Sett ny dør i boden og spar på varmen

Døra til uteboden er gammel. Den er stygg og utett, og den greier neppe å holde tyver unna alt det dyre verktøyet. I byggevaremarkedet fi nner vi ei solid dør som kan holde på varmen. Nå skal vi montere den nye døra i den gamle åpningen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
7500 kroner

Intro

Tiden har løpt fra den gamle døra inn til verkstedet. Den fungerte upåklagelig i mange år dengang den bare skulle holde unna den verste vinden og holdt snøen borte fra hagemøblene.

Men når vi nå står på verkstedet med vifteovnen på fullt, er det dumt at varmen blåser ut gjennom sprekkene i den tynne døra. Vi bruker boden til verksted nå, og liker ikke å la det gode verktøyet ligge helt alene bak den spinkle låsen.

Det er på høy tid å få skiftet til ei solid dør som holder på varmen – og valget faller på ei isolert dør med en solid lås. Med den riktige fargen og nye karmlister vil døra stå godt i stil med resten av det vesle huset. Å montere ei ny dør er faktisk nokså enkelt arbeid, men som alltid når vi arbeider med eldre hus, skal vi være forberedt på å møte småproblemer underveis – men de kan løses.

Veiledning

01
Skadet tre skiftes 4 Trinn

I teorien handler det bare om å fjerne den gamle døra og sette inn ei ny dør i åpningen, men i virkelighetens verden dukker det ofte opp nye problemer.

I veggen her viste det seg blant annet at det var et bord som var svært dårlig. For å unngå den helt store reparasjonen skiftet vi det ikke helt, men kappet det slik at skjøten ble liggende inne bak lista vi skulle sette på. Dermed ble veggen over døra intakt.

Den nye døra var ikke laget til den gamle åpningen, så det ble nødvendig med tilpasninger overalt.

1

Begynn med å fjerne de gamle listene. Har de sittet lenge, og har den nye døra andre mål enn den gamle, er det ingen grunn til å ta vare på dem, ellers må du gå mer forsiktig til verks enn her.

2

Et kledningsbord må skiftes ut, noe som er normalt når vi reparerer og forbedrer. Det dukker nesten alltid opp uforutsatte småhindringer underveis. Hva det kan være, vet vi ikke på forhånd.

3

Vi bevarer det øverste av bordet for å spare tid. Vi er heldige og har en Feincutter i verktøykassa, og med den er det lett å kutte vekk den skadde delen av bordet, og la resten sitte. Reparasjonen blir ikke synlig bak de nye listene.

4

Et nytt bord i samme bredde og tykkelse settes inn i stedet. Finner du ikke et slikt bord, kan du heve et tynnere bord med avstandslister. Skal bordet skjæres gjennom på langs, kan du ofte få gjort det hos trelasthandleren.

02
Åpningen tilpasses 7 Trinn

Vi har kjøpt ei dør i omtrent de riktige målene i byggevaremarkedet - men også bare omtrent. Det gir litt ekstraarbeid med å tilpasse døråpningen før den nye karmen settes opp - men vi slipper å vente på ei dør laget etter spesialmål.

Den nye døra er 6 cm smalere enn den gamle. Vi kunne velge å sette en enkelt 50 x 100 mm planke på den ene siden - men for å ha døra midt over dørhella setter vi i stedet et 22 mm bord på begge sider før vi setter inn den nye karmen.

Til gjengjeld er den nye døra litt for høy. Det nærliggende er å utvide hullet oppover - men fordi det er umulig, utvider vi det i stedet nedover.

1

Høyden på døråpningen justeres. Her er døra laget til en åpning på 80 x 190 cm slik at den må økes. Fordi himlingen gjør det altfor vanskelig å gå opp over, er det enklere å fjerne litt av gulvet, og la den nye døra føre direkte inn til et lavt trinn oppover.

2

Bordet som satt under den gamle døra, fjernes - den nye døra vil gå nesten helt ned til bakken, mens det rett bak den tråkkes opp på gulvet som ligger litt høyere enn bakken. Igjen må vi si: Ved ombygning er det ingen standardløsninger.

3

Med et lang bladt i stikksaga skjærer vi gjennom gulvet og lektene under i en operasjon. For å unngå at bladet går skjevt, gir vi saga god tid til å arbeide seg bortover.

Bredden på den nye karmen er 105 mm – så et tilsvarende stykke av gulvet må fjernes.

4

I åpningen under gulvet setter vi inn et støttebord. Det skal bære hele vekta di hver gang du går inn eller ut gjennom døra slik at det må være solid understøttet. For å beskytte bordet mot fuktighet metter vi det med linolje.

5

Framkanten av gulvet beskyttes. Vi lar en blikkenslager skjære til ei sinkplate som både skjuler og beskytter det nye trinnet. Under karmen ligger treverket på takpapp for å unngå fuktighet som stiger opp fra bakken.

6

Bredden justeres langt enklere fordi den nye karmen er smalere enn den gamle. På begge sider av døråpningen sitter kraftige lekter, så vi slår fast et 22 mm bord på begge sider - det passer fint med at den nye karmen er 60 mm smalere enn den gamle.

7

Døråpningen er klar til den nye døra med karm - og først nå er vi nødt til å løfte av den gamle døra.

03
Karmen settes inn 7 Trinn

Nå er åpningen klar til den nye døra - i første omgang til den nye karmen. Har du skiftet ei dør inne i huset før, vet du sikkert at de fleste nye innerdørene uten videre kan forandres fra å åpne mot venstre til å åpne mot høyre, men fordi dette er ei ytterdør, må den være kjøpt som enten høyrehengslet eller venstrehengslet. Den skal også være laget for å åpne utover - som her - eller innover.

Når du kiler opp døra og fester den, retter du først opp dørstokken slik at den blir vannrett. Og du fester først karmen på hengselsiden. I trehus er det best å sette opp karmen med justérbare skruer.

1

Ei tetningsplate av myk plast legges på takpappen vi har lagt ned mot bakken slik at de to tetningslistene tetter opp mot dørstokken. Har ikke byggevaremarkedet denne lista, tetter du f.eks. med fugebånd.

2

Den nye dørkarmen løftes inn i åpningen. Står den ikke av seg selv, kan du støtte den ved å skru en liten kloss på siden av døråpningen som den kan lene seg opp mot - gjerne en på begge sider, men du må fortsatt kunne flytte karmen.

3

Dørstokken tilpasses slik at den er helt vannrett. Har du allerede tettet ned mot underlaget som her, kan du om nødvendig presse karmen litt ned på den ene siden med en kile øverst.

4

Sidene justeres loddrett ved hjelp av kiler. Du kan klare deg med trekiler som din bestefar, men det går lettere - og så blir resultatet ofte bedre - dersom du bruker plastkiler skapt til formålet.

Mothakene på plastkilene låser dem sammen. Kilene skal være så små at spissen rekker forbi den brede enden på den motsatte kilen.

VIKTIG! Kiler brukes alltid parvis.

5

Begynn på hengselsiden både når du kiler opp og når du skrur fast.

TIPS: Bruker du karmskruer der gjengene også holder fast i karmen, kan du justere plasseringen med oppblåsbare kiler som fjernes og kan brukes om igjen.

6

Karmen festes på hengselsiden. Det fins mange typer karmskruer, og i et trehus er det all grunn til å bruke en skrue slik at du siden kan justere karmen. Prinsippet varierer, men felles er det at skruen tar tak i karmen i stedet for å presse den mot kilene.

7

Sjekk vinklene i karmen før du skrur fast den motsatte siden. Det gjør du ved å hekte dørbladet på plass - eller sikre at diagonalene er like lange. TIPS: Skruene sitter mest diskré i falsen, men holder best i den tykke delen av karmen.

04
Døra henges på 6 Trinn

Tiden er inne for å sette døra i karmen, tette rundt karmen og sette på lista. Det er best å henge døra på plass før du begynner å justere karmen.

Vent eventuelt med de siste skruene på låsesiden til du har satt inn døra - du skal ikke endre så mye før tingene ikke passer helt sammen lenger.

Det nye låsen er en solid sak fra Assa Abloy, som i Norge distribueres av Trio-Ving. Du kan lese om låser på firmaets hjemmesider: www.trioving.no

1

Døra henges opp på hengslene - og ja, det kan være praktisk å være to om det, slik at vi kan få den til å gli på plass både oppe og nede samtidig.

2

Karmen justeres på plass. Med døra - eller dørbladet som vi ofte sier -på plass kan du justere så nøyaktig at åpningene hele veien rundt blir like. Det blir penest, og dessuten tetter tetnings listene på døra da best.

En del justérbare karmskruer krever en spesiell nøkkel som gjør det mulig å flytte karmen ut og inn.

3

For å øke sikkerheten kiler du alltid tett opp bak låsen. De andre kilene kan du fjerne underveis etter hvert som de justérbare skruene tar over ansvaret, men kilene her vil gjøre det langt vanskeligere for en innbruddstyv å tvinge opp låsen.

Er kilene bak låsen for brede, skjærer vi av det overskytende stykket, for eksempel med ei japansag.

4

Åpningen mellom karmen og veggen tettes med mineralull som både isolerer og hindrer trekk. Det fins spesielle bånd til formålet, men har du noen passende rester, går det fint. På innsiden lukker du fugen med en elastisk

5

Listene settes opp med spiker eller skruer. Det er nokså enkelt fordi den vannrette er gjennomgående - den setter vi fast først slik at de to sidene bare skal tilpasses i lengden og skyves tett opp mot overliggeren.

6

Så er døra sikker, tett og isolert - nå mangler den bare maling og ei list nederst. Det koster litt, men vi sparer det inn på oppvarmingen.

Materialer

  • 1 dør. Her ei isolert dør fra Swedoor med standardmål. Du kan bestille døra på spesialmål. Det gir litt ekstra ventetid
  • 1 lås. Vi skiftet ut standardlåsen med en mer sikker lås
  • Dørhåndtak
  • 6 karmskruer, best med den typen der plasseringen av karmen kan justeres - de fås bl.a. fra Expandet og Würtz
  • Plastkiler (om du ikke bruker oppblåsbare «kiler» av typen Winbags)
  • Lister
  • Tetningslist under dørstokken
  • Isolasjon til å fylle fugene
  • Elastisk fugemasse til innvendige fuger
  • Grunningsolje og -maling og maling

Tidsforbruk

Regn med en lang dag – hvis det ikke dukker opp for mange uforutsatte problemer.

Pris

Cirka 7500 kroner med ny lås.

Vanskelighetsgrad

Å montere den nye døra er ikke så vanskelig bare du følger anvisningen her, men du bør være forberedt på å improvisere underveis.

Video

TEKNIKK: Montering av dørkarm

Med kiler og karmskruer blir karmen helt i vinkel

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

TIPS: Unngå merker fra brekkjernet

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Ytterdør