Sett glass i – og slipp inn lyset

De gamle trehvite fyllingsdørene er verdt å bevare. Derfor blir de frisket opp med maling og nye fyllinger av glass slik at det kommer mer lys inn i rommene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1.000 kroner

De trehvite fyllingsdørene slik de så ut før de ble malt og fikk glass. Dette hjørnet i stua var svært mørkt når begge dørene var lukket. Hjørnet er nå lyst og vennlig, og det kommer mye lys inn i rommene.

Intro

Mange eldre hus har to små stuer med dører mellom. Ofte gir det mørke kroker. Mange fjerner vegger for at det skal bli lysere, men du kan også velge et mindre drastisk alternativ: Å sette glass i dørene.

Her er de gamle fyllingsdørene utført i solid håndverk og derfor vel verdt å beholde. Derfor blir de opprinnelige trefyllingene skiftet ut med glass, og dørene blir malt hvite – noe som også er med på å gi inntrykk av mer lys. De eksisterende fyllingene i dørene er ikke limt, men ligger løst i rammetrærne på dørene. Det er bare et spor, eller ei not som fyllingene sitter fast i. Nota freses vekk med en overfres på den ene siden slik at fyllingene kan fjernes og erstattes med glass og ei ny profillist.

Når glasset skal settes i, kan du velge om du vil lage nye profillister selv med en håndoverfres, eller å kjøpe dem ferdige – alt etter hvor fortrolig du er med å bruke overfresen.

Veiledning

01
Fres ut fyllingene 5 Trinn

I gamle dører er det normalt frest inn ei not slik at det blir to profiler som ligger rundt fyllingene hele veien. Du skal nå fjerne det ene profilet med en overfres.

Når du freser vekk profilet på den ene siden av døra, kan fyllinga fjernes, og profilet på den motstående siden kan danne en fals til glasset som skal inn.

De faste profilene ser ut som lister som normalt er plassert 12 cm fra ytterkanten av døra. Det er i denne markeringen, parallelt med rammetreet at fresestålet skal føres. Spenn derfor fast ei rett list her som du kan føre sålen på overfresen etter, slik at du freser helt rett. Her bør du bruke et 6 mm notfresestål.

1

Mål opp hvor du skal plassere bordet du skal frese etter, og spenn det fast med skrutvinger slik at profilene kan freses ut. Her bruker vi ei 15 x 70 mm helt rett list.

Avstanden mellom bordet og stedet som skal freses, tilsvarer avstanden fra yttersiden av notstålet til kanten på sålen på overfresen.

2

Hold fresen helt opp mot det rette bordet. Tilpass fresedybden slik at du ikke skader profilet på den motsatte siden av dørramma. Her er dybden 20 mm. Fres i flere omganger fra hjørne til hjørne. Gjør det samme på den andre langsiden.

3

Fres så langs de vannrette spros sene på døra. Metoden er den samme som på langsiden. Når listene er frest vekk og fjernet på tre sider, kan fyllinga løftes opp og trekkes ut av den flerde nota.

4

Fres vekk den fjerde prof llista etter den samme metoden som de øvrige langs det rette bordet. Lista som er igjen er intakt slik at glasset har en kant å hvile på når det skal settes i.

5

Hjørnene i feltet skjæres fri med et hoggjern. Fresestålet kommer ikke helt inn i hjørnene og etterlater dem runde. Men du kan raskt gjøre dem rettvinklede med et skarpt hoggjern.

02
Mal dørene 5 Trinn

Vil du male dørene, er det nå du skal gjøre det etter at hengslene er tatt av, og glasset ennå ikke er satt i. Da slipper du å dekke til, og kan bare male løs.

Først skal dørene grunnes og sparkles. Før du legger på de siste strøkene med maling, bør du slipe dørene med fint slipepapir. Gi dem også gjerne en lett mellomsliping mellom de to strøkene. Da unngår du at treet reiser seg og gjør overflata ujevn. Her har vi valgt akrylmaling. Har du som her et rom som virker mørkt, og som du godt kunne tenke deg lysere, er hvit maling et godt valg.

1

Rengjør alle flatene før du begynner å male. Hvis dørene har vært behandlet med olje eller bivoks, må de avfettes grundig med trerens, salmiakk eller et annet lignende rengjøringsmiddel.

2

Dekk de største kvistene med kvistlakk. Selv svært gamle kvister kan svette og gi gjennomslag slik at de blir synlige gjennom malinga etter kort tid. Dette hindrer kvistlakken.

3

Gi dørene grunningsmaling - et tynt, men dekkende lag. La dørene tørke etter anvisningene. Normalt er det 3-4 timer for vannbasert maling og 6-7 timer for oljemaling ved romtemperatur. Husk også å male de nye profillistene.

4

Legg sparkel i små riper, fordypninger og andre skader i døra. De er mer synlige nå etter grunn­ ingen enn på den ubehandlede døra. Sparkelmassen tørker på et par timer.

5

Slip døra med fint slipepapir, korn 150-180. Legg så på et strøk maling, her en akrylmaling, glans 40. Glem ikke profillistene som males før de skjæres på skrå. Det andre strøket legger du på søndag morgen.

03
Sett i glasset 7 Trinn

Først skal du male dører og lister med det andre strøket. Begynn med listene slik at du kan få skåret dem på skrå.

Det er lettest å bestille glasset på mål hos glassmesteren. Det krever at du måler nøyaktig opp. Når du måler feltene, skal du være klar over at glasset ikke må sitte i spenn eller klemmes på plass i ramma. Derfor skal glassmålet være 5 mm mindre enn yttermålet på feltene. For å unngå klaprende lyder legges ruta inn mellom bløte gummibånd.

De nye profillistene sages til på lengden og på skrå (45 grader) i begge ender, slik at sammenføyningene i hjørnene blir pene. Listene forsynes med gummibånd og monteres på dørene med dykkertspiker.

1

Sett fast selvklebende gummibånd på falsene i døra. Legg båndet nøyaktig i flukt med øverkanten på listene slik at det ikke blir synlig. I hjørnene skyves båndene så tett sammen som mulig.

2

Legg glasset ned i feltene. Lufta mellom ramma og ytterkantene på glasset fordeles så likt som mulig.

3

Sett fast gummibånd på de nye prof llistene. Sett også på små biter gummibånd i flukt med underkanten av lista. Når listene er forholdsvis brede som her, kan de nemlig lett komme på skrå når de settes på plass, men det hindrer glassbåndet.

4

Bor opp i prof llistene med et 1,5 mm bor. Da kan du styre stiftene trygt utenom glasset. Stiftene kan selvsagt slås inn uten at du borer opp, men det krever en sikker hånd.

5

Press prof llistene stramt ned mot glasset, og stift dem fast. Legg for eksempel et kraftig pappstykke på glasset som hammeren kan gli på når du slår. Da unngår du å slå ned i glasset.

6

Forsenk hodene på stiftene med en 1 mm dor. Hold godt på døra slik at den ikke smetter unna når du slår.

7

Legg sparkel i sprekkene i skrå-sammenføyningene og i sporene etter stiftene. Flekk mal etterpå. Når det er tørt, monterer du beslagene slik at dørene kan henges på plass.

Materialer

Materialer
4 mm glass (vurdér å bruke herdet glass) i aktuelle mål

Lister, 12 x 20 mm:

 • Ca. 10 meter per dør

Dessuten:

 • List, 15 x 70 mm, til å frese etter
 • Glassbånd, 2 x 8 mm, 20 meter per dør
 • Dykkertspiker, 30 mm Trerens (eller salmiakk)
 • Sparkelmasse
 • Kvistlakk/Grunningsmaling
 • Akrylmaling, glans 40

Spesialverktøy

 • Overfres Bordsirkelsag

Tidsforbruk

1 helg

Pris

Cirka 1.000 kroner per dør

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

TEKNIKK: Skjæring av glass

En glasskjærer fikser jobben

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

Tips & Triks

Slik lager du nye profillister

Det fins en mengde ulike lister du kan bruke på gamle dører. Ofte kan du kjøpe ferdige lister som minner om de originale profilene. Men du kan også lage dem selv med en overfres. Det kan du gjøre på to måter. Til begge måtene skal du bruke et avrundingsstål, 8 mm med en passende profil.

ALTERNATIV 1

Fres med avrundings­ stålet på begge sider av et 21 mm tykt, høvlet bord. Bordet spennes fast med skrutvinger til en arbeidsbenk.

Innstill bordsirkelsaga på 12 mm, og sag på langs av bordet på begge sidene. Da sager du de nyfreste kantene løs og får lister. Fres nå på begge sider av bordet igjen, og sag løs de nyfreste kantene.

ALTERNATIV 2

Spenn fast ei list til et hjelpebord, her et 21 x 70 mm rett bord. Bordet har tykkelse som det andre slik at freseren står på ei plan flate.

Fres kanten på lista med et 8 mm avrundingsstål. Fres mellom tvingene som så flyttes slik at du kan frese langs hele kanten av bordet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Dører