Puss opp ytterdøren og spar en formue

En ny ytterdør kan fort koste 20.000 kroner – og da er det ikke sikkert den er like flott som den gamle. Gir du i stedet den gamle døren litt kjærlig pleie, kan du spare mye penger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2.500 kroner

Intro

Den gamle ytterdøren er for fin til å bli kastet. Og du sparer mye penger og bevarer husets særpreg hvis du ofrer tid på en grundig renovering.

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan den gamle døren blir så god som ny i løpet av en helg. Du kan se hvordan du:

 • demonterer og klargjør den gamle døren
 • fjerner gammel maling og grunner døren
 • sparkler og maler døren

FØR

Veiledning

01
Døren skrus ned og klargjøres 5 Trinn

Først skal ytterdøren skrus ut av karmen. Har den hengt der i mange år, kan noen av skruene i hengslene kanskje være litt vanskelige å løsne. Etter at døren vår er fjenet fra karmen, flytter vi den inn i verkstedet, der det er god plass til å arbeide.

På døren er det montert et gammelt alarmskilt. Det skal fjernes, i tillegg til at låsblikk, hengsler, låskasse, dørgrep og så videre skal monteres av.

1

Fjern alle rester av metall. Det er viktig at det ikke sitter rester av skruer eller spiker i døren. Her fjerner vi den siste skruestumpen fra alarmskiltet med en tang.

2

Dørhåndtaket fjernes. Alle skruer skrus deretter kan dørhåndtaket enkelt fjernes. Det kan være montert med gjennomgående skruer - i så fall må du holde igjen med en skrutrekker fra den andre siden.

3

Skru løs låsesylinderen. Her er det smart å notere hvordan pale og sylinder sitter sammen. Ta eventuelt et bilde, slik at du kan se på det når døren senere skal skrus sammen igjen.

De to skruene ved palen skrus løs, slik at hele låsesylinderen kan fjernes.

4

Låskassen løsnes. Den sitter som regel fast med to eller tre vanlige skruer. Kassen er lett å trekke ut når skruene er løsnet.

5

Hengslene fjernes til slutt. På denne døren er hengslene skrudd fast med fire skruer. Pass på ikke å ødelegge utfresingen til hengselet når du fjerner det.

02
Maling fjernes, og døren oljegrunnes 6 Trinn

Før vi begynner å male ytterdøren, skal så mye som mulig av den gamle malingen fjernes. Ellers kan vi ikke få en flott og glatt dør igjen. Det er et omfattende og tidkrevende arbeid å fjerne maling på en fyllingsdør som denne, der det er mange vinkler og kroker.

Døren vaskes godt med grunnrens. Etterpå slipes den gamle malingen av, før døren behandles med grunningsolje.

1

Døren vaskes med grunnrens. Det er viktig at du kommer inn i alle kroker med grunnrensen. Etterpå tørkes overskytende rens av med en klut.

2

Malingen skrapes av. Grunnrensen er med på å bløtgjøre malingen og gjøre det enklere å fjerne den. Her skraper vi forsiktig med en gammel sparkel.

3

Ytterdøren slipes. Døren skal slipes glatt, og det er et stort prosjekt. Begynn med korn 60, og skift til korn 80 eller 100. Støvsug når du er ferdig.

4

Påfør grunnrens igjen. Bruk en svamp, og vask hele døren grundig. Som tidligere tørkes overskytende grunnrens vekk med en klut. La døren tørke i en time.

5

Mal døren med grunningsolje. Grunnings­ oljen er viktig, fordi den trenger inn og beskytter treet. Smør på et solid lag.

6

Tørk av overskytende olje etter påføring. Grunningsoljen skal ned i treet, ikke ligge oppå det. Ellers blir det vanskelig å få slutt­ malingen til å hefte ordentlig.

03
Døren sparkles og males 6 Trinn

Når malingen er fjernet, er det enklere å se hvordan døren egentlig har det. Her er det en del sprekker i treverket - sprekker der vannet kan trenge inn. For å tette dem, bruker vi kjemisk tre. Det er en tokomponent sparkelmasse, som blandes og sparkles ned i sprekkene.

Når sparkelmassen er tørr og slipt helt i plan med overflaten, kan vi begynne å male. En god tommelfinger­ regel er at det er bedre å male flere tynne lag enn få tykke.

1

Her skal sprekkene tettes. Som du kan se, er det sprekker i døren som skal tettes. Ellers vil det trenge inn fukt i treverket.

2

Kjemisk tre blandes. Den gule delen er det kjemiske treet, det røde i tuben er herderen. Når massen er blandet, herder den på ti minutter. Bland derfor bare litt om gangen.

3

Massen sparkles på. Vi bruker en liten sparkel til å flytte massen over på døren, og bruker en større sparkel til å å dra den ut over sprekkene. Ta et lite stykke om gangen.

4

Sparkelmassen slipes. La det kjemiske treet gjennomherde i cirka en time før du begynner å slipe det. Bruk først korn 100, og avslutt med korn 180.

5

Døren males. Mal først med rull på de store flatene, og gå deretter over til pensel. Bruk en god utendørsmaling. La malingen tørke minst tre timer og slip mellom lagene med korn 180. Mal døren minst tre strøk.

Bruk lange penselstrøk og mal med tynne lag. Slip, og mal igjen. Dermed blir døren glatt.

6

Skru ytterdøren sammen. Låskasse, sylinder, håndtak og hengsler monteres når døren er helt tørr, etter siste malingsstrøk.

Materialer

 • Grunnrens
 • Grunningsolje
 • Kjemisk tre
 • Tremaling
 • Slipepapir, korn 80, 100 og 180

Tidsforbruk

En helg, inkludert tørketid.

Pris

Cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Renoveringen er ikke vanskelig, men den er omfattende og krever at du er grundig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Ytterdør