Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Radiatorskjuler: Bygg billig radiatorskjuler av gjenbruk

En gammel persienne forvandles til en radiatorskjuler med eksklusivt utseende.

Skjul radiatoren med en radiatorskjuler

Mens radiatoren for mange av oss er en helt uunværlig del av hjemmet, er de sjeldent særlig pene å se på. Derfor kan det være en god ide å pakke den pent inn med en radiatorskjuler.

Som en bonus får du også ekstra hyller til oppbevaring oppå den nye radiatorskjuleren.

Ferdige løsninger er dyre

En radiatorskjuler kan kjøpes som et ferdig tilpassingssett, men en enkelt radiatorskjuler kan fort koste flere tusen kroner - så det er en dyr affære om hele hjemmet ditt skal få skjult de klumpete varmekildene.

Gjør det selv radiatorskjuler

Hvis du i stedet velger å bygge radiatorskjuleren selv, er det mange penger å spare. Samtidig har du mulighet til å bygge den slik at den passer inn i nettopp ditt hus. Du kan for eksempel få radiatorskjuleren tilpasset helt perfekt inn under vinduskarmen.

Gjenbruk de gamle persiennene til radiatorskjuleren

Skal du skifte ut persiennene i hjemmet, fungerer lamellene perfekt som radiatorskjulerens gitter. Vi hadde selv noen gamle lameller liggende fra en billig persienne fra IKEA. Snorene ble ødelagte, men lamellene var det jo ingenting galt med, og de kan gjenbrukes til noe annet – nemlig som frontkledning på radiatorskjuleren. En ekte gjør det selv-radiatorskjuler.

Har du ingen gamle persienner liggende, og ingen planer om å skifte ut (eller ingen å skifte ut), kan du kjøpe persienne til radiatorskjuleren. Lamellene fra en persienne har nemlig den fordelen at det er et billig byggemateriale, at det allerede er bearbeidet og at de er helt identiske.

Skal radiatorskjuleren males eller ikke

Persiennen vi bruker til vår radiatorskjuler i byggeveiledningen er 80 x 130 cm og koster rundt 100 kroner. Den er i lyst naturtre og blir malt, fordi vi ønsker hvite radiatorskjulere. Men du kan selvfølgelig velge å la radiatorskjuleren stå ubehandlet hvis du skulle ønske det, eller kjøpe persienner i mørkt tre om det er det utseendet du ønsker.

Hvis du skal bygge med mange mindre lister som senere skal males, kan det være en fordel å male dem først. Da er det ikke så mange kroker du skal styre penselen inn i.

Radiatorskjuler med flettemønster

For å få lamellene plassert helt likt, legges de tett sammen på skrå, der hver annen fjernes. Da ligger de med samme avstand. De monteres med lim og stifter til rammens bakside. Når flettemønsteret er ferdig, snus rammen rundt, og det monteres kvartstafflister på forsiden. Det gir en flott overgang mellom flettemønsteret og rammekantene.

Du må sikre deg at det er plass til at varmen kan sirkulere

Før du går i gang med radiatorskjuleren, må det måles opp. Det er viktig at du sørger for at det er nok plass over radiatoren til at varmen kan sirkulere som den skal. Det er også en god ide å holde radiatorskjuleren åpen i bunnen, slik at varmen kan sirkulere under radiatoren.

Komplett byggeveiledning: Fra persienne til radiatorskjuler

I artikkelen får du en komplett byggeveiledning, slik at du kan bli klokere på hvordan vi gjorde oppgaven og forvandlet en persienne til en radiatorskjuler. Trinn for trinn. Artikkelen inneholder også en liste over alle de materialene du skal bruke til prosjektet. God fornøyelse.