Flotte dører på 2 dager

En god sprøytepistol,riktig maling og system iarbeidet. Dermed kan dumale alle husets dører iløpet av ei enkelt helg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
150 kroner

Intro

Det kan være smart å sette i stand de gamle dørene og male dem, i stedet for å skifte dem ut. Ikke bare er det billigere, men du slipper også å skifte karmen, hvis det viser seg å være umulig å finne en ny dør som passer i den gamle karmen og dens hengsler. Dermed slipper du også å måtte gjenoppbygge veggen når det viser seg at omramminger og karmer er vokst sammen med veggen rundt.

LES OGSÅ: Test av sprøytepistoler

Samtidig bevarer du de gamle karmene og hengslene, som ofte kler huset best – også når vi som her skifter fra mørk finér til rene, hvite flater. Vi maler alle husets dører på to dager, selv om vi bruker sprøytepistol og derfor må løfte av dørene og dekke av et område i stuen under arbeidet. Da dørene er glatte, kunne vi kanskje klart det like raskt med rull, og latt dem henge mens vi malte dem – men dørene blir enda litt flottere når vi bruker sprøytepistolen.

Veiledning

01
Gjør dørene klare 5 Trinn

Vask dørene grundig mens de fortsatt henger på plass. Før du løfter dørene av hengslene, kan du også fjerne håndtak og låskasse. Forsikre deg samtidig om at dørene kan åpnes og lukkes uten å butte i karmen, og at det er så mye luft mellom dør og karm at det er plass til ny maling.

Rett opp døren med en hengselretter eller noe annet, hvis det er nødvendig.

Eldre dører er ofte merket opp med samme nummer på dør og karm. Er ikke dørene dine det, bør du merke dem slik at du ikke forveksler dørene når de henges tilbake på plass.

1

Begynn med å avmontere håndtak, beslag og låskasse. Håndtaket på den ene siden av døren løsnes og trekkes ut. Etterpå kan det andre håndtaket og hele låskassen avmonteres.

2

Dørbladet kan normalt rettes på plass ved å bøye hengslene litt, hvis døren sitter skjevt. Det gjør du enkelt og greit med hengselretteren, som du kjøper i et byggvarehus. Den settes ned over hengselet, som deretter vris til dørbladet

3

Vask dørene grundig mens de sitter på hengslene. Dørene rengjøres med en blanding av vann og grunn- eller malerens. Normalt i forholdet 1:5, men følg veiledningen på emballasjen. Skyll etter med rent vann.

4

Merk opp dørene med et nummer. Du herme etter de gamle håndverkerne, og stemme inn romertall i toppen eller kanten av dørbladet, samt i falsen på karmen i hengselsiden. Da ser du enkelt hvor døren skal sitte etter at den er malt.

5

Hengslene skrus av dørbladet hvis den øverste delen av hengslene ikke skal males sammen med døren. Løft døren ned før du skrur hengslene helt løs. TIPS: For ikke å bytte om på de løse delene av hengslene, henger du dem på karmen.

02
En helt glatt bunn 3 Trinn

Forarbeidet er avgjørende for det endelige resultatet når du maler. Er det hull eller sprekker i døren, er det ikke nok med aldri så mange lag med maling hvis de skal bli borte. Det må noe mer til.

Alle små hull, sprekker, hakk og fordypninger, fylles opp med lettvektsfiller, snekkersparkel eller annen hurtigtørkende sparkelmasse, som er egnet til å slipe på - altså ikke myk akrylmasse. Større hull og hakk klares med en tokomponent reparasjonsmasse som “Kjemisk tre” fra Plastic Padding. Den tørker på få minutter. Dermed kommer du raskt i gang med å slipe.

1

Trykk litt sparkelmasse grundig ned i alle hull og sprekker med en stiv sparkel. Sørg for at reparasjonen er fylt helt opp uten lufthull. Overskytende masse trekkes av med kanten av sparkelen. Store fordypninger fylles med en bred sparkel.

2

Dype og store hull og ødelagte hjørner og kanter, bygges opp med en tokomponent reparasjonsmasse. TIPS: Massen herder raskt. Derfor skal du bare blande masse til én reparasjon om gangen. Du kan gjerne arbeide i flere lag.

3

Hele døren slipes jevn og glatt. Start med å slipe de store sparklingene med korn 60-80. Slip deretter hele flaten med papir i kornstørrelse 120-180. Døren skal være matt og helt jevn. Kanter og eventuelle hengsler slipes for hånd.

03
Dørene rulles først 5 Trinn

Uansett om dørene dine er malt, lakkert eller kanskje oljebehandlet, begynner du selve malejobben med å grunningsmale.

Grunningen sikrer en ensartet bunn og en god vedheft når du skal sette i gang med sprøytepistolen på toppstrøket.

Grunningens hvite overflate avslører også de siste småfeilene, som sparkles før du sliper lett over etterpå.

Vi ruller på grunningen - det er det raskeste på våre glatte dører. Hvis grunningen kan fortynnes, kan du godt sprøyte på den også. Det er nok også det raskeste på fyllingsdører. Men enkelte grunningsmalinger skal ikke fortynnes. Dem må du påføre med rull og pensel.

1

Det verste støvet børstes av med en kost. Resten fjernes med en fuktig klut. Når dørene er klar for grunningen, stiller du dem opp langs en vegg. Skrueføttene holder avstand til gulvet. Den lille listen på den øverste skruen lager avstand til veggen.

2

Start med kantene og flatene rundt hengslene hvis du ikke har avmontert dem. Kantene males med pensel eller rull. Pass på at du ikke legger så mye på rullen at du får en bule av maling ned langs kantene på døren.

3

Flatene males med en korthåret, bred rull. Grunningen påføres i et godt og fyldig lag, slik at den fyller opp strukturen i døren, og flyter godt sammen uten å renne. Er dørene mørke, skal de sannsynligvis grunnes to ganger for å dekke godt.

4

Se igjen etter småhull, og lukk dem med sparkelmasse - den hvite grunningen får selv de minste sprekker og hull til å stå tydelig fram. For å holde fart på arbeidet, er det igjen viktig at du bruker en sparkelmasse som tørker raskt.

5

Overflaten slipes lett når det siste strøket er tørt. Du finner greit en en grunning som tørker så raskt at første dør er tørr før alle dørene er grunnet. Slip med kloss og korn 150-180. Til slutt børster du av støvet og tørker over med en fuktig klut.

04
Malingen tynnes ut 3 Trinn

De aller fleste malinger kan tynnes ut, slik at de kan brukes i en sprøytepistol, men du må selv sikre riktig konsistens.

Malingen skal være ganske tynn. Og riktig tykkelse, eller viskositet som det heter, er avgjørende for resultatet. Er malingen for tykk, vil dørene dine fort få “appelsinhud”, og er malingen for tynn, er det stor risiko for at den renner.

Heldigvis er det ganske enkelt å tynne ut malingen. Til det bruker vi en viskositetsmåler. I all sin enkelhet er det en liten “kopp” med et hull i bunnen og et langt håndtak. Du dypper koppen i malingen, og løfter den opp. Da ser du hvor lang tid det tar for malingen å renne ut av hullet. Tar det for lang tid, skal den tynnes mer.

1

Malingen blandes ut med rent vann. Som tommelf ngerregel skal det blandes 10 prosent ekstra vann i malingen, men det er forskjellig fra maling til maling. Hell i litt om gangen, og mål hver gang med den lille viskositetsmåleren.

2

Viskositetsmåleren senkes ned i malingen og løftes opp igjen. Dermed ser du hvor lang tid malingen bruker på å renne gjennom hullet i bunnen. Bruksanvisningen til pistolen forteller hvor lang tid det bør ta. Tilsett eventuelt mer vann.

3

Sjekk blandingen med pistolen på et stykke papp. Malingen skal legge seg i et jevnt lag uten kladder, og den skal renne pent sammen i løpet av 10-20 sekunder. Juster mengden av luft og maling i pistolen til det ser riktig ut.

05
Sprøytemal dørene 4 Trinn

Når du maler med sprøytepistol, bruker du tynnere maling enn normalt. Det gjør at malingen renner godt sammen og gir en glatt overflate - men den kan også fort komme til å renne. Derfor er det nødvendig å sprøyte i flere tynne lag og la malingen sette seg mellom strøkene.

Sprøytepistolen skal ikke svinges og vippes opp og ned, men holdes vannrett og med retningen mot samme “verdenshjørne” hele tiden. Uten å stoppe skal pistolen føres i enten loddrette eller vannrette bevegelser over flaten, hele tiden i samme avstand. På den måten, og bare på den måten, legger du et ganske tynt, jevnt lag over hele flaten.

1

Start med å sprøyte dørens kanter på begge sider. Her i starten bør du skrue godt ned på malingen, og rikelig opp for luften i pistolen. Dels for å få kontroll på malingen, og dels fordi du fort sprøyter på for mye maling på de smale kantene.

2

Flatene sprøytemales med lange, rolige bevegelser. Varier mellom loddrette og vannrette bevegelser for hvert lag. Stopp i tide, selv om fargen ikke dekker. Begynner malingen å renne, må du begynne forfra med å slipe.

3

Når du har malt kantene og den ene siden, snur du døren ved å holde i skruen i toppen, og vippe døren fram og tilbake på de to skruene i bunnen. Det høres vanskelig ut, men balanserer du døren riktig, er det enkelt å styre den dit du vil.

4

Dørene males i flere omganger. Hver gang skal de rekke å bli tørre, men det går raskt med de helt tynne lagene maling. Vær ekstra oppmerksom på at siste strøk blir liggende i et tynt, helt dekkende lag, som renner sammen til en jevn overf ate.

Materialer

• Grunningsmaling
• Sluttmaling
• Tokomponent sparkelmasse
• Snekkersparkelmasse
• Slipepapir til eksentersliper
• Grunnrens

Spesialverktøy
• Lavtrykkssprøytepistol (vi har brukt pistol fra Wagner)
• Slipebrett
• Viskositetsmåler

Viskositetsmåleren forteller når malingen passer

Tidsforbruk

Ferdig på ei helg

Pris

Du bør klare deg med cirka 150 kroner per dør

Video

TIPS: "Arbeidsbord" til tokomponente masser

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Tips & Triks

Gi dørene føtter

Tre skruer og en listebit gjør det enkelt å male døren på begge sider.

Vi sparer mye tid på å kunne male dørene våre på begge sider, uten å måtte vente til den første siden er tørr. Dette gjør vi mulig med noe så enkelt som tre skruer og en kort list.

De to første skruene bruker vi som føtter i bunnen av døren. De gjør at vi kan male helt ned på døren. Men det som er ordentlig smart, er at vi med en tredje skrue i overkanten av døren forbløf ende lett kan vippe den rundt på de to beina, slik at vi kan flytte døren og svinge den rundt. Ved å sette skruen øverst gjennom en kort list, kan døren også stå mot en vegg.

Legg dørbladet opp på et par bukker, og skru inn to 4,5 x 80 mm skruer i bunnen som bein å stå på.

Før den tredje skruen settes i dørens overkant, skrus den inn gjennom den korte listen som skal fungere som støtte mot veggen.

Når du har malt den ene siden av døren, tar du tak i skruen øverst og trekker ut døren til den er i likevekt. Dermed kan du enkelt flytte den rundt på de små beina ved å holde i skruen.

La støvet falle

Start søndag morgen med en grundig rengjøring.

I løpet av natten har støvet fra lørdagens slipearbeid lagt seg, slik at du kan få fler-net det med støvsugeren. Hvis dørene står i det rommet som du har slipt i, tørker du dem av én gang til, før du starter sprøytepistolen. Finn en vegg du kan sprøytemale mot, og dekk både vegg og gulv med papp eller filt.

Avdeknings-pappen føyes sammen med maskeringsteip.

Støvsug gulv og vegger, slik at du ikke virvler opp støv som kan sette seg i den våte malingen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Dører