Bygg skyvedører med speil selv

Lager du skyvedørene selv, sparer du penger og kan få dem i den størrelsen og med det utseendet du ønsker. Her kan du se hvordan du lager dører med store speilflater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dage
Pris
3.000 kroner

Intro

Hvis plassen er trang, er det ingen vei utenom skyvedører. Spesielt i et soverom, der det ofte er spart på kvadratmeterne, kan skyvedrører være en helt riktig løsning. Det gjelder både hvis du vil skjule eksisterende skap ved å fjerne dørene og utstyre skapene med skyvedører, og som her, hvis du vil lage et helt nytt skap i et innhakk i rommet.

Her innreder vi skapet med ferdige uttrekkshyller. Dem finnes det flere av, men du kan også velge bare å henge hyller på veggen.

Du skal være oppmerksom på at det skal være litt overlapp når dørene er lukket. Normalt beregner man omkring 20 mm, men for å få plass til uttrekks-hyllene, velger vi å nøye oss med en overlapping på 10 mm. Den ene døren utstyrer vi med speilglass, og den andre med svart glass, men andre typer fyllinger er også en mulighet.

Glasset kjøpes i ferdige mål hos glass-mesteren. Speilglass til dører er vanligvis utstyrt med en usynlig film, som gjør at det ikke splintrer, men fortsetter å henge sammen selv om det går i stykker. Det samme gjelder det fargede glasset. Men det viktigste er å fortelle glass-mesteren om bruken, slik at han kleber på filmen, eller sørger for at det blir brukt sikkerhetsglass.

Vil du være på den sikre siden, så vent evt. med å bestille glasset til rammen er satt sammen. Da er målene helt klare.

Selve rammene er laget av en 19 mm MDF-plate. Det gir en robust konstruksjon som ikke slår seg, og som holder seg helt rett.

Veiledning

01
Rammene lages 4 Trinn

Til utskjæringen av MDF-platene, bruker vi en dykksag med føringsskinne. Fordelen med den, er dels at den er rask å jobbe med, dels at det er enkelt å oppnå høy presisjon. Velger du i stedet å bruke en vanlig sirkelsag og en rettholt å styre etter, skal du regne med å bruke mer tid på oppgaven. Du må også være ekstra nøye for å oppnå et like nøyaktig resultat. Hvis du velger en løsning med en glatt dør uten glass, vil det være lettest å få platene skåret ut i byggvarehuset. Da skal du bare male og montere dørene.

1

Mål opp på platen, og skjær ut til topp- og bunnstykker. Hver ramme består av to sider (A), samt topp- og bunnstykke (B). Til to skyvedører, blir det altså åtte emner totalt.

2

Lag plass til glasset. Mål opp nøyaktig til den falsen som glasset skal hvile i. Falsen er 4 mm, og den resterende kanten er også 4 mm.

3

Lag falsen på sidestykkene. Når du har justert dykksagen til å skjære falsen i riktig dybde, slik at det er 4 mm igjen, lager du fals i alle emnene. Sagbladet er 2 mm bredt, så med litt nøyaktighet, kan du nøye deg med å sage to ganger.

4

Alternativ utsaging. Du kan også begynne med å sage falsen i det store emnet, og deretter sage av siden i riktig bredde. Dette kan være litt lettere på de lange, smale, loddrette sidene. Spesielt hvis du bruker en vanlig sirkelsag.

02
Sammenføyning 7 Trinn

Kontrakiling er en ekte snekkerskjøt på profilerte bord. Når du nå har laget en fals i sidene, har du dermed også gitt siden en profil. Derfor skal du legge til en fals på 4 x 4 mm i topp- og bunnstykket på endestykkene, for at sidene skal sitte tett. En fordel er også at du oppnår en større limflate mellom sidene på rammen. Du kan - som her - lage falsen med en kappsag. Har du ikke en slik, kan den lages med en overfres.

1

Kontrakiling. Det høres fint ut, men det handler kun om at du lager en fals på 4 x 4 mm. Det er enklest på kappsagen. Husk et avstandsstykke når du skal sage med dybdestopp på sagen.

2

Sjekk og sjekk igjen. Prøv flere ganger om sagen er justert riktig. Er det bare litt ujevnt, kan det fernes med slipepapir som er montert på en trelist med for eksempel dobbeltsidig teip.

3

Prøvemontering av rammen. De fire emnene legges på et fast underlag. Sjekk at vinklene er rette, og at skjøtene flukter. Hvis ikke skjøtene flukter, kan klossen med slipepapir brukes til justering.

4

Skjøt med plugger. Marker der det skal bores med et skarpt 10 mm bor. Det bores tre steder fra kanten og inn i de vannrette delene (B).

5

Bor uten at treet sprekker. En hjelper kan se etter at det bores vannrett. Skrutvinger holder rammen på plass, og hindrer at MDF-platen flytter seg under borearbeidet. La boret gå, slik at hullet er rent med god plass til pluggen.

6

Lim. Treemnene adskilles og blåses rene. Deretter skal det første hjørnet sammenføyes. Legg litt lim i hullene på begge emnene. En 10 mm plugg, som er spisset, bankes inn. Pluggen skal ikke gå stramt - i så fall må du bore litt mer.

7

Fjern lim, og tett hullene. Når hele rammen er satt sammen, tørkes evt. overskytende lim av, før du grunner og sparkler. Til slutt males rammen med to strøk toppmaling.

03
Montering av glass 5 Trinn

Når malingen på rammene er tørr, er det på tide å montere fyllingene. Her er det glassplate og speil, men det kunne like gjerne vært en tynn MDF-plate eller noe annet. Selv om rammen bare er åtte centimeter bred, blir dørene helt stabile og solide når glass og speil er limt på plass.

Både glass og speil monteres med silikon. Bruk en klar silikon. Det gir det peneste resultatet.

Før du påfører silikonen, er det viktig at falsene er helt rene.

1

Falsen renses med et stemjern og støvsuges helt ren. Etter rensingen legges silikonen på i en tynn stripe helt inne i falsen. Da unngår du at silikonen renner ut på forsiden av glasset.

2

Glasset legges i. Både speilet og det svarte glasset er 2-3 mm mindre enn åpningen både i høyde og bredde. Forsiktig senkes glasset ned. Støtt det eventuelt nedenfra.

3

Silikonen forsegler glasset. Den første stripen silikon holder fast glasset. Den neste bak på glasset og speilet forsegler, slik at glasset ikke faller ut. Legg en stripe silikon i falsen.

4

Fugen glattes. Silikonen glattes ut med en spesiell sparkel. Velg en av de spesielle fugebrikkene som finnes til formålet, og bruk den profilen som gjør at minst mulig silikon skrapes av.

5

Justering. Hvis det viser seg at en av sidene buer litt, kan døren spennes sammen med for eksempel et lastebånd. Glass og silikon kommer til å holde døren sammen til slutt.

04
Hjul og beslag 5 Trinn

Det er to typer dører: de topphengte med hjul øverst, og de med hjul nederst. De viste dørene kjører på hjul på en skinne i bunnen av skapet.

Det følger med en monteringsanvisning til beslaget, men som med andre anvisninger, kan det fort være noe du kan bli i tvil om.

Her er skyvedørene montert på et tregulv. Hvis de skal monteres på for eksempel et gulvteppe, er det samme fremgangsmåte. Men bunnskinnen skrus fast, i stedet for å limes.

1

Bunnskinnen og den øverste styreskinnen skal være like lange og kappes med en vinkelsliper. Skjær forsiktig for å unngå misfarging. Kantene slipes litt, før skinnene monteres.

TIPS: Du kan også bruke en baufil.

2

Skinnene monteres. Styreskinnen øverst monteres med skruer i taket. Bunnskinnen limes fast på tregulvet med dobbelt sidig teip, 30 millimeter fra forkanten av skapdøren.

3

Toppbeslagene har tre hjul som holder døren på plass i styreskinnen øverst. De bærer ikke døren, men støtter den. De monteres 4-6 cm fra kanten. Husk å forbore før du skrur dem fast.

4

Bunnbeslagene monteres også 4-6 cm fra kanten. Juster høyden på hjulet med en skrutrekker, men først etter at døren er løftet på plass. Det følger også en sikring med til beslaget. Den gjør at døren ikke kan hoppe ut av skinnen.

5

Når dørene er ferdige, skal de bare løftes på plass i skinnesystemet. Deretter gjør du en siste finjustering, slik at alt glir som det skal.

Materialer

18 mm MDF-plate:
• 2 loddrette stykker (A) på 6,5 x 208 cm
• 2 vannrette stykker (B) på 51,5 x 15 cm

Dessuten:
• Plugger, 8 mm, 12 stk.
• Glass i størrelse 51,3 x 178,2 cm
• Skyvedørsbeslag fra f.eks. Elfa, inkludert bunnskinne og toppskinne
• Kantlist øverst (C): Primo 8 x 55 mm
• Skapinnredning fra feks. Elfa

Spesialverktøy
• Dykksag med føringsskinne

Tidsforbruk

Selve dørene kan du lage på ei helg, inkludert tørketid til malingen.

Pris

Ca 3000 kroner for dørene, inkludert skyvedørsbelag

Vanskelighetsgrad

Med en føringsskinne på sirkelsagen er det forholdsvis enkelt å lage dørene.

Tegning

Tips & Triks

Fleksibel innredning med vegghengte uttrekksskuffer

Det nye skapet kan innredes på mange måter. Dette enkle oppbevaringssystemet fra Elfa består av en bæreskinne, som de loddrette vangene henger på.

Monteringen av innredningssystemet er enkelt, men det skal likevel tilpasses litt. De fleste hyllesystem tar utgangspunkt i en bredde på omkring 60 centimeter. Med en samlet bredde på 129 centimeter gir det fint plass til to moduler ved siden av hverandre her. Med faste trådhyller kan innredningen klares for ca 1500 kroner. Luksusutgaven med uttrekk blir litt dyrere, så det kan være en god idé å kombinere de to løsningene.

Alternativt kan du selvsagt velge bare å skru opp helt vanlige hyller med hylleknekter.

Begge seksjoner med hyller kan flyttes.

Bæreskinnen hektes bare fast på den vannrette listen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skyvedører