Perfekt omramming hver gang

Det kan virke som en vanskelig oppgave, men du kan fint bytte en innerdør selv. Lager du samtidig omramminger med et fleksibelt system fra Swedoor, så gjør du oppgaven enda enklere for deg selv.

DERFOR ER DET ENKELT! Omrammingen trykkes fast på karmen og tilpasser seg tykkelsen til veggen. Du slipper derfor å tilpasse med utforinger, som ellers ofte er nødvendig med en vanlig karm.

Intro

Utskifting av en innvendig dør høres kanskje ut som en stor jobb, men det er ikke så vanskelig. Særlig ikke hvis du bruker Flex+-karmsystemet fra Swedoor. Det er et smart og enkelt system til tilpassing og montering av omramming rundt en dør. En oppgave som ellers kan ta tid og by på utfordringer, blir en hel del enklere.

Systemet har flere smarte detaljer, men den største fordelen er at omrammingene klikkes på og tilpasser seg veggen selv. Du slipper derfor å tilpasse med utforinger mellom karmen og karmlistene, som du ellers ofte må gjøre.

Veiledning

01
Dørhullet forberedes 4 Trinn

Før du setter i gang med å bytte karm og omramming, skal du måle opp til den nye døren. Døren skal naturligvis passe med dørhullet, men du kan med fordel velge et omrammingssett som er litt bredere enn de nåværende karmlistene. Er du samtidig forsiktig når du fjerner de gamle karmlistene, kan du slippe å reparere veggen og male når du er ferdig med å montere den nye døren.

1

Mål opp til den nye døren. Her er hullet 90 x 210 cm. Det betyr at det er plass til en standard dørkarm.

2

Skjær med en hobbykniv langs karmlisten før du fjerner den. Da unngår du å ødelegge tapet og maling.

3

Den gamle karmen fjernes. Er den spikret fast, er det smart å kutte spikerne med en bajonettsag. Da unngår du å ødelegge veggen når karmen fjernes.

4

Karmstykkene fjernes en halvdel om gangen. Først kuttes karmen med en bajo-nettsag, stikksag eller en håndsag.

02
Karmen settes inn 6 Trinn

Først skal du velge hvilken side døren skal åpne mot. En Flex+-karm kan nemlig settes sammen slik at døren kan åpnes både innover og utover. Det bestemmes av hvordan karmdelene settes sammen.

Den monterte karmen festes med kiler og eventuelle monteringsputer. Når den er i vater, skrur du den fast med karmskruene. Først i hengselsiden. Deretter henges dørbladet midlertidig opp, så karmen kan rettes inn og skrus fast andre siden.

1

Dørkarmen settes sammen, og bunnstykket skrus fast i forborede hull, slik at det harde treverket ikke sprekker.

2

De medfølgende tetningslistene klippes til med en saks. Listene får døren til å bli tettere og lukke mer lydløst igjen.

3

Det lages oppklossing til bunnstykket, før døren settes inn. La eventuelt oppklos-singen være 0,5-1 mm høyere i hengselsiden, fordi karmen kan sette seg litt.

4

Karmen skrus fast med de tilhørende karmskruene i hengselsiden. Sørg for at karmen er i lodd.

5

Døren henges midlertidig på. Er døren tung og vanskelig å hekte på, kan du legge noen klosser under som støtte.

6

Døren rettes opp og skrus fast i den andre siden. Når karmen er tilpasset etter døren, kan du kile den opp så karmen sitter perfekt når den skrus fast med de tilhørende karmskruene.

03
Omrammingen klikkes på 5 Trinn

Omrammingen passer i bredden. I tillegg er den allerede skåret i 45° i toppen. Den skal derfor kun tilpasses i bunnen, for at den skal passe.

Når omrammingen er skåret til og satt sammen med det tilhørende settet, bestående av en lamellplugg, lim og spenne, klikkes den på og bankes på plass for hånd.

1

Mål opp til omrammingen. Først fjernes dør og hengsler, som ellers er i veien. Overstykket av omrammingen klikkes på. Mål fra underkanten av overstykket til gulvet.

2

Omrammingens sidestykker kappes til. De skal kun kappes til i bunnen, fordi de allerede er skråskåret (45°) i toppen.

3

Omrammingen settes sammen i toppen. I forkant er skjøtene forsterket med de tilhørende lamellpluggene og limt sammen.

4

Omrammingen klikkes fast i sporet på karmen. Slå forsiktig karmen på plass med en knyttet hånd.

5

Hengslene monteres på karmen igjen, når den fleksible omrammingen er banket ordentlig på plass.

04
Den siste finishen 2 Trinn

Når karmen og omrammingen er på plass, skal det monteres feielister mot terskelen. Døren skal monteres igjen, og den skal ha håndtak og låsbeslag. Skruehullene, der karmskruene holder karmen på plass, dekkes med de tilhørende plastproppene.

1

Feielisten monteres med dykkert. Fordi både listen og bunnstykket er av hardt tre, forborer vi med et 1 mm bor. Husk først å legge en kile midt under bunnstykket, slik at det ikke svikter.

2

Heng opp døren, og monter håndtak og låsbeslag. Håndtak finnes i mange forskjellige utførelser. Kjøp et som passer godt til resten av huset ditt.

Materialer

• 1 dør
• 1 Flex+-karm med Flex+ geriktsett (fra Swedoor)
• 1 monteringssett med skruer, lim og lignende
• Kiler

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 3.000 kronor med dørblad.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dørkarm