Nye lister på gammel karm

Når du skal sette nye lister på en eksisterende karm, kan det fort bli skjevt. Eksperten viser deg den rette måten.

Intro

I gamle hus er bredden på dørkarmene nesten alltid mindre enn tykkelsen på veggen. Derfor kan nye lister på en gammel karm fort komme til å sitte skjevt. Dermed kommer også sammenføyningen mellom listene i hjørnene til å gape.

Løsningen er å fore ut med firkantlister som utligner gapet mellom karmen og listene, slik at dørlistene kommer til å sitte rett. Du kan bruke firkantlister i standarddimensjoner for å fore ut. De kan normalt kjøpes i tykkelsene 6, 9, 12 og 15 mm. Finner du ikke en som passer, kan du skjære ut foringene av et høvlet bord selv.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Finn dimensjonen på foringene. Hold en vinkel langs veggen, og mål avstanden inn til karmen.

2

Mål inn på karmen. Foringen skal trekkes så langt inn mot veggen, at hengslene ikke går mot den når døren åpnes. Lag merker i hele karmens lengde.

3

Spikre fast foringene med 1,8 x 40 mm dykkert. Foringene skal bare støtes sammen, ikke skjæres i vinkel.

4

Merk opp listene. Den loddrette listen skal trykkes mot gulvet, mens du merker opp ved underkanten av den vannrette foringen. Merk også opp på den vannrette dørlisten.

5

Spikre fast listene med 1,8 x 40 mm dykkert. Skjær dem først med et 45 graders snitt. Det gjør du på både den vannrette og de to loddrette listene.

6

Legg lim på de skrå snittene. Da unngår du at sammenføyningen sprekker på grunn av bevegelser i treet (i takt med at fuktnivået stiger og faller).

7

Spikre på den vannrette listen med dykkert. Sørg for at den er trykket godt ned mot de loddrette listene, slik at limet binder godt.

8

Lås hjørnet med en dykkert. Det kan være nødvendig å vippe en av listene litt ut med en skrutrekker mens du gjør det, slik at de havner i nivå. Bank spikerhodet flatt først, så listen ikke sprekker.

9

Dor ned dykkertene, og tørk vekk overskytende lim. Sparkle spikerhull og andre steder som trenger sparkel. Slip og mal når sparkelmassen er tørr.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dørkarm