Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik monterer du tetningslister

Skriv ut Lagre artikkel

Trekker det inn langs vinduer og dører, er det på tide å skifte tetningslistene. Det finnes mange forskjellige varianter på markedet, så det lønner seg å ta med en bit av den gamle listen når du skal kjøpe ny. Selve monteringen er enkel – uansett type.

Montering av tetningslister: Slik gjør du

ENKELT: Å skifte en utett tetningslist er en enkel oppgave. En time – inkludert rensing av døren eller vinduet – er rikelig med tid.

MONTERING MED STIFTER

Montering av tetningslister med stifter: Den gamle listen løsnes med en skrutrekker.

1. Den gamle listen løsnes med en skrutrekker. Når den er løs i den ene enden, tar du bare tak i den og drar kontrollert. Hvis listen sitter godt fast, kan du ta en knipetang til hjelp.

Montering av tetningslister med stifter: Den nye listen klippes til.

2. Den nye listen klippes til. Bruk den gamle listen til å bestemme riktig lengde – det er enklere enn å måle. Listen klippes med en listesaks eller skjæres til med en hobbykniv.

Montering av tetningslister med stifter: Hold listen på plass i toppen av falsen på karmen, og skyt den fast med en stiftepistol.

3. Hold listen på plass i toppen av falsen på karmen, og skyt den fast med en stiftepistol. Stiftene skal være minst 5 mm lange, og du skal bruke én stift per 5 cm.

Montering av tetningslister med stifter: Listen styres på plass underveis.

4. Listen styres på plass underveis. Styr etter bunnen av falsen eller forkanten av karmen. Listen vil sannsynligvis holde tett selv om den sitter litt skjevt, men det ser ikke så pent ut.

Montering av tetningslister med stifter: Listen sitter fast, og trekker du den ytterste vingen ut og slipper, vil den folde seg sammen igjen

5. Ferdig arbeid! Listen sitter fast, og trekker du den ytterste vingen ut og slipper, vil den folde seg sammen igjen. Når døren er lukket, sørger listen for en tett sammenføyning mellom dør og karm.

MONTERING AV SELVKLEBENDE TETNINGSLISTER

Montering av selvklebende tetningslister: De gamle listene fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fett.

1. De gamle listene fjernes, og karmen renses for støv, løs maling og fett. Til hver kant klippes en bit tetningslist – heller for lang enn for kort i første omgang. Pass på ikke å strekke listen.

Montering av selvklebende tetningslister: Fjern beskyttelsespapiret på cirka 10 cm av tetningslisten, og trekk det av etter hvert som listen trykkes fast.

2. Fjern beskyttelsespapiret på cirka 10 cm av tetningslisten, og trekk det av etter hvert som listen trykkes fast.

Montering av selvklebende tetningslister: Listen trykkes på plass med to fingre.

3. Listen trykkes på plass med to fingre. Trykk godt til, men pass på at du ikke strekker listen mens du gjør det. Strekker du den, trekker den seg sammen etterpå, og blir utett i sammenføyningen.

MONTERING I FRESTE SPOR

Montering av tetningslister i freste spor: Det freste sporet skal skrapes rent for alle rester fra den gamle listen.

1. Det freste sporet skal skrapes rent for alle rester fra den gamle listen. Det gjøres enklest med en hobbykniv. Skal døren males, er det viktig å vente med montering av listen til malingen er tørr.

Montering av tetningslister i freste spor: Den nye tetningslisten gnis med såpe, slik at det er enklere å få den til å gli inn i sporet.

2. Den nye tetningslisten gnis med såpe, slik at det er enklere å få den til å gli inn i sporet. Legg litt såpe på en svamp, og gni listen over den.

Montering av tetningslister i freste spor: Tetningslisten trykkes inn i sporet med en sparkel.

3. Tetningslisten trykkes inn i sporet med en sparkel. Har du vært nøye med å rense, er det relativt enkelt å få den på plass. Kapp til slutt listen i riktig lengde.

Muligheter: Mange varianter

Tetningslister finnes i mange varianter, både til helt enkle oppgaver som å holde støv ute av en skuff, til større oppgaver som å isolere rundt store dører og garasjeporter. De mest vanlige til vinduer og dører er lister av PUR-skum, EPDM-gummi og silikon, der de to sistnevnte er de mest langtidsholdbare. Disse to typene finnes i mange forskjellige profiler og størrelser.

Vær oppmerksom på kvaliteten. Billige skumplastlister har ikke den store effekten og smuldrer raskt opp. Lister av EPDM-gummi og silikon holder seg derimot smidige og myke i lang tid. Når listene blir harde og ikke retter seg ut lenger, er det på tide å skifte dem.

TIPS: Innkjøp og pleie

Det finnes mange forskjellige tetningslister å velge blant, så det er en god idé å ta med en bit av den gamle listen til byggvarehuset når du skal ut for å kjøpe en ny.

Pensler du tetningslistene med silikon 3-4 ganger i året – både på innsiden og yttersiden – holder de lengre og virker bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Bruk en smal pensel, så kun listene behandles. Flytende silikon kan kjøpes i velassorterte byggvarehus.


LES OGSÅ: Vil du lese mer om tetningslister? Her har vi samlet alle våre artikler om hvordan du sjekker og skifter slitte tetningslister


Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Slik monterer du tetningslister
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake