Finn den riktige tetningslisten

Tetningslister gjør ikke så stort vesen av seg, men de har betydning for boligens fyringsutgifter. Derfor lønner det seg å skifte dem hvis de er slitt, og det er heldigvis verken vanskelig eller dyrt. Den største jobben ligger i å finne riktig list.

Tetningslister

Det er mange forskjellige farger, former og størrelser – i vidt forskjellige materialer og prisklasser.

Tetningslistene har oppnådd en ny æra de siste årene. Fra å være en nødløsning på halvdårlig snekkerarbeid og skjevslitte dører og vinduer, er de myke gummilistene blitt en naturlig, selvstendig og nødvendig medspiller i kampen for å skape energiriktige – og støyfrie – hus. Både når det gjelder nye bygg og når du vil gjøre om det gamle huset ditt tilsvarende.

For selv om treverket i vinduer og dører er høvlet aldri så fint, tetter ikke tre mot tre like godt som tre mot gummi. For noen tiår siden tettet en god trefals kanskje huset tett nok, men dagens krav til tetthet og energitap er strengere.

Et hvert moderne vindu og en hver moderne ytterdør er derfor laget med falser som er så dype at de gir plass til en fleksibel gummilist. Og vil du redusere fyringsutgiftene i det gamle huset ditt, er det muligens smart å begynne med å tette dører og vinduer.

God investering

I en vanlig enebolig fra 60-tallet, kan så mye som 40 prosent av varmen forsvinne formålsløst ut gjennom utettheter. Den beskjedne utgiften det er å tette dører og vinduer, tjener seg ofte raskere inn igjen enn noe annet du kan gjøre for å redusere fyringsutgiftene.

Investeringen er kanskje tjent inn i løpet av noen få uker. Deretter tjener du penger på listene hver eneste dag. I tillegg får du et bedre inneklima med mindre kulde og trekk – og du styrer selv hvor og hvordan du får frisk luft i huset. Tetningslistene har forskjellige farger, former og størrelser, og de fås i vidt forskjellige materialer og priser.

Best kjent er nok de mange myke, selvklebende gummilistene. Blant dem er det avgjørende ganske enkelt å finne en list som passer i størrelsen, og som holder passe lenge i forhold til prisen og besværet med å skifte den.

Men mange oppgaver løses best med litt mer avanserte lister, som kanskje spikres på eller stikkes inn i en not. Disse er det også kjekt å kunne litt om.

I første omgang fordi det er dem du finner i de fleste nyere vinduer og dører. Dernest fordi det ofte er den typen lister som kan hjelpe deg å gjøre de gamle vinduene og dørene dine like tette som nye moderne utgavene.

HVA BRUKES TETNINGSLISTER TIL?

HOVEDDØRER OG SKYVEDØRER. Tetningslister tjener seg raskt inn på ytterdører med slitte lister. Selv på tunge skyvedører er de en god idé, selv om de ikke tetter like godt.

VINDUER. Slitte tetningslister på vinduer slipper ikke bare ut den varme luften. Den kalde luften får også uhindret tilgang inn i huset, noe som skaper irriterende trekk og gulvkalde rom.

LOFTSLUKE. Loftsluken opp mot et uisolert loft skal tettes effektivt, for å hindre at kulden strømmer ned i rommet på undersiden.

Hvordan monteres tetningslister

Markedet kan virke litt uoversiktelig når det handler om tetningslister. Derfor kan du med fordel ta med en bit av den gamle tetningslisten til byggvarehuset, for å vise hva det er du skal ha maken til.

I tillegg til en lang rekke forskjellige former og størrelser, finnes det også fire forskjellige måter å montere listene på:

Selvklebende: Kan monteres på tre, metall og plast. Dette er de mest vanlige og de enkleste å håndtere.

Med stifter: Kan bare monteres på tre. Litt utfordrende å sette fast.

Med lim: Krever erfaring og spesiallim, men kan monteres på alle typer underlag.

I freste spor: Ses på eldre vinduer og dører. Listene kan være vanskelige å finne – selv hos vindusprodusentene.

Viktig om tetningslister!

Myke tetningslister skal ikke males over. I beste fall preller malingen av, og hvis den blir sittende, vil den gjøre listen stiv og dermed redusere både tetningsevnen og holdbarheten på listen.

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre artikler om tetningslister.

Spesielt med tetningslister

Hvis du pensler flytende silikon på tetningslistene 3-4 ganger årlig på både ytter- og innersiden, holder de bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Pass på ikke å treffe treverk, for da kan ikke maling hefte på det senere. Flytende silikon kan for eksempel kjøpes på stift i bilutstyrsbutikker.

Varianter av tetningslister

PUR-SKUM. Firkantet list av myk skumgummi, som er velegnet til å holde støv ute av skuffer, men ikke tett nok til vinduer og dører. Kan også brukes til tetting rundt det ytterste glasset i varevinduer. Har en selvklebende bakside.

EPDM-SKUM. Den mest utbredte til å tette eldre vinduer, dører og loftsluker. Den finnes i mange forskjellige profiler og mange størrelser, så det kan nesten alltid la seg gjøre å finne en som passer.

SILIKON eller lignende myke materialer. Består ofte av et tynt skall med D- eller O-profil – uten skumkjerne. Kan spenne over store sprekker fra 1 til 7 mm. En litt dyr list til krevende tettingsoppgaver på vinduer, dører og loftsluker.

Q-LON (PLAST). Gruppen dekker over lister laget av flere plasttyper. Lister med navnet Q-lon består av en myk skumkjerne beskyttet av et tynt skall som sitter på en hard plastprofil. Brukes på nyere dører og vinduer, som tilpasses listen.

MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annen fast, fleksibel gummi tetter ikke helt. Men de kan lukke store sprekker og tåle stor slitasje, og er derfor en god løsning til store dører, garasjedører og skyvedører.

LISTER AV FLERE MATERIALER. En myk tetningslist på en hard list av tre, plast eller metall tetter der sprekken er for smal, bred eller variert til én enkelt tetningslist. Den harde listen settes på karmen, så den myke listen tetter.

Former på tetningslister

Gummilistenes form henger sammen med hvor store sprekker de skal dekke over, og hvordan de festes.

De klassiske prof lene har navn etter den bokstaven de ligner, og ofte sier man at rekkefølgen I, E, P, D og O bare tilsvarer stadig større sprekker.

Men formen henger like mye sammen med materialet, spennvidden og med festingen av listene.

De fleste myke lister fås med en selvklebende side, som du trekker en film av før du trykker listen på plass. Her kan du velge E, P, D og Omega (O-list på en flat bunn) etter sprekkstørrelse.

Du kan feste listen ytterligere ved å stifte den fast, men det gjelder ikke for en D- eller O-profil, i så fall må du holde deg til E- og P-prof ler.

De avanserte listene på moderne vinduer og dører er bygget opp av flere materialer, der en hard del kan stiftes fast eller stikkes inn i en not, mens den myke delen sørger for å tette. De er dyrere, men enkle å montere og skifte.

I-profil er bare en firkant. Brukes kun på billige støvlister i PUR-skum.

E-profil finnes på lister av EPDM-skum og glasslister i silikon.

P-profil er til mindre sprekker på 1-5 mm. Lages i EPDM og silikon.

D-profil er til mellomstore sprekker, 1-5 mm. Lages i silikon.

O-profil i silikon kan tette store sprekker, f.eks. 1-7 og 1-10 mm.

V-profil brukes typisk til massive lister, som kan tåle hard slitasje.

Størrelsen på tetningslister

På pakningen finner du opplysninger om hvor stort spenn tetningslisten spenner over. Står det for eksempel at en list dekker sprekker fra 2 til 4 mm, skal sprekkene være minst 2 mm på det tynneste stedet, og høyst 4 mm på det tykkeste.

Listens bredde skal dekke bredden på falsen i en dør eller et vindu, så gå etter en som er så bred som mulig – uten at den blir for bred når den trykkes sammen.

Finn riktig tetningslist

Finn riktig tetningslist

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tetningslister