Vakkert tak over døra

Et pent og solid tak over inngangsdøra gjør ikke bare huset vakrere. Det er også praktisk. Alle som skal inn eller ut av døra, kan stå i le mens de låser opp eller igjen. Dette taket ble laget på ei helg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1.500 kroner

Et elegant tak som samtidig er lett å lage og montere.

Intro

Dette taket over inngangsdøra gir huset et fint førstegangsinntrykk. Men generelt er det selvsagt en viktig forutsetning at et tak som dette er laget slik at det passer til stilen på huset, ellers kan det dessverre virke helt motsatt – at det gir et mindre pent førstegangsinntrykk! Dette huset er i mur og ble bygget i 1920-årene da det ofte ble laget vakre avslutninger på sperreendene. Her lager vi derfor ikke et flatt tak, men gir sperrene en buede fasong.

De utskårne sperrene gir et godt og solid inntrykk, og det er da også en sterk og solid konstruksjon. Den vil ofte også passe til et mer moderne hus fordi den samtidig er lett og enkel. At konstruksjonen bare er omkring 40 cm høy, gjør den også lett å passe inn mange steder. Vårt byggeprosjekt ble gjort unna på bare to travle dager. Du kan med fordel tyvstarte med å lage malen til sperrene i god tid på forhånd.

Veiledning

01
Mål opp og sag ut: 3 Trinn

Delene til de buede sperrene (A og B) sages ut av 48 x 198 mm konstruksjons-virke. Det er mest praktisk å begynne med å lage en mal i full størrelse av papp eller kartong. Bruk den kvadratoppdelte tegningen som utgangspunkt. Bruk malen til å tegne opp på emnet etter, og sag ut med ei stikksag.

Det er en god idé å la de skrå snittene på de nederste sperredelene (B) - den flata som skal monteres mot den øverste sperredelen (A) - være litt for lange i første omgang. Du kan så tegne dem nøyaktig av ved å legge de øverste sperredelene oppå når disse er saget ut og pusset.

1

Med malen som utgangspunkt er det lett å tegne opp på emnene. Sag ut delene med ei stikksag. Lag alle delene litt for lange, og vent med å sage til endesnittene til delene er pusset. Det gir det beste resultatet.

2

Slip til sperredelene - bruk for eksempel en båndsliper hvis du har det tilgjengelig. VIKTIG! Sjekk fortløpende at alle sperredelene blir helt like.

3

Legg de øverste sperredelene på de nederste, og tegn nøyaktig opp der de skal skjæres sammen.

02
Sperrene monteres 6 Trinn

1

Så skal sperredelene monteres sammen. Bruk to stk. 6,0 x 120 mm skruer og snekkerlim. Tegn opp plasseringen av skruene, og bor opp i den nederste delen (B) med et 6 mm bor.

Smør godt med lim på sammenføyningen.

2

Plassér sperredelene på ei plan flate, og legg for eksempel et papir under sammenføyningen - da unngår du at sperrene limes fast til underlaget. Spenn delene fast mot flata med skrutvinger, og skru i skruene. Tørk av overskytende lim.

3

Sag til ei sperre slik den skal være i enden. Bruk den som utgangspunkt, og sag til de øvrige sperrene etter den.

4

På de to midterste sperrene skal den øverste delen (A) kappes slik at det blir plass til bærebjelken. Trekk tykkelsen på bærebjelken (C) fra på de to midterste sperrene, og sag til.

5

Oversiden og undersiden på bærebjelken (C) skal skjæres på skrå slik at den flukter pent med sperrene. Hold ei sperre i enden av bærebjelken (C), og merk av de to skrå snittene på endeveden.

6

Bruk ei sperre når du stiller inn vinkelen på sirkelsaga. Hold den ned mot sagbordet, og la sagbladet flukte med vinkelen på sperra. Sag deretter de to skrå snittene i bærebjelken (C) med saga.

Ei bordsirkelsag er ideell til oppgaven. Ei håndholdt sirkelsag kan også brukes.

03
Fasaden klargjøres 2 Trinn

I stedet for å stå og holde på hele konstruksjonen er det praktisk å bore hull til ekspansjonsboltene i bærebjelken (C) først, og merke dem av på muren - før du har satt sammen bærebordet med sperrene. Da unngår du å måtte bakse unødig med konstruksjonen mens du står i stigen.

Det er viktig å få boltet overdekningen godt fast til fasaden som her er i mur. Taket er derfor hengt opp med seks bolter gjennom bærebordet (C). Pass på at borehullene havner i en murstein. Dessuten monteres bærebjelken med kraftige karmplugger som skrus gjennom de nederste delene av sperrene (B).

1

Merk opp på fasaden. Bruk de seks hullene du har boret i bærebordet (C) nede. Pass på at alle hullene treffer en murstein - og ikke i en fuge. Bruk et 10 mm murbor, og bor seks hull i fasaden til ekspansjonsboltene.

2

Taket skal også festes til fasaden med en karmplugg som går skrått gjennom hver av de nederste sperredelene (B). Legg en karmplugg på siden av sperredelen, og tegn ei linje til å bore etter med et 10 mm bor.

04
Taket monteres 3 Trinn

Det er selvsagt viktig at sperrene er festet forsvarlig til bærebjelken. Derfor skal du bruke kraftige vinkelbeslag og skruer. Vinkelbeslagene blir nesten ikke synlige hvis du maler dem hvite som sperrene.

Før du går i gang med å male, skal du kle flatene som kommer i kontakt med muren, med murpapp. Dette gjør du for å beskytte treverket mot fuktighet som trekker ut gjennom veggen. Du skal bare bruke litt murpapp på hvert sted. Mal også kledningsbordene (D) - slik at de får tid til å tørke og er klare til å bli satt opp neste dag.

1

Nå kan konstruksjonen monteres. Bruk 6,0 x 120 mm skruer, og montér sperrene og bærebjelken. Skru gjennom bærebjelken og inn i sperrene.

2

Sammenføyningene mellom sperrene og bærebjelke skal forsterkes. Bruk to vinkelbeslag til hver sperre, og skru dem fast med 4,0 x 40 mm skruer.

3

Konstruksjonen skal beskyttes mot fuktighet fra veggen. Bærebjelken og sperreendene kles med mur-papp som festes med pappspiker. Deretter males konstruksjonen med grunningsolje og to lag heldekkende maling.

05
Når malinga er tørr 2 Trinn

1

Allerede nå kan du merke av hvor kledningsbordene (D) skal plasseres på sperrene. Det er lettere enn å vente til alt er hengt opp. Legg på elleve biter fra kappingen, og merk av med en blyant.

2

Nå kan du skru fast det fremste og bakerste kledningsbordet på konstruksjonen. Bruk 4,0 x 40 mm skruer. Nå er taket klart til å bli hengt opp på husveggen.

06
Montering 4 Trinn

Taket vi har laget her, er et morsomt prosjekt som ikke tar all verdens tid. Det viktigste er at du får sperrene helt like.

1

Nå kommer monteringen. Selv om konstruksjonen er lett, er det nok en fordel å få hjelp til denne delen av oppgaven. Spenn godt fast med ekspansjons-bolter og skiver slik at taket blir hengende.

2

Bruk et 10 mm bor, og bor opp i muren til karmpluggene. Bor gjennom hullene i de underste delene av sperrene, og skru deretter inn skruene.

3

De siste kledningsbordene kan skrus på. Bruk 4,0 x 40 mm skruer. Nå er takkonstruksjonen klar til å bli kledd med for eksempel sink, men du kan selvsagt også velge kobber eller takpapp.

4

Taket vi har laget her, er et morsomt prosjekt som ikke tar all verdens tid. Det viktigste er at du får sperrene helt like.

Materialer

48 x 198 mm konstruksjonsvirke:
• 4 sperredeler (A) à 105 cm
• 4 sperredeler (B) à 75 cm

48 x 123 mm konstruksjonsvirke:
• 1 bærebjelke (C), 141 cm

21 x 95 mm bord:
• 11 kledningsbord (D) à 150 cm

Dessuten:
• 6 stk. 10 x 130 mm ekspansjonsbolter
• 4 stk. 10 x 160 mm karmplugger
• 6 stk. 60 x 60 x 80 mm vinkelbeslag
• 4,0 x 40 mm og 6,0 x 120 mm skruer
• Pva-lim
• Grunningsolje
• Heldekkende maling
• Murpapp og pappspiker
• Papp eller kartong til mal

Tidsforbruk

Ferdig på ei helg

Pris

Materialene til overdekningen koster omkring 1000 kroner. I tillegg kommer utgifter til maling, cirka 500 kroner og utgifter til blikkenslagerarbeider.

Vanskelighetsgrad

Til dette prosjektet får du bruk for en hel del materialer og verktøy i løpet av helga. Det er en fordel å ha full oversikt før du går i gang, slik at du ikke må kjøre til byggvaremarkedet midt i arbeidet. Men prosjektet har ingen skjulte problemer ...

Tegning

Tegn opp sperrene

Begynn med å tegne opp de to delene til sperrene (A og B) på papp i full størrelse. Sag dem ut, og bruk dem til å tegne opp på emnene etter.

Tegn opp sperrene

Slik er konstruksjonen

Slik ser konstruksjonen ut gjennomskåret. Delene til de buede sperrene sages ut av 48 x 198 mm konstruksjons­ virke. Bruk litt ekstra tid når du skal finne materialer. Finn noe pent og rett - uten for mange skjemmende kvister.

Vi foreslår at du lar en profesjonell blikkenslager legge på takbelegget.

Slik er konstruksjonen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Ytterdør