Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik lapper du råttent treverk

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Når mindre råteangrep oppdages i ellers friskt treverk, kan det som regel reddes. Løsningen er å fjerne det råtne treverket og erstatte det med en frisk bit. Reparasjonsstykket kalles en lus på fagspråket, og når den er på plass, og døren eller vinduet er slipt og malt, er reparasjonen så godt som usynlig.

Slik: Lapp råttent treverk

GOD ØKONOMI: Med et reparasjonsstykke kan du ofte redde en dør eller et vindu fra utskifting.

Lapp råttent treverk

Med en lus kan du ofte fjerne mindre råteangrep, slik at du slipper å skifte døren eller vinduet helt. Her viser vi deg trinn for trinn hvordan du:

  • Finner det råtne treverket
  • Fjerner det angrepne treverket
  • Erstatter med frisk treverk
  • Sliper og maler


Avdekk det råtne treverket

Avdekk det råtne treverket: Stikk en spiss skrutrekker inn i treet der du har mistanke om råte

1. Stikk en spiss skrutrekker inn i treet der du har mistanke om råte. Er treet mykt, er det angrepet. Fortsett til du kommer til det friske (harde) treverket.

Avdekk det råtne treverket: Merk opp området som er angrepet, pluss et par millimeter inn på det friske treverket

2. Merk opp området som er angrepet, pluss et par millimeter inn på det friske treverket. Bruk gjerne listen som senere skal monteres som mal.

Fjern det råtne treverket

Fjern det råtne treverket: Det råtne treverket skjæres vekk med en multikutter.

1. Det råtne treverket skjæres vekk med en multikutter. Skjær på den siden som vender ut mot det råtne, og pass på ikke å skjære for dypt inn i treverket.

Fjern det råtne treverket: Fortsett rundt fra begge sider, og renskjær enden av det området som skal fjernes, slik at det blir et rettkantet hull med rene linjer.

2. Fortsett rundt fra begge sider, og renskjær enden av det området som skal fjernes, slik at det blir et rettkantet hull med rene linjer.

Fjern det råtne treverket: Stikk hullet helt rent med et skarpt stemjern, så du får en plan limflate

3. Stikk hullet helt rent med et skarpt stemjern, så du får en plan limflate. Gi til slutt det nakne treverket et strøk grunningsolje med soppdreper.

Erstatt med friskt tre

Erstatt med friskt tre: Finn en list som er litt tykkere enn reparasjonsstedet, og kapp den til i lengden

1. Finn en list som er litt tykkere enn reparasjonsstedet, og kapp den til i lengden. Vær nøye med oppstrekingen. Bruk vinkelen flittig, og sag nøyaktig.

Erstatt med friskt tre: Bruk rikelig med trelim (beregnet til utebruk), når lusen skal limes fast.

2. Bruk rikelig med trelim (beregnet til utebruk), når lusen skal limes fast. Det er viktig at sammenføyningen er tett, og godt med lim lukker alle småsprekker.

Erstatt med friskt tre: Lusen – her den loddrette delen – skrus på plass.

3. Lusen – her den loddrette delen – skrus på plass. Det er en fordel å forbore og forsenke skruehodet. Da blir risikoen for at den smale listen sprekker minst mulig.

Erstatt med friskt tre: I denne reparasjonen skal det repareres på både den loddrette og den vannrette delen av vinduet

4. I denne reparasjonen skal det repareres på både den loddrette og den vannrette delen av vinduet. Det blir best hvis det gjøres med en bladskjøt, som det strekes opp til her.

Slip og mal

Slip og mal: Når limet er helt tørt, slipes listene i plan med resten av vindustreet

1. Når limet er helt tørt, slipes listene i plan med resten av vindustreet. Med en trekantsliper eller – som her – en multikutter med slipeforsats, kan du komme til nesten overalt.

Slip og mal: Småsprekker sparkles med en sparkelmasse til utebruk

2. Småsprekker sparkles med en sparkelmasse til utebruk. Til slutt grunnes og males treet, slik at reparasjonen beskyttes.

Smart snarvei med kjemisk tre

1. Først fjerner du alt råttent tre, slik at reparasjonen får god vedhefting til fast treverk. Klebeflaten kan gjerne være ujevn. Du kan la skruer og spiker fra glasslisten sitte. Råttent tre smitter ikke, og så lenge det er tørt, forverres ikke skaden.

2. Nå bygger du en forskaling, som vil holde massen på plass mens den herder. Gni to trelister med et stearinlys, slik at massen ikke kleber seg til dem. Skru dem sammen i en vinkel, og skru dem på rammen slik at forkanten ligger i nivå med den.

3. Skru en rekke korte skruer inn i det friske treet, slik at reparasjonsmassen får mange små “ankere” å gripe tak i. De skal ligge minst 3 mm under den nye overflaten. To lange skruer klemmes inn som armering. Det forsterker reparasjonen på hjørnet.

Snarvei med kjemisk tre: Alt råttent treverk fjernes

4. Fyll opp med reparasjonsmasse. Først dekker vi til glasslistene med teip. Når alt er klart, blander vi en porsjon Kjemisk Tre. Press massen godt inn i hullet. Det er enklest å fylle hullet i to omganger.

Snarvei med kjemisk tre: Den herdede massen slipes glatt og i plan med treverket rundt, før reparasjonen til slutt kan males.

5. Den herdede massen slipes. Etter et kvarters tid er massen helt gjennomherdet, og kan slipes glatt og i plan med rammen. Fjern teip og forskaling. Grovslip først med korn 60, og avslutt med korn 150 - og maling til slutt.

TIPS: Bruk en multikutter

Den delen av treverket som er angrepet av råte kan fjernes med et stemjern. Men jobben er enklere med en multikutter. Det lille vibrerende sagbladet gnager seg direkte og presist ned i treverket. Bladet kan vinkles forskjellig på maskinen, slik at du kan komme inn i alle krinkelkroker.

LES OGSÅ: Bli ekspert på multikutteren på 5 minutter

Lapp råttent treverk: Bruk en multikutter

Med en multikutter fjernes råttent treverk enkelt.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake