Rask oversikt over 3 vanlige metoder

Trekker det inn langs vinduer og dører, er det på tide å skifte tetningslistene. Det finnes mange forskjellige varianter på markedet, så det lønner seg å ta med en bit av den gamle listen når du skal kjøpe ny. Selve monteringen er enkel – uansett type.

Montering av tetningslister: Slik gjør du

ENKELT: Å skifte en utett tetningslist er en enkel oppgave. En time – inkludert rensing av døren eller vinduet – er rikelig med tid.

MONTERING MED STIFTER

1. Den gamle listen løsnes med en skrutrekker. Når den er løs i den ene enden, tar du bare tak i den og drar kontrollert. Hvis listen sitter godt fast, kan du ta en knipetang til hjelp.

2. Den nye listen klippes til. Bruk den gamle listen til å bestemme riktig lengde – det er enklere enn å måle. Listen klippes med en listesaks eller skjæres til med en hobbykniv.

3. Hold listen på plass i toppen av falsen på karmen, og skyt den fast med en stiftepistol. Stiftene skal være minst 5 mm lange, og du skal bruke én stift per 5 cm.

4. Listen styres på plass underveis. Styr etter bunnen av falsen eller forkanten av karmen. Listen vil sannsynligvis holde tett selv om den sitter litt skjevt, men det ser ikke så pent ut.

5. Ferdig arbeid! Listen sitter fast, og trekker du den ytterste vingen ut og slipper, vil den folde seg sammen igjen. Når døren er lukket, sørger listen for en tett sammenføyning mellom dør og karm.

MONTERING AV SELVKLEBENDE TETNINGSLISTER

1. De gamle listene fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fett. Til hver kant klippes en bit tetningslist – heller for lang enn for kort i første omgang. Pass på ikke å strekke listen.

2. Fjern beskyttelsespapiret på cirka 10 cm av tetningslisten, og trekk det av etter hvert som listen trykkes fast.

3. Listen trykkes på plass med to fingre. Trykk godt til, men pass på at du ikke strekker listen mens du gjør det. Strekker du den, trekker den seg sammen etterpå, og blir utett i sammenføyningen.

MONTERING I FRESTE SPOR

1. Det freste sporet skal skrapes rent for alle rester fra den gamle listen. Det gjøres enklest med en hobbykniv. Skal døren males, er det viktig å vente med montering av listen til malingen er tørr.

2. Den nye tetningslisten gnis med såpe, slik at det er enklere å få den til å gli inn i sporet. Legg litt såpe på en svamp, og gni listen over den.

3. Tetningslisten trykkes inn i sporet med en sparkel. Har du vært nøye med å rense, er det relativt enkelt å få den på plass. Kapp til slutt listen i riktig lengde.

Muligheter: Mange varianter

Tetningslister finnes i mange varianter, både til helt enkle oppgaver som å holde støv ute av en skuff, til større oppgaver som å isolere rundt store dører og garasjeporter. De mest vanlige til vinduer og dører er lister av PUR-skum, EPDM-gummi og silikon, der de to sistnevnte er de mest langtidsholdbare. Disse to typene finnes i mange forskjellige profiler og størrelser.

Vær oppmerksom på kvaliteten. Billige skumplastlister har ikke den store effekten og smuldrer raskt opp. Lister av EPDM-gummi og silikon holder seg derimot smidige og myke i lang tid. Når listene blir harde og ikke retter seg ut lenger, er det på tide å skifte dem.

TIPS: Innkjøp og pleie

Det finnes mange forskjellige tetningslister å velge blant, så det er en god idé å ta med en bit av den gamle listen til byggvarehuset når du skal ut for å kjøpe en ny.

Pensler du tetningslistene med silikon 3-4 ganger i året – både på innsiden og yttersiden – holder de lengre og virker bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Bruk en smal pensel, så kun listene behandles. Flytende silikon kan kjøpes i velassorterte byggvarehus.


LES OGSÅ: Vil du lese mer om tetningslister? Her har vi samlet alle våre artikler om hvordan du sjekker og skifter slitte tetningslister


    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tetningslister