Få dørkarmen til å passe til veggen

Utforingslister bringer karmen i nivå med veggen, slik at du kan montere karmlister. Listene er enkle å lage og enda enklere å montere.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
300 kroner

Intro

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du lager og monterer en utforingslist på en dørkarm som er for smal til veggen.

Utforingslister er enkle å lage, uansett om du kjøper listene på metermål eller lager dem fra bunnen av. Listene gjør at karmlistene lukker pent mellom karmen og veggen.

I denne artikkelen viser vi hvordan du skal måle opp, hvordan du kapper listene og hvordan de monteres, slik at de kommer til å sitte helt rett.

Vi forklarer dessuten hvordan du kan lage utforingslister med vanlig håndverktøy og overskuddsmaterialer.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

1

Begynn med å måle hvor brede utforingslistene skal være. Legg en vinkel mot veggen, og mål avstanden fra karmen ut til vinkelen. Ta mål i både toppen, bunnen og på midten, for å få med deg skjevheter.

2

Mål også hvor lange lister som kreves. Du skal bruke to lange loddrette lister og en kortere vannrett list.

3

Hvis du ikke kan finne en standardlist som passer i bredden, blir du nødt til å lage en list selv. Det er enkelt med en bordsirkelsag eller en dykksag med føringsskinne.

4

Når listene passer i bredden, er det tid for å kappe dem, slik at de passer perfekt til der de skal sitte.

5

Marker på karmen hvor utforingslistene skal sitte. Målene skal følge karmen, som vi antar er i vater. Hvis karmen ikke er i vater, skal listen heller ikke være det. Trekk listene 6 mm inn fra kanten av karmen.

6

Spikre fast listene til karmen. Begynn med en spiker i den ene siden. La listen sitte løst nok til at du kan finjustere plasseringen i motsatt side, før du spikrer den fast der. Til slutt spikres den fast på midten.

7

Gjenta prosessen på de loddrette utforingslistene, som spikres i toppen og justeres inn i bunnen, før de spikres helt fast.

8

Til slutt monterer du karmlister rundt døren. Hvis du har problemer med å få den vannrette karmlisten til å passe med de loddrette, kan du slå i en dykkert fra oversiden av sammenføyningen, slik at dykkerten tvinger listene sammen.

Materialer

Tidsforbruk

Cirka én time per dør.

Pris

Cirka 300 kr, inkludert karmlister.

Vanskelighetsgrad

Jobben er helt enkel.

Video

Utforing på karm

Med tynne lister får du karmen i plan med veggen

Video

Montering av karmlister

Med dykkert blir hjørneskjøten helt tett

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dørkarm