Spar plass med en innebygget skyvedør

Lager du en skillevegg, kan det være smart å bygge en skyvedør inn i selve veggen. Hos flere dørprodusenter finner du en samlet "pakke" med de delene du trenger for å bygge den inn.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
60 timer
Pris
9000 kroner

Intro

Bygg i stål

Det er litt dyrere å bygge en gipsskillevegg med stålskjelett enn med tre, men hvis veggen skal fylle minst mulig, er stål det opplagte valget. Det er stivt, sterkt og rett, slik at du ikke får problemer med skjeve lekter.

Innebygget skyvedør krever tålmodighet

Det er enkelt å bygge en skillevegg. Når du samtidig skal bygge en skyvedør inn i veggen, blir det straks en smule vanskeligere. Døren må sitte presist og veggen rundt døren skal forsterkes, ettersom den må ha noe å henge i.

Skyvedør i vegg som standard

Hos flere dørprodusenter kan du kjøpe akkurat de delene du trenger til en skyvedør, som du selv skal bygge inn i veggen. Og det er nødvendigvis her du skal starte prosjektet ditt – for alt det andre skal jo bygges opp omkring og passe til skyvedøren. Det gir deg også mulighet for å kjøpe akkurat den døren du ønsker.

Pass på skruene

Følger du vår guide, og i tillegg har litt gjør det selv-erfaring, lager du enkelt både skillevegg og skyvedør.

En viktig detalj som lett kan glemmes av selv den erfarne, er gipsskruenes lengde: Du må bruke flere lengder underveis, og under normale omstendigheter skjer det vanligvis ingenting om du setter inn en litt for lang skrue i gipsplatene. Men det gjør det her! En skrue som rekker inn i hulrommet i veggen kan risse opp de fine nye skyvedørene den første gangen du åpner den. Så ha orden på skruene dine.

LES OGSÅ: Alt om skyvedører

En standarddør som passer inn i et skyvedørselement. Det er genialt.

Veiledning

01
Mål opp og start 2 Trinn

Du bør starte med å måle opp på de to veggene som den nye veggen skal gå mellom. Merk nøye av både hvor veggen skal begynne, hvor tykt gipslaget er og hvor stålskinnene skal stå. Husk også gipslaget på den andre siden.

Når alt dette er streket opp i sidene, kan du sammenføye strekene slik at du har noe å begynne å reise stålskjelettet etter. Vanskeligere er det ikke. Har du tilgang til en krittsnor og en medhjelper, er streken raskt på plass. Avslutt med å markere plasseringen av dørhullet.

1

Strek opp på gulvet når du har bestemt deg for hvor veggen skal stå. Marker både for stålskinnen og gipsplatene, slik at du får plassert veggen på helt riktig sted.

2

Når du har målt ut i begge ender av veggen; bruk en krittsnor til å forbinde markeringene på gulvet og i taket. Du kan også bruke en rettholt eller et langt bord som du vet er helt rett.

02
Bygg skjelettet 7 Trinn

Skjelettet kan bygges av tre, men her bygger vi med stålskjelett. Det er lett å jobbe med; hvis du har en platesaks, klippes profilene raskt ut i riktige mål. I gulv, sider og tak festes skinnene med skruer, mens de loddrette og vannrette bjelkene mellom festes med en spesiell fiksertang. Det er ikke så viktig at du klipper profilene helt 100 % i vinkel, bare du vender den fabrikk-skjærte enden nedover, slik at ledningshullene kommer ut for hverandre.

1

To bunnskinner (C1) klippes til i lengden, slik at du får et hull på 170 cm til hele skyvedørselementet. Bunnskinnen er i likhet med topp- og veggskinnene utstyrt med filt på undersiden.

2

Fest bunnskinnene til gulvet. Her er gulvet av betong, så vi bruker 6 x 30 mm slagplugger. Er gulvet av tre, kan du bruke vanlige skruer per 60 cm.

3

Klipp til hver side av de loddrette veggskinnene (C2) i lengden, slik at de mangler 1 cm i å nå taket. Da er det enkelt å dytte toppskinnen (C3) over. Skru veggskinnene fast i veggen, og skru topp-skinnen (C3) fast i taket.

4

Klipp til flere stendere (D), og sett dem løst i topp- (C3) og bunnskinnen (C1). Det er nemlig enklest å lage den endelige innedelingen når døren er satt i.

5

Still de to stolpene ved døren med “ryggen” mot dørhullet, og fest dem med en fiksertang.

6

Siden det senere skal legges klikkgulv, klosser vi opp 2 cm der døren skal være. For døren skal jo helst være i nivå med gulvet.

7

Fra oppklossingen din måler du 210 cm oppover, som det skal være til underkanten av overliggeren. Monter overliggeren med de to bøyningene, og klem dem fast med fiksertangen.

Husk å sjekke en ekstra gang at overliggeren er nøyaktig i vater.

03
Sett i dørkarmen 7 Trinn

Før du setter i dørkarmen, bør du montere lekter i de to loddrette bjelkene (G1) og i overliggeren (G2). Dermed får du et solid underlag å skru dørkarmen fast i. Skru fast delene med gipsskruer, som du bare borer tvers gjennom stålbjelkene og inn i treet. Det er ikke så viktig hvilken dimensjon lekter du bruker; de skal være der for å gi noe å feste dørkarmen til. Nå kan du feste karmen i skinnen, og montere den i dørhullet.

1

Monter to lekter (G1) på 210 cm i dørstolpene, slik at du har noe solid å skru dørkarmen i. Bruke bare vanlige gipsskruer, og unngå å skru der du senere skal ha karmskruene.

2

Sett sammen dørkarmsettet etter anvisningene fra produsenten. De pleier å være veldig forklarende. Toppen festes til de to sidene med lim og skruer.

3

Still karmen oppå oppklossingen så den stikker 25 mm ut til hver side. Kil fast med to kiler i toppen, slik at karmen trykkes ned mot klossene. Kontroller at sidene er i lodd, før du skrur dem fast.

4

Kloss opp bunnskinnen, og monter den slik at den ligger helt vannrett. Skinnen skal styre den nederste delen av døren inne i veggen.

5

De to forstolpene monteres i falsen til dørkarmene, og festes med skruene som følger med. Forstolpene er en del av skyvedørselementet.

6

Bunnskinnen festes endelig med skruer ned i gulvet. Men først sjekker du en ekstra gang at karmene står 100 % i lodd - ellers vil ikke døren lukke helt tett.

7

Plasser de loddrette stålstenderne slik at de står med 45 centimeters avstand fra sentrum til sentrum - og slik at du ikke får en skjøt rett ved karmen. Til slutt klikker du på de vannrette lamellene fra dørsettet (A).

04
Kle veggen 4 Trinn

Nå skal gipsplatene på skilleveggen. Men du skal bare montere platene på den ene siden, sånn at du fremdeles kan komme til for å montere og justere skyvedøren.

Som vi viser på bildene, skal du ikke starte helt ute ved veggen, men en plate inn. Når den står helt i lodd, er det mye lettere å tilpasse platen inn mot veggen. Husk også å skjære av sparkelkanten på den siden som støter inn til veggen. Den er ikke til å sparkle ut.

1

Skjær til gipsplatene. Legg først to lekter på to bukker, slik at gipsplatene blir liggende helt jevnt. Skjær gipsen med en hobbykniv fra fremsiden, knekk i snittet, og skjær deretter fra baksiden.

2

Nå skal platene på. Start med plate nr. 2 fra veggen, og sett den i lodd. Da blir det enklere å skjære til nr. 1 dersom veggen som den støter mot er skjev.

Skruene festes i gipsplatene før du reiser dem. Da slipper du å måtte holde platene og lete etter skruer samtidig.

3

Skru fast platene. Hold en hånd bakom. Ellers kan det være vrient å få de korte skruene til å feste i lamellene.

VIKTIG! Husk å bruke skruer med riktig lengde. For lange skruer vil ripe opp døren!

4

Bruk en gipsskrumaskin eller en vanlig skrumaskin med en bits med dybdestopp. Det er nemlig veldig viktig at du ikke skrur skruen gjennom papiret, for dette vil gi dårlig feste.

05
Sett i døren 4 Trinn

Dørsettet vi monterer her, består av karmene med innebygd bæreskinne i toppen og en “kasse” av stål og tre, som døren kan kjøre inn i. Døren henger på noen rullebeslag som ender i en stor mutter. Dørbeslaget i toppen av døren kan såvidt gli inn over mutteren som brukes når døren skal finjusteres.

Monter toppbeslagene slik at de vender med åpningen inn mot den siden du kommer til å se mest på. Dermed får du en permanent dekklist på den “pene” siden, og en avtagbar på den andre siden. Legg et par klosser på gulvet, slik at du ikke skader bunnen av døren, og heng døren på de to beslagene.

1

Døren skal kjøre på hjul i bæreskinnen. Dytt de to hjulsettene opp i skinnen, og skru løs låsemutteren slik at beslaget kan gli på bolten.

2

Heng på døren, og juster den opp og ned med en fastnøkkel, slik at den både kommer i lodd og i riktig høyde. Kontroller også at den treffer karmen pent hele veien ned.

3

Skru de siste platene på veggen. Du kan ta døren av igjen, eller bare kjøre den ut av kabinettet (lukke den), mens du setter på gipsen.

4

Dekklistene monteres. På den siden døren ikke skal tas av, bruker du 4,0 x 60 mm skruer, som sparkles ut og males med resten av karmen. Den andre listen males separat, siden listen ellers vil sitte fast om du en dag skal løfte av døren.

06
Sparkling 2 Trinn

For å unngå at sparkelmassen sprekker mellom gipsplatene, skal du armere skjøtene med papirstrimler. Dette er bedre enn glassfiberstrimler, ettersom papiret ikke kan gi seg.

Ha sparkelmasse i bunnen av skjøten, legg papirstrimmelen over og la det tørke litt. Da rives ikke papiret i stykker når du sparkler igjen. Legg på mer sparkelmasse slik at strimmelen er helt dekket, og la det tørke. Sørg for at det ikke sitter for mye sparkel noen steder. Da kan du unngå å slipe før du sparkler tredje gang. Etter mer sliping, er du klar til å ferdigbehandle veggen.

1

Da skal det sparkles og legges papirstrimler i skjøtene. Bruk en 10 cm sparkel, og dra først et lag sparkel hele veien i skjøten. Trykk forsiktig med sparkelen, og la det tørke.

2

Andre runde sparkel dras på med en 20 cm bred sparkel. Ikke ha i så mye at du må slipe. Du må likevel gå over en tredje gang. Skruehullene må selvfølgelig også sparkles.

07
Avslutninger 2 Trinn

Når veggen er sparklet og slipt, skal den smøres eller rulles over med en gipsplateprimer før du maler eller tapetserer. Hvis du ikke primer, risikerer du at maling og tapet ikke binder skikkelig på gipsplater og sparkelmasse.

Helt til slutt setter du dekklister på begge sider av bæreskinnen. Slik skjuler du skruer og opphengsbeslag over døren.

1

Skruene til den avtagbare dekklisten dekkes med plastknapper. De fås selvklebende og er nesten usynlige.

2

Spikre på døromrammingen (F) og listene (H). Der skyvedøren går inn i veggen, limer du gulvlistene fast med monteringslim.

Materialer

Swedoor skyvedør:

 • 1 skyvedørselement (A) M8-210 med 122 mm karm
 • 1 stabeldør (B)

Skillevegg:

 • 5 stk. 70 mm topp-, vegg- og bunnskinner med filt (C) à 360 cm
 • 9 stk. 70 mm stendere (D) à 270 cm
 • 20 stk. 13 mm gipsplater (E) à 90 x 260 cm
 • 1 innramming (F) til dør, 14 x 65 mm
 • 2 stk. 38 x 56 mm lekter (G1) à 210 cm
 • 1 lekt (G2) til overligger, 170 cm
 • 2 stk. 14 x 65 mm gulvlister (H) à 390 cm
 • 25 og 35 mm gipsskruer til stål
 • 8 stk. 7,5 x 72 mm karmskruer

Dessuten:

 • Armeringsstrimler
 • Gipssparkel

Spesialverktøy

 • Platesaks til å klippe stolper med
 • Fiksertang til å skjøte stålbjelkene

Tidsforbruk

Regn med å bruke rundt 60 timer, avhengig av maling og tørketider.

Pris

Cirka 9000 kroner for en vegg på 465 x 258 cm inklusive dør.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven er ikke blant de enkleste, men har du litt erfaring med gjør det selvarbeid, greier du dette.

Tegning

Slik er veggen bygget opp

En lett skillevegg av stålbjelker og to lag gips på hver side. Det er det hele. Legg merke til at veggen ikke lydisoleres. Det ville vært bortkastet, ettersom det likevel ikke blir tett under døren.

Slik er veggen bygget opp

Video

TEKNIKK: Stålskjelett til skillevegg

Enkelt montering med platesaks og fiksertang

Video

TEKNIKK: Stålskjelett - rundt rør

Med platesaks er det lett å tilpasse skinnene

Video

TIPS: Plass til ledninger i skilleveggen

Video

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

Video

TIPS: Løft gipsplaten helt tett opp mot taket

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skyvedører