Tetningslister

En tetninglist som ikke er tett, er ikke noe særlig. Derfor kan det være en god ide å sjekke tetningslistene dine med jevne mellomrom og skifte ut slitte tetningslister. Vi viser deg hvordan.

Tetningslister til vinduer og dører

Det er enkelt å tette vinduer og dører selv. Her på hjemmesiden har vi en rekke artikler som hjelper deg med å velge den riktige tetningslisten, og guider til hvordan du selv setter opp dine nye tetningslister. Det er mye penger å spare på å gjøre det selv.

Tetningslister holder strømregningen din nede

Tetningslister har en stor betydning hvis du vil holde strømregningen din nede, og støy, støv og pollen ute. Tetningslister på dører og vinduer gir deg et bedre inneklima og forhindrer at trekk og kulde kommer utenfra og inn gjennom utette vinduer og dører.

Tetningslister er effektive

Noen anser tetningslister for å være en nødløsning på et halvdårlig snekkerarbeid og skjevslitte dører og vinduer. Men i senere tid er tetningslistene blitt en naturlig medspiller i kampen for å skape energiriktige - og støyfrie - hus. Tetningslistene er særlig effektive i eldre hus med trekk, men kan også brukes med fordel i nyere bygninger som skal optimeres i forhold til støy og strømforbruk.

Produsenter av dører og vinduer bruker også tetningslister i stor grad som en del av det å unngå utette vinduer og dører. Med stigende krav til husets tetthet, er tetningslister en nødvendighet.

Tetningslister lønner seg

Bor du i et hus som har eksistert i 30-40 år, kan du fort slippe ut opp mot 40 prosent av varmen din direkte ut i det fri via utette vinduer, sprekker og andre utettheter. Tetningslister er også ganske billige, så omkostningen blir tjent inn på ganske så kort tid.

Du kan selv skifte ut tetningslister

Om du har en gammel dør som med årene har blitt skjev og utett, er løsningen å skifte ut tetningslisten. Før du skifter ut tetningslisten, må du vite hvor store sprekker tetningslisten skal fylle ut. Et smart tips er å sette en klump modelleire i sprekken, lukke døren (eller vinduet), lukke opp igjen, og måle tykkelsen på klumpen. En tommelfingerregel er at jo større sprekkene i dørene/vinduene er, desto bredere tetningslist må til.

Vi gir deg en oversikt over de forskjellige typene tetningslister. Vi har guider hvor du kan lese om fordeler, ulemper, holdbarhet og ikke minst pris. Finn den riktige tetningslisten og unngå trekk.

annet fra Bonnier Publications