Intro
Veiledning
01
Fjern gammel dør når du har den nye
3
Trinn
Mål opp den nye døren når den er kommet. Det tar ofte mange uker før den kommer, og målet kan være feil. Når du bestiller døren, skal du sikre 10-15 mm luft til alle sider mellom karmen og veggen.
Den gamle karmen kuttes opp og løsnes. Første prioritet er å skåne veggen. Det gjør du ofte ved å kutte karmen i mindre biter, skjære løs fugene og kanskje sage over spiker eller skruer inne i fugen.
02
Den nye karmen settes på plass
7
Trinn
Når den nye døren skal settes opp, letter riktig rekkefølge arbeidet, i tillegg til at det sikrer at døren blir sittende godt.
Du begynner med å klosse opp der terskelen skal være, slik at den blir stående helt vannrett i riktig høyde.
Deretter setter du karmen på plass og fester hengselsiden. Den skal være i lodd, og du skal ha en like bred fuge på begge sider av karmen.
Til slutt fester du låsesiden, så døren lukker tett overalt. De justerbare skruene gjør karmen enkel å finjustere.
Legg først opp treklosser til terskelen, slik at den havner 100 prosent vannrett. Det skal være plass til en minimum 10 mm bred fuge under terskelen.
Sett karmen på klossene, og rett den opp i lodd. I første omgang kiler du den fast med store trekiler. Pass på at karmen blir i lodd i begge retninger, og at det er like mye luft på begge sider.
I karmer uten forborede hull (til mur) forborer du til karmskruene i hengselsiden. Her bruker vi justerbare Programa skruer, og borer med et 14 mm bor. Bor tre eller fire steder - se dørens veiledning.
Bor deretter til skruen i veggen. Er den av tre, brukes et 5 mm bor, som programaskruens innerste del passer til. Skal skruen sitte i mur, anbefales en 10 mm plugg, med tilsvarende murbor.
Karmen skrus fast i veggen. Den spesielle skrunøkkelen snus så den skrur inn begge skruens deler i henholdsvis karm og vegg, slik at avstanden ikke endres.
Avstanden mellom karm og vegg kan deretter finjusteres med de spesielle skruene. Nøkkelen snus, så den bare skrur den delen av skruen som griper i karmen. Legg inn kiler bak skruene.
03
Den innvendige fugen lukkes tett
3
Trinn
På innsiden trykker vi inn et fuge-bakstopp mellom karm og vegg. Den runde skumpølsen velges i en tykkelse som sitter godt i klem noen millimeter inne i fugen, der den danner bunn for fugemassen.
En elastisk byggfugemasse trykkes inn i fugen, oppå bakstoppet. For å unngå å kline til sidene, dekker vi først sidene med maskeringsteip. Sørg for at fugepistolen fyller rommet over bakstoppet helt opp.
04
Utvendig i murverk
4
Trinn
Mørtelfugen er penest i murverket - og teknisk sett helt ideell.
Når du har skiftet hoveddøren for å skape en flott inngang til huset, vil det være en skam å ramme den inn med en gummifuge eller et skumbånd som aldri passer i murverket. Mørtelfuger ser best ut i murverk, og bruker du mørtel med fibre, vil den holde lenge. Den slipper også ut fukt, og bidrar til å holde karmen frisk.
Rør opp en mørtel med fiber. Den skal ikke være for hard, altså ikke ha mye sement. Spør etter mørtel med fiber i et byggvarehus.
Fugen lukkes med mørtel i to omganger. Først etterlater du 4-5 mm luft når du fyller opp med en fugeskje. Når mørtelen er fast, trykkes den siste mørtelen inn.
05
Utvendig i tre
2
Trinn
Trelist skjermer mot været.
I treveggen tettes fugen utvendig med en list over isolasjonen. Vil du ha det vindtett, tetter du først med et bånd som lar fukt slippe ut.
Fyll fugen med mineralull, som kjøpes i strimler beregnet til formålet. Det hindrer luften i å sirkulere fritt i fugen. Ikke press det hardt inn.
Materialer
• En dør (B)
• Justerbare karmskruer (C), f.eks. Programa, evt. med plugger
• Kiler, for eksempel plastkiler
• Fugebakstopp (F)
• Malbar byggfugemasse (G)
• Mineralull (E)
• Mørtel med glassfiber (J og H)
• Diffusjonsåpent fugebånd (K)
• Dekklist (L)
• Utjevningslist (M) (eventuelt)
Tegning
Slik settes døren i veggen
Ved å sette fast dørkarmen i veggen med justerbare skruer, sikrer vi oss muligheten til å finjustere plasseringen - og sikrer at vi kan justere døren senere, for eksempel hvis døren begynner å henge.
I både tre og murverk lages fugen på innsiden tettere enn fugen på yttersiden, for å sikre at det ikke sperres fukt inne i konstruksjonen.
A. Vegg (mur eller tre)
B. Dørkarm
C. Justerbar karmskrue
D. Plugg til murverk
E. Mineralull
F. Fugebakstopp
G. Elastisk fuge
H. Kalkmørtel med fiber, 1. lag
J. Kalkmørtel med fiber, 2. lag
K. Diffusjonsåpent fugebånd
L. Dekklist
M. Utjevningslist
