ved å lage en prøveopplegging på en plan flate.

Radiatorskjuler: Lim og skru sammen rammen med 5 x 100 mm skruer. 3

Lim og skru sammen rammen med 5 x 100 mm skruer. Spenn fast listene med tvinger til en plate, mens du skrur. Start med å skru D fast til C, som deretter festes til A. Den øverste listen (B) settes fast oppå A i begge sider.

02
Sett på lameller 7 Trinn

Lamellene fra en persienne er billig byggemateriale, med den fordelen at det allerede er bearbeidet til helt identiske stykker. De er derfor lette å skjære til - her bare med et skrått snitt i endene, slik at de kan danne et flettemønster på fronten til radiatorskjuleren.

For å få lamellene plassert helt likt, legges de først tett sammen på skrå, deretter fjerner du annenhver lamell. Da blir de liggende med samme avstand.

De monteres med lim og stifter til baksiden av rammen. Når flettemønsteret er ferdig, snus rammen rundt, og du monterer kvartstafflister på forsiden. Det gir en flott overgang mellom flettemønsteret og rammekantene.

Radiatorskjuler: Lamellene (J) skråskjæres i endene med en kapp-/gjærsag, slik at snittet blir det samme på alle listene. 1

Lamellene (J) skråskjæres i endene med en kapp-/gjærsag, slik at snittet blir det samme på alle listene. Teip sammen flere, slik at du kan kappe mange samtidig.

Radiatorskjuler: Plasser første lamell 2

Plasser første lamell (J). Mål opp bredden på feltet langs rammen, og plasser den første lamellen på skrå fra hjørnet til punktet på rammen. Legg ut de øvrige lamellene etter den første, helt tett. Sett fast hver annen med lim og stifter.

Radiatorskjuler: Mål opp til de korte lamellene når de lange er på plass. 3

Mål opp til de korte lamellene når de lange er på plass. Fyll ut resten av rammefeltet med lameller, og lag en strek på de lamellene som skal kappes. Kapp lamellene, og sett fast hver annen.

Radiatorskjuler: Så er første lamellag satt fast. 4

Så er første lamellag satt fast. Rammen er klar til å få det andre laget lameller festet i motsatt retning.

Radiatorskjuler: Annet lamellag settes fast oppå det første. 5

Annet lamellag settes fast oppå det første. Legg en kladd trelim på de lamellene i første lag som skal ha en lamell oppå seg. Sett fast lameller på samme måte i de resterende feltene på rammen.

Radiatorskjuler: Sett fast kvartstafflister (G og H) på forsiden av rammen. 6

Sett fast kvartstafflister (G og H) på forsiden av rammen. Snu rammen rundt, og spikre fast kvartstafflister i kanten av feltene med 1,2 x 25 mm dykkert. Listene skjæres i 45 grader i endene, slik at du får en flott sammenføyning i hjørnene.

Radiatorskjuler: Mal rammen når alle listene er satt fast. 7

Mal rammen når alle listene er satt fast. Her får den et par strøk med hvit interiørlakk med mellomsliping.

03
Sett opp skjuleren 5 Trinn

Radiatorskjuleren lages som en frittstående kasse, som enkelt kan flyttes vekk, slik at du kan komme til radiatoren. Den settes fast til veggen med et vinkelbeslag gjennom topplaten.

Rammen tilpasses fotlistene nederst, slik at den passer tett mot dem. Det gir radiatorskjuleren en flott finish. Dette gjøres ved å sette fast en liten kloss på en blyant, slik at du kan overføre formen på fotlistene til rammen.

Radiatorskjuler: Tilpass skjuleren mot fotlisten og veggen. 1

Tilpass skjuleren mot fotlisten og veggen. Sett forrammen tett opp mot fotlisten. Kapp en kloss i en lengde som tilsvarer avstanden til veggen der den er lengst. Teip fast en blyant til klossen, og tegn formen til fotlisten på treet.

Radiatorskjuler: Lim og spikre fast sidestykket til forrammen 2

Lim og spikre fast sidestykket (F) til forrammen med 1,8 x 40 mm dykkert. Dermed er “kassen” klar til å bli satt på plass. Hvis radiatoren er frittstående, skal det være sideplater i begge sider.

Radiatorskjuler: Mål opp til topplaten 3

Mål opp til topplaten (E). Den skal støttes inn mot veggen. Mål vannrett ut fra overkanten av rammen, inn på veggen, og skru fast et vinkelbeslag.

Radiatorskjuler: Monter topplaten 4

Monter topplaten (E). Legg på plass topplaten på “kassen”, og skru den fast med 4 x 20 mm skruer gjennom vinkelbeslagene. Skjuleren er satt sammen som en løs “kasse”, som er enkel å fjerne hvis du skal komme til radiatoren.

Radiatorskjuler: Dermed er radiatorskjuleren på plass. 5

Dermed er radiatorskjuleren på plass. Den er tilpasset fotlistene nederst, og topplaten er saget til, så den passer til innhakket i veggen bak.

Materialer

21 x 95 mm glattkant:
• 2 rammelister (A) à 108 cm

21 x 45 mm glattkant:
• 1 rammelist (B), 134 cm
• 2 rammelister (C) à 115 cm
• 2 rammelister (D) à 88 cm

26 mm limtre:
• 1 topplate (E), 43 x 137 cm

16 mm melaminplate:
• 1 sidestykke (F), 112,5 x 33 cm

12 x 12 mm kvartstafflister:
• 6 lister (G) à 88 cm
• 6 lister (H) à 35 cm

Dessuten:
Persiennelameller (J) • Stifter • Skruer, 4 x 20 og 5 x 100 mm • Vinkelbeslag • Dykkert, 1,2 x 25 og 1,8 x 40 mm • Trelim • Grunning • Maling

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 400 kroner

Vanskelighetsgrad

Dette er et prosjekt der alle kan henge med, men det krever grundig oppmåling og utskjæring for at du skal få et flott resultat.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Rent snitt med stikksagen

TIPS: Unngå at listen sprekker

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Radiatorskjuler i vinduskarmen

Hvis radiatoren er under et vindu, lages skjuleren på en litt annen måte. Ofte er det plassert en radiator under et vindu. Hvis det er tilfellet, er det lettest å bygge skjuleren sammen med vindusplaten, altså platen under vinduet. Her betyr det at vindusplaten lages dypere for å få en pen avslutning øverst.

Her er radiatorskjuleren bygget sammen med vindusplaten. Den er bredere og kortere, men flettemønsteret er akkurat det samme.

Vindusplaten lages dypere med et stykke limtre. Det skrus og limes fast med 5 x 100 mm skruer og slipes til.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...