LEVETID: Gamle vinduer er ofte av solid kvalitetstre, og med jevnlig vedlikehold med maling og nytt kitt, kan du forlenge levetiden med mange år.

LEVETID: Gamle vinduer er ofte av solid kvalitetstre, og med jevnlig vedlikehold med maling og nytt kitt, kan du forlenge levetiden med mange år.

SLIK FJERNER DU GAMMELT KITT
1. Aller først testes kittet med en kniv. Hvis det er lett å bryte det av, så skal det skiftes. Kittet nederst på vinduet tæres ofte først, for her er det størst påvirkning av regnvann.
2. Alt løst kitt fjernes. Til dette formålet er et litt slitt stemjern godt egnet. Snu den glatte siden inn mot treet, så du ikke risikerer å hugge inn i rammen.
3. Når det meste kittet er fjernet, kan falsen skrapes ren med et skrapejern. I hjørnene kommer ikke skrapejernet til, så her fortsetter du med stemjernet. Vær forsiktig, så treet ikke ødelegges.
4. Til slutt forsegles den rensede falsen, slik at treet ikke suger oljen ut av kittet. Vi anbefaler at du først metter treet med linolje, og deretter forsegler det med en kvistlakk.

Tips til verktøy

Fjerning av gammel maling og gammelt kitt klares med et skrapejern eller et stemjern. I tillegg får du bruk for en kittkniv til å legge på det nye kittet med. En kittkniv får du kjøpt for under 100 kroner.

Linoljekitt setter garantert fettmerker på glasset. Når de skal fjernes, gjøres det enklest med en pose med krittpulver. Pulveret er sterkt sugende og fjerner oljen helt. Kritt og pose får du kjøpt i i velassorterte byggvarehus.

TIPS: Unngå uttørking

Sett alltid kittspannet opp-ned, både før og etter bruk. Det hindrer uttørking. Har kittet likevel tørket litt inn, kan det bløtgjøres ved å elte inn en dæsj med linolje.

SLIK LEGGER DU PÅ NYTT KITT
1. Kittet masseres godt før det legges på. Ta en klump, og elt den først i hendene, deretter med kittkniven og håndflaten, til den blir smidig.
2. Legg små “bølger” langs kanten, slik at de ligger i lag. Begynn nærmest deg, og legg på kitt fra deg, langs sprossen eller rammen.
3. Deretter starter du lengst fra deg, når kittet trekkes av. La kniven hvile på glasset og falsen, og trekk av i en vinkel så 1-2 mm av treet synes i bunnen på falsen.
4. Overskytende kitt vippes forsiktig opp, og kan nå eltes og brukes igjen til den neste falsen.
5. Kitt avsetter fettmerker. De fjernes enklest ved å slå en pose med krittstøv mot glasset. Alternativt drysser du litt krittstøv på de fettede flatene.
6. Krittet børstes av glasset med en pensel, som føres i raske bevegelser fra side til side. Deretter skal kittet herde minst 3-4 uker før det overmales.
7. Når kittet er herdet, males vinduer og kitt med maling som inneholder soppdreper. Mal litt inn på glasset, men kun så langt at malingen ikke ses innenfra.

Kittet skal beskyttes mot uttørking både innenfra og utenfra

For å hindre at det tørre treet i falsen trekker oljen ut av kittet, mettes treet med linolje og forsegles med kvistlakk, før kittet legges på. Utenpå beskyttes kittet med et lag maling. Det kan fint være linoljemaling, men de fleste typer maling til utendørs treverk kan brukes på kittet.