Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dørkarm

Her kan du finne inspirasjon og veiledning til hvordan du kan skifte ut dine gamle dørkarmer.

Hva er en dørkarm?

En dørkarm er ikke de listene som rammer inn døren. De kalles nemlig gerikter eller karmlister, og er tilgjengelige i flere fasonger – blant annet med “bondeprofil” eller som helt blanke og enkle lister.

En dørkarm er den trerammen, ofte med to hengsler, som sitter inne i selve dørhullet. Dørkarmen har det formålet at den skal holde døren “svevende” i hengslene, og sørger for at døren åpnes og lukkes som den skal. Dørkarmen er med andre ord helt essensiell for hvordan døren fungerer i praksis.

Mål på dørkarm

Dørkarmen omkranser dørbladet. Det vil si at dørkarmens innvendige mål må være større enn selve dørbladet. Et godt utgangspunkt er at det skal være cirka tre mm luft mellom døren og dørkarmen hele veien rundt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Tettningslister til dører

Tykkelse og bredde på dørkarmen

Bredden på dørkarmen avhenger, som beskrevet ovenfor, av hvor bred selve døren er. Men hvis man lar dørkarmens innvendige mål være seks mm bredere enn dørbladet, passer det med 3 mm luft på hver side.

Tykkelsen eller dybden på dørkarmen avhenger av selve tykkelsen på døren. En tykk og tung branndør krever derfor en tykkere dørkarm enn en lett dør som skal sitte i en skillevegg. Skal du kjøpe ny dør og karm, finnes det heldigvis standardstørrelser og dørsett som gjør jobben enkel for deg. Men vil du lage din egen dørkarm helt fra bunnen av, er det mye å tenke på.

Montering av ny dørkarm

Hvis du skal skifte ut dørkarmen din, er det flere ting du må være oppmerksom på når du monterer den. Det er helt avgjørende at døren sitter helt rett. Hvis den heller bare litt til den ene siden, vil det bli veldig tydelig fordi døren da vil åpnes litt skjevt ned eller opp. Det er enda viktigere at døren ikke heller fremover eller bakover når den monteres. Det vil nemlig bety at døren ikke kan stå åpen eller på klem – kun helt åpen eller lukket.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake