Skjul kabler og rør med en sporfreser

Sporfreseren er et smart og nesten uunnværlig verktøy når kabler og rør skal skjules inne i en betong- eller mursteinsvegg.

Sporfres: Skjul kabler og rør med en sporfres

Med en sporfreser kan du enkelt skjule rør og kabler.

© Henrik Læssøe

Skjul installasjonene med sporfreseren

Hvis du skal i gang med å bygge et nytt kjøkken eller bad, eller om stuen eller soverommet skal friskes opp, er det helt opplagt å kase seg ut i arbeidet med sporfreseren hvis veggen dine er av mur eller betong.

Bruk sporfreseren selv

Selve arbeidet med omlegging og endring av vann- og elektriske installasjoner krever alltid en rørlegger eller en elektriker.

Men ettersom arbeidet med sporfreseren er både bråkete og støvete, vil en del håndverkere være mer enn lykkelige for å kunne slippe å selv gå i gang med sporfreseren. Derfor kan du ofte selv få lov til å gjøre denne delen av jobben og spare noen kroner.

Sørg dog for å ha en avtale på plass med håndverkeren før du selv setter i gang med sporfreseren.

Sporfrese: Bruk sporfreseren selv

Sporfreseren har to parallele sagblad som skjærer et spor i murverket.

Støvsuger til sporfreseren

Sporfreseren støver enormt mye, uansett om du bruker den i betong eller i murstein. Det fine støvet har en tendens til å komme inn overalt, og det er derfor en god ide å koble en støvsuger til sporfreseren.

Det er viktig at du bruker en verkstedstøvsuger eller lignende som kan håndtere det fine støvet. En vanlig støvsuger vil nemlig bli ødelagt.

Lei en sporfreser

Det er et enormt krevende arbeid for sporfreseren å skjære i murverk. Profesjonelle sporfresere er derfor relativt dyre og prisene starter typisk rundt 4000 kroner.

Sporfreseren er samtidig litt av en spesialist som man kun har bruk for en sjelden gang. Derfor vil det ofte gi mening for gjør det selv-ere å leie en sporfreser. Har du ikke allerede en egnet verkstedstøvsuger til å koble på sporfreseren, kan du leie den i samme omgang.

Kjøp en sporfreser

Hvis du har planer om å bruke sporfreseren oftere, kan du også velge å kjøpe din egen. De billigste sporfreserene koster fra rundt 1000 kroner. Men det sier seg selv at du ikke får den samme kraften som hvis du leier en profesjonell sporfreser.

Sporfreser til vinkelsliper

Du har også mulighet til å bruke vinkelsliperen
som sporfreser, hvis du utstyrer den med et passende diamantsagblad. Igjen må du huske at sporfreseren støver ekstremt mye. Så hvis du skal frese mer enn en halv meter bør du igjen vurdere å montere en støvsuger.

Flere produsenter har utviklet sporfreser-forsatser til deres vinkelslipere, som både gjør det mulig å stille fresedybden og montere en støvsuger.

Sporfres: Sporfreser til vinkelslipere

Med forsatsen GDE 115/125 FC-T kan du forvandle din Bosch-vinkelsliper til en sporfreser.

© Henrik Læssøe

Planlegg arbeidet før du går i gang med sporfreseren

Før du kaster deg over arbeidet med sporfreseren bør du, sammen med håndverkeren som skal bruke sporene, avtale presist hvor sporene skal gå. Tegn sporene opp på veggen i den riktige bredden som passer til diameteren på røret eller kabelen. Da er du sikker på at arbeidet med sporfreseren ikke ender med å være forgjeves.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Slik skjuler du ledninger og kabler – med kabelskjuler og andre smarte metoder

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy