Nytt vindu - i murvegg og trevegg

Det ikke vanskelig å skifte et vindu. Det gjelder uansett om det skal sitte i et trehus eller en murvegg. Fremgangsmåtene har nemlig mye til felles. Vi viser deg begge teknikkene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
6.000 kroner

Intro

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du:

 • forbereder vindushullet i både mur og tre
 • måler opp riktig
 • monterer vinduet i murverk
 • monterer vinduet i treverk

God fornøyelse!

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre råd og veiledninger om vedlikehold og utskifting av vinduer.

Veiledning

01
Forberedelse for både mur og tre 5 Trinn

Uansett om vinduet skal monteres i tre-eller murverk, er det enkelte ting som skal være i orden før du kan begynne å montere det. Du skal blant annet rense vindushullet for ujevnheter og klosse opp vinduet, slik at det er helt i vater.

Selv små skjevheter kan få store konsekvenser når du tar vinduet i bruk. Vi anbefaler derfor at du alltid sjekker en ekstra gang med vateret før du skrur fast vinduet - uansett om huset ditt er bygget av tre eller stein.

1

Fjern det gamle vinduet. Du er ofte nødt til å ta både bajonettsag og brekkjern i bruk. Men vær forsiktig, så du ikke skader tre-eller murverket der vinduet sitter.

2

Fei ren veggen med en kost. Fjern også gamle fugerester, slik at veggen er helt plan når det nye vinduet monteres.

3

Gjør klart til å klosse opp vinduet. Det gjør du med klosser, et kort vater og en rett plankestump som brukes midlertidig som erstatning for bunnkarmen til vinduet. Sørg for å stappe inn isolasjon under vindusplaten nå som det er åpent og du kommer til.

Er ikke vateret helt i vater, må du enten legge til eller fjerne en avstandskloss.

4

Sett vinduet på plass. Oppklossingen skal sørge for at det er plass til en fuge på 12-15 mm øverst. Det samme gjelder i sidene. Deretter kan du fiksere og finjustere plasseringen med kiler eller luftputer.

Ettersom vindushullet vårt buer litt i toppen, lever vi fint med at fugen kun blir 7-8 mm ute i hjørnene.

5

Her bruker vi et vater til å kontrollere at vinduet flukter med husveggen. Det er forskjellige løsninger på plassering av et vindu. På enkelte hus trekkes det lenger inn i veggen.

02
Montering i murverk 5 Trinn

1

Monter karmen med 7,5 x 112 mm karmskruer uten hode. Forbor med et 6 mm trebor i karmen og et 6 mm murbor i murverket. Bruk et vater og sjekk fortløpende at vinduet er i både lodd og vater.

2

Stapp inn isolasjon mellom vegg og karm. Bruk en trekile eller en sparkel. Det skal være cirka 3 cm ut til forkanten av karmen. Da er det plass til både fugestopp og fuge.

3

Press inn fugestopp mellom veggen og karmen. Fugestoppet sikrer at fugen kun hefter i sidene. Legger du fugestoppet riktig, blir fugingen enklere. Det skal være plass til en cirka 1 cm dyp fuge.

4

Legg en fuge rundt hele karmen. Vær nøye, og legg fugen stille og rolig med et jevnt trykk på fugepistolen. Det kan være stor forskjell på kvaliteten på byggfugemasser, og det lønner seg å velge en av god kvalitet.

5

Glatt fugen med en fugepinne. Ved å sette fugepinnen i såpevann dagen i forveien, unngår du at den henger fast i fugemassen og trekker den med av. Når du glatter fugen, skal du bare presse forsiktig. Presser du for hardt, risikerer du å ødelegge formen på fugen.

03
Montering i treverk 5 Trinn

1

Forbor i karmen, hvis den ikke har ferdige hull. Her borer vi 10 cm fra toppen og 10 cm fra bunnen med et 6 mm spiralbor. Deretter skrus karmen fast med 7,5 x 92 mm monteringsskruer.

2

Stapp inn isolasjon under karmen og hele veien rundt vinduet. Bruk eventuelt en trekile eller en sparkel til å stappe det inn.

3

Sag til vannbrettet. Her skal det gå 1,5 cm lenger ut i hver side enn de loddrette omrammingene. Ved å sage skrått, kan du trykke vannbrettet helt inn mot veggen.

4

Hold omrammingene inn mot vannbrettet, og marker vinkelen de skal kappes i. Da vil de følge vinkelen på vannbrettet. Spikre eller skru deretter fast omrammingene, slik at de har en avstand på 2-3 mm ned til vannbrettet.

5

Fug mellom bunnkarm og vannbrett med en god byggfugemasse. Her legges fugen 15 mm inn fra karmens forkant, så regnvannet kan dryppe ned på vannbrettet. Deretter kan du fuge rundt resten av vinduet.

Materialer

 • Vindu
 • Karmskruer
 • Avstandsklosser til oppklossing
 • Isolasjon
 • 16-20 mm bakstopp
 • Byggfugemasse, her Dana 522

Spesialverktøy

 • Bajonettsag
 • Eventuelle luftputer

Tidsforbruk

Cirka en arbeidsdag per vindu.

Pris

2000-6000 kroner for et tofagsvindu, avhengig av størrelse og kvalitet.

Vanskelighetsgrad

Det er slett ikke så vanskelig som mange tror. Det mest utfordrende er å klosse opp vinduet, slik at det står i både lodd og vater.

Tegning

Mål opp riktig

Høyden (H) fra vindushullets underside til overliggeren minus plass til fugen, som er 1,25 cm i hver side - altså 2,5 cm i alt. Bredden (B) fra side til side, igjen minus 2,5 cm til fugen. Det er viktig at du har disse målene, og at det er de du oppgir til vindusprodu-senten. Mål opp flere steder på vinduet, og mål alltid utenfra.

Mål opp riktig

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Forleng fugemassens levetid

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Vinduer