Slik lapper du råttent treverk

Når mindre råteangrep oppdages i ellers friskt treverk, kan det som regel reddes. Løsningen er å fjerne det råtne treverket og erstatte det med en frisk bit. Reparasjonsstykket kalles en lus på fagspråket, og når den er på plass, og døren eller vinduet er slipt og malt, er reparasjonen så godt som usynlig.

Slik: Lapp råttent treverk

GOD ØKONOMI: Med et reparasjonsstykke kan du ofte redde en dør eller et vindu fra utskifting.

Lapp råttent treverk

Med en lus kan du ofte fjerne mindre råteangrep, slik at du slipper å skifte døren eller vinduet helt. Her gjennomgår vi trinn for trinn hvordan det skal gjøres.

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Avdekk det råtne treverket

1. Stikk en spiss skrutrekker inn i treet der du har mistanke om råte. Er treet mykt, er det angrepet. Fortsett til du kommer til det friske (harde) treverket.

2. Merk opp området som er angrepet, pluss et par millimeter inn på det friske treverket. Bruk gjerne listen som senere skal monteres som mal.

Fjern det råtne treverket

1. Det råtne treverket skjæres vekk med en multikutter. Skjær på den siden som vender ut mot det råtne, og pass på ikke å skjære for dypt inn i treverket.

2. Fortsett rundt fra begge sider, og renskjær enden av det området som skal fjernes, slik at det blir et rettkantet hull med rene linjer.

3. Stikk hullet helt rent med et skarpt stemjern, så du får en plan limflate. Gi til slutt det nakne treverket et strøk grunningsolje med soppdreper.

Erstatt med friskt tre

1. Finn en list som er litt tykkere enn reparasjonsstedet, og kapp den til i lengden. Vær nøye med oppstrekingen. Bruk vinkelen flittig, og sag nøyaktig.

2. Bruk rikelig med trelim (beregnet til utebruk), når lusen skal limes fast. Det er viktig at sammenføyningen er tett, og godt med lim lukker alle småsprekker.

3. Lusen – her den loddrette delen – skrus på plass. Det er en fordel å forbore og forsenke skruehodet. Da blir risikoen for at den smale listen sprekker minst mulig.

4. I denne reparasjonen skal det repareres på både den loddrette og den vannrette delen av vinduet. Det blir best hvis det gjøres med en bladskjøt, som det strekes opp til her.

Slip og mal

1. Når limet er helt tørt, slipes listene i plan med resten av vindustreet. Med en trekantsliper eller – som her – en multikutter med slipeforsats, kan du komme til nesten overalt.

2. Småsprekker sparkles med en sparkelmasse til utebruk. Til slutt grunnes og males treet, slik at reparasjonen beskyttes.

Smart snarvei med kjemisk tre

1. Først fjerner du alt råttent tre, slik at reparasjonen får god vedhefting til fast treverk. Klebeflaten kan gjerne være ujevn. Du kan la skruer og spiker fra glasslisten sitte. Råttent tre smitter ikke, og så lenge det er tørt, forverres ikke skaden.

2. Nå bygger du en forskaling, som vil holde massen på plass mens den herder. Gni to trelister med et stearinlys, slik at massen ikke kleber seg til dem. Skru dem sammen i en vinkel, og skru dem på rammen slik at forkanten ligger i nivå med den.

3. Skru en rekke korte skruer inn i det friske treet, slik at reparasjonsmassen får mange små “ankere” å gripe tak i. De skal ligge minst 3 mm under den nye overflaten. To lange skruer klemmes inn som armering. Det forsterker reparasjonen på hjørnet.

4. Fyll opp med reparasjonsmasse. Først dekker vi til glasslistene med teip. Når alt er klart, blander vi en porsjon Kjemisk Tre. Press massen godt inn i hullet. Det er enklest å fylle hullet i to omganger.

5. Den herdede massen slipes. Etter et kvarters tid er massen helt gjennomherdet, og kan slipes glatt og i plan med rammen. Fjern teip og forskaling. Grovslip først med korn 60, og avslutt med korn 150 - og maling til slutt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dør og vindu