Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nye lister på gammel karm

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Når du skal sette nye lister på en eksisterende karm, kan det fort bli skjevt. Eksperten viser deg den rette måten.

Intro

I gamle hus er bredden på dørkarmene nesten alltid mindre enn tykkelsen på veggen. Derfor kan nye lister på en gammel karm fort komme til å sitte skjevt. Dermed kommer også sammenføyningen mellom listene i hjørnene til å gape.

Løsningen er å fore ut med firkantlister som utligner gapet mellom karmen og listene, slik at dørlistene kommer til å sitte rett. Du kan bruke firkantlister i standarddimensjoner for å fore ut. De kan normalt kjøpes i tykkelsene 6, 9, 12 og 15 mm. Finner du ikke en som passer, kan du skjære ut foringene av et høvlet bord selv.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Finn dimensjonen på foringene. Hold en vinkel langs veggen, og mål avstanden inn til karmen.

2

Mål inn på karmen. Foringen skal trekkes så langt inn mot veggen, at hengslene ikke går mot den når døren åpnes. Lag merker i hele karmens lengde.

3

Spikre fast foringene med 1,8 x 40 mm dykkert. Foringene skal bare støtes sammen, ikke skjæres i vinkel.

4

Merk opp listene. Den loddrette listen skal trykkes mot gulvet, mens du merker opp ved underkanten av den vannrette foringen. Merk også opp på den vannrette dørlisten.

5

Spikre fast listene med 1,8 x 40 mm dykkert. Skjær dem først med et 45 graders snitt. Det gjør du på både den vannrette og de to loddrette listene.

6

Legg lim på de skrå snittene. Da unngår du at sammenføyningen sprekker på grunn av bevegelser i treet (i takt med at fuktnivået stiger og faller).

7

Spikre på den vannrette listen med dykkert. Sørg for at den er trykket godt ned mot de loddrette listene, slik at limet binder godt.

8

Lås hjørnet med en dykkert. Det kan være nødvendig å vippe en av listene litt ut med en skrutrekker mens du gjør det, slik at de havner i nivå. Bank spikerhodet flatt først, så listen ikke sprekker.

9

Dor ned dykkertene, og tørk vekk overskytende lim. Sparkle spikerhull og andre steder som trenger sparkel. Slip og mal når sparkelmassen er tørr.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake