Rask oversikt over 3 vanlige metoder

Tetningslistenes form henger sammen med hvor store sprekker de skal dekke og hvordan de skal festes. Her får du en oversikt over tre vanlige festemetoder.

Montering av tetningslister: Slik gjør du

ENKELT: Å skifte en utett tetningslist er en enkel oppgave. En time – inkludert rensing av døren eller vinduet – er rikelig med tid.

Trekker det inn langs vinduer og dører, er det på tide å skifte tetningslistene. Det finnes mange forskjellige varianter på markedet, så det lønner seg å ta med en bit av den gamle listen når du skal kjøpe ny. Selve monteringen er enkel – uansett type.

Montering med stifter

Montering av tetningslister med stifter: Den gamle listen løsnes med en skrutrekker. 1

Den gamle listen løsnes med en skrutrekker. Når den er løs i den ene enden, tar du bare tak i den og drar kontrollert. Hvis listen sitter godt fast, kan du ta en knipetang til hjelp.

Montering av tetningslister med stifter: Den nye listen klippes til. 2

Den nye listen klippes til. Bruk den gamle listen til å bestemme riktig lengde – det er enklere enn å måle. Listen klippes med en listesaks eller skjæres til med en hobbykniv.

Montering av tetningslister med stifter: Hold listen på plass i toppen av falsen på karmen, og skyt den fast med en stiftepistol. 3

Hold listen på plass i toppen av falsen på karmen, og skyt den fast med en stiftepistol. Stiftene skal være minst 5 mm lange, og du skal bruke én stift per 5 cm.

Montering av tetningslister med stifter: Listen styres på plass underveis. 4

Listen styres på plass underveis. Styr etter bunnen av falsen eller forkanten av karmen. Listen vil sannsynligvis holde tett selv om den sitter litt skjevt, men det ser ikke så pent ut.

Montering av tetningslister med stifter: Listen sitter fast, og trekker du den ytterste vingen ut og slipper, vil den folde seg sammen igjen 5

Ferdig arbeid! Listen sitter fast, og trekker du den ytterste vingen ut og slipper, vil den folde seg sammen igjen. Når døren er lukket, sørger listen for en tett sammenføyning mellom dør og karm.

Montering av selvklebende tetningslister

Montering av selvklebende tetningslister: De gamle listene fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fett. 1

De gamle listene fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fett. Til hver kant klippes en bit tetningslist – heller for lang enn for kort i første omgang. Pass på ikke å strekke listen.

Montering av selvklebende tetningslister: Fjern beskyttelsespapiret på cirka 10 cm av tetningslisten, og trekk det av etter hvert som listen trykkes fast. 2

Fjern beskyttelsespapiret på cirka 10 cm av tetningslisten, og trekk det av etter hvert som listen trykkes fast.

Montering av selvklebende tetningslister: Listen trykkes på plass med to fingre. 3

Listen trykkes på plass med to fingre. Trykk godt til, men pass på at du ikke strekker listen mens du gjør det. Strekker du den, trekker den seg sammen etterpå, og blir utett i sammenføyningen.

Montering i freste spor

Montering av tetningslister i freste spor: Det freste sporet skal skrapes rent for alle rester fra den gamle listen. 1

Det freste sporet skal skrapes rent for alle rester fra den gamle listen. Det gjøres enklest med en hobbykniv. Skal døren males, er det viktig å vente med montering av listen til malingen er tørr.

Montering av tetningslister i freste spor: Den nye tetningslisten gnis med såpe, slik at det er enklere å få den til å gli inn i sporet. 2

Den nye tetningslisten gnis med såpe, slik at det er enklere å få den til å gli inn i sporet. Legg litt såpe på en svamp, og gni listen over den.

Montering av tetningslister i freste spor: Tetningslisten trykkes inn i sporet med en sparkel. 3

Tetningslisten trykkes inn i sporet med en sparkel. Har du vært nøye med å rense, er det relativt enkelt å få den på plass. Kapp til slutt listen i riktig lengde.

Mange varianter

Tetningslister finnes i mange varianter, både til helt enkle oppgaver som å holde støv ute av en skuff, til større oppgaver som å isolere rundt store dører og garasjeporter. De mest vanlige til vinduer og dører er lister av PUR-skum, EPDM-gummi og silikon, der de to sistnevnte er de mest langtidsholdbare. Disse to typene finnes i mange forskjellige profiler og størrelser.

Vær oppmerksom på kvaliteten. Billige skumplastlister har ikke den store effekten og smuldrer raskt opp. Lister av EPDM-gummi og silikon holder seg derimot smidige og myke i lang tid. Når listene blir harde og ikke retter seg ut lenger, er det på tide å skifte dem.

Det finnes mange forskjellige tetningslister å velge blant, så det er en god idé å ta med en bit av den gamle listen til byggvarehuset når du skal ut for å kjøpe en ny.

Pensler du tetningslistene med silikon 3-4 ganger i året – både på innsiden og yttersiden – holder de lengre og virker bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Bruk en smal pensel, så kun listene behandles. Flytende silikon kan kjøpes i velassorterte byggvarehus.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tetningslister