Ny fuktsikker dør til badet

Er døren til badet blitt skjev av fukt, slik at den er vanskelig å lukke? Eller er den for smal når du skal inn og ut? Bytt den i så fall ut med en ny fuktsikker dør, som ikke slår seg – og sett inn en litt bredere dør hvis den gamle er for smal. Vi viser deg hvordan.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3.000 kroner

Intro

I helt små baderom (under 4m2) er hele rommet klassifisert som såkalt våtsone. Grunnen er at fuktpåvirkningen er stor i hele rommet. En vanlig dør i et slikt bad vil på kort tid bli ødelagt av fukt. En massiv dør vil slå seg, og en “pappdør” vil nærmest gå i oppløsning. Døren vi viser her er en Stable-dør.

LES OGSÅ: Våtromsmaling: Her skal du bruke våtromsmaling

Den er bestilt med et ekstra malingsstrøk som stenger for fukt, men ikke for konstant vannpåvirkning. Har du et bad der vannet spruter på døren, skal du investere i en skikkelig “våtromsdør” av kunststoff, med laminat på flatene og aluminiumskanter. Det er en dyr løsning, men døren blir garantert ikke skadet av fukten.

Veiledning

01
Fjern gammel dør 2 Trinn

Begynn med å ta av selve døren. Er det en gammel dør, skal den bare løftes av, mens nyere dører krever en skrutrekker for å løsne hengslene. Det er en fordel å ha med en hjelper, fordi en dør kan være litt vanskelig å få av og ut alene, uten å skubbe borti alt du helst ikke vil komme i nærheten av.

Når det er gjort, skal du fjerne dørkarmen, fordi den nye døren kommer med et komplett karmsett.

1

Dra av listene på begge sider. Det gjøres best med et brekkjern. Hvis du gjør det forsiktig, kan du kanskje bruke dem om igjen.

TIPS: Dra ut spikerne fra baksiden. Da skåner du forsiden av listene.

2

Sag gjennom dørkarmen med ei stikksag. Sag skrått. Da blir det lettere å vri de enkelte delene fra hverandre. Pass på at du ikke sager i en spiker. Brekk deretter av de loddrette sidene, og fjern til slutt toppen og bunnstykket.

02
Lag hullet bredere 8 Trinn

Den gamle døren vår var veldig smal. Da den skulle skiftes, passet vi derfor på å sette inn en bredere dør. Det krevde at vi lagde hullet i veggen større. Heldigvis er veggen bare en lett skillevegg av tre, så det gikk greit å lage et større hull.

Du kan gjøre på samme måte, hvis også veggen din er laget av et treskjelett med gipsplater. Men husk alltid å sjekke at du ikke sager i elektriske ledninger. Er det ledninger i veggen, må du få en elektriker til å flytte dem for deg.

1

Begynn med å merke opp bredden til det nye dørhullet. Her skal det være 10 cm bredere enn det gamle.

2

Tegn opp hvor du skal sage på veggen. Et langt vater fungerer godt som linjal. En av listene du har fjernet, kan fint brukes også.

3

Sag langs streken med en stikksag. Hold sagen skrått inn mot veggen, og la spissen på bladet jobbe seg inn. Da kan du bruke stikksagen som dykksag og starte uten å bore et hull først.

4

Skjær løs fotlisten helt ned til gulvet langs oppstrekingen. Her nede er du nødt til å sage med en finérsag eller bruke en en multikutter, som vi gjør.

5

Fjern den loddrette lekten som karmen har vært satt fast til. Den skal inn i veggen igjen når du har kappet av de vannrette lektestykkene.

6

Skru fast veggen til de vannrette lektene helt ute ved kanten. Da har du hold på dem når du skal kappe dem av.

7

Bruk en multikutter eller en fintannet sag til å kappe de vannrette lektene, slik at de flukter med veggen.

8

Sett inn loddrette lektestykker mellom de vannrette. De kan godt sitte lett i spenn, men de skal også skrus fast til veggen utenfra.

03
Den nye karmen 6 Trinn

Den nye døren leveres med en dørkarm som du skal sette sammen selv. Når du legger ut karmen på gulvet, skal du legge den med falsen opp. Det blir den siden som døren åpner mot deg. Vend på karmstykkene til hengslene sitter i den siden du vil ha dem.

Karmen skal limes og skrus sammen. Men først skal du huske å forbore til skruene, slik at du ikke risikerer at treet sprekker. Dette er spesielt viktig i bunnstykket,

som er av hardere tre enn resten. Som regel bøk eller eik.

1

Karmen vi bruker har formonterte gummilister. Hvis de er for lange, må de kappes til før du limer og skrur sammen karmen.

2

Trekk 5-10 cm av gummilisten ut av sporet, og klipp av det overskytende med en saks. Press listen ned i sporet igjen, og gjenta prosessen i alle de andre skjøtene.

3

Forbor med et 4 mm bor i toppen av de loddrette karmstykkene. Bor innenfra og ut, slik at hullene ikke flises opp inne i skjøtene. Eller slip av oppflisingen før du limer. Bor tre hull i hver side.

4

Lim og skru sammen karmen i toppen. Legg den med falsen opp, og skru den sammen med 4 x 60 mm skruer. Husk å sjekke en ekstra gang at hengslene havner i riktig side.

5

Forbor i bunnen av de loddrette karmstykkene med et 4 mm bor. Bor deretter gjennom disse hullene med et 2,5 mm bor inn i bunnstykket, slik at det ikke sprekker når du skrur.

6

Skru fast bunnstykket med 4 x 60 mm skruer. Husk også her å lime med trelim i skjøten før du skrur.

04
Montering av karm 7 Trinn

Når du monterer dørkarmen, skal du være helt sikker på at bunnen er 100 % vannrett. Lag en oppklossing i bunnen av dørhullet før du setter inn karmen.

Selve karmen settes fast i sidene med monteringsskruer. Du kan fint bruke den typen som kan justeres, men her bruker vi skruer som ikke kan det. Derfor skal karmen sitte 100 % nøyaktig før vi skrur den fast. Vannrett i bunnen og loddrett i sidene. Det er ikke nok at karmen er loddrett inne i hullet. Den skal også være det når du sjekker utvendig, langs en av veggene. Ellers risikerer du at døren alltid smekker igjen eller står åpen.

1

Lag en vannrett oppklossing på cirka 1 cm, og sjekk at det er plass til karmen i toppen. Du skal bare klosse opp i sidene nå, klossen under midten skal først på plass når døren er satt i karmen.

2

Sett karmen i dørhullet, og hold den fast med kiler eller oppblåsbare winbags. Sett en i hver side, og bare i toppen, ellers klarer du ikke å justere de loddrette karmstykkene.

3

Dørkarmen skal være helt i lodd. Bruk et langt vater, og sett forsiktig karmen på plass til den er loddrett i begge sider. Det kan hende du må løsne litt på kiler eller winbags for å flytte på karmen.

4

Forbor til monteringsskruene. Her er det hull i selve karmen. Du skal derfor bare bore inn i trekonstruksjonen i veggen med et 6 mm bor.

5

Sjekk at karmen passer ved å sette i døren og åpne og lukke den. Se eventuelt fra den andre siden, og sjekk at det er like mye luft hele veien rundt mellom karmen og døren. Juster eventuelt karmen.

6

Skru fast karmen med monte-ringsskruene. De holder karmen, men kan ikke brukes til å finjustere plasseringen. Derfor er det viktig at karmen sitter nøyaktig før du skrur.

7

Avslutt ved bunnstykket med en elastisk fuge inn mot badet, og en trekantet feielist på motsatt side.

VIKTIG! Husk å lage oppklossing under midten av bunnstykket før du fuger.

05
Dørlister 5 Trinn

Dørlistene skjuler sprekken mellom dørkarmen og veggen. De kan fås i mange forskjellige utforminger, men de vanligste er de glatte som vi bruker her.

Oppmåling og nøyaktig utskjæring er viktig, slik at du ikke får sprekker i hjørnene. Listene spikres fast med dykkert, og det er ikke vanskelig å få det til å se profesjonelt ut.

1

Begynn med å merke opp karmen, 8 mm fra den innvendige kanten. Merk opp i toppen og langs sidene øverst, midt på og nederst. Blyantmerkene skal ikke bare brukes når du skal montere listene, men også til å markere hvor du skal sage.

2

Hold den høyre listen inn mot merkene i siden, og overfør merket på den vannrette karmdelen til listen. Lag en strek 45° opp der du skal sage. Gjør det samme i venstre side, med den andre lange listen.

3

Tilpass overliggeren. Sett først fast de to loddrette listene. Kapp den vannrette delen i et 45° snitt i venstre side, og merk av hvor du skal kappe den til i høyre side. Husk lim i skjøtene.

4

Listene på badet skal ikke gå ned til gulvet, på grunn av fukten. Kloss dem opp før de måles opp og monteres. Tett sprekken med en elastisk silikonfuge.

5

Den smale og skjeve døren som ikke kunne lukkes ordentlig er borte, og en ny dør er på plass.

Materialer

 • Hvit Stabledør + karm fra SWEEDOOR
 • 11 m hvitmalte lister, 12 x 65 mm
 • 1 m feielist, bøk, 12 x 15 mm
 • 12 skruer, 4,0 x 60 mm
 • 8 monteringsskruer, 7,5 x 92 mm
 • Svart elastisk fuge
 • Stifter
 • Lim
 • Masonittstumper til oppklossing

Spesialverktøy

 • Multikutter
 • Winbags

Tidsforbruk

Sett av en dag.

Pris

Ca 3000 kroner for en fuktsikker dør, men prisen varierer mye, avhengig av hvilken type du velger.

Vanskelighetsgrad

Er du nøye med å få karmen til å stå 100 % loddrett, vil du ikke få problemer med å montere den nye døren.

Video

TEKNIKK: Montering av dørkarm

Med kiler og karmskruer blir karmen helt i vinkel

Video

TEKNIKK: Montering av karmlister

Med dykkert blir hjørneskjøten helt tett

Video

TEKNIKK: Montering av dørgrep

Moderne grep tilpasses enkelt til flere dørtykkelser

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Dører