Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift vindu i mur eller tre

Skriv ut Lagre artikkel

Har du litt gjør det selv-erfaring, er det ikke vanskelig å skifte et vindu. Og det er faktisk likegyldig om det er montert i tre- eller murverk – fremgangsmåtene har nemlig mye til felles. Vi viser deg både fellestrekkene og hvordan du skifter et vindu i de respektive materialene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
6.000 kroner
Det er slett ikke så vanskelig som mange tror. Det mest utfordrende er å klosse opp vinduet, slik at det står i både lodd og vater.

Intro

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du:

 • forbereder vindushullet i både mur og tre
 • måler opp riktig
 • monterer vinduet i murverk
 • monterer vinduet i treverk

God fornøyelse!

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre råd og veiledninger om vedlikehold og utskifting av vinduer.

Veiledning

Forberedelse for både mur og tre

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Uansett om vinduet skal monteres i tre-eller murverk, er det enkelte ting som skal være i orden før du kan begynne å montere det. Du skal blant annet rense vindushullet for ujevnheter og klosse opp vinduet, slik at det er helt i vater.

Selv små skjevheter kan få store konsekvenser når du tar vinduet i bruk. Vi anbefaler derfor at du alltid sjekker en ekstra gang med vateret før du skrur fast vinduet - uansett om huset ditt er bygget av tre eller stein.

1

Fjern det gamle vinduet. Du er ofte nødt til å ta både bajonettsag og brekkjern i bruk. Men vær forsiktig, så du ikke skader tre-eller murverket der vinduet sitter.

2

Fei ren veggen med en kost. Fjern også gamle fugerester, slik at veggen er helt plan når det nye vinduet monteres.

3

Gjør klart til å klosse opp vinduet. Det gjør du med klosser, et kort vater og en rett plankestump som brukes midlertidig som erstatning for bunnkarmen til vinduet. Sørg for å stappe inn isolasjon under vindusplaten nå som det er åpent og du kommer til.

Er ikke vateret helt i vater, må du enten legge til eller fjerne en avstandskloss.

4

Sett vinduet på plass. Oppklossingen skal sørge for at det er plass til en fuge på 12-15 mm øverst. Det samme gjelder i sidene. Deretter kan du fiksere og finjustere plasseringen med kiler eller luftputer.

Ettersom vindushullet vårt buer litt i toppen, lever vi fint med at fugen kun blir 7-8 mm ute i hjørnene.

5

Her bruker vi et vater til å kontrollere at vinduet flukter med husveggen. Det er forskjellige løsninger på plassering av et vindu. På enkelte hus trekkes det lenger inn i veggen.

Montering i murverk

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Monter karmen med 7,5 x 112 mm karmskruer uten hode. Forbor med et 6 mm trebor i karmen og et 6 mm murbor i murverket. Bruk et vater og sjekk fortløpende at vinduet er i både lodd og vater.

2

Stapp inn isolasjon mellom vegg og karm. Bruk en trekile eller en sparkel. Det skal være cirka 3 cm ut til forkanten av karmen. Da er det plass til både fugestopp og fuge.

3

Press inn fugestopp mellom veggen og karmen. Fugestoppet sikrer at fugen kun hefter i sidene. Legger du fugestoppet riktig, blir fugingen enklere. Det skal være plass til en cirka 1 cm dyp fuge.

4

Legg en fuge rundt hele karmen. Vær nøye, og legg fugen stille og rolig med et jevnt trykk på fugepistolen. Det kan være stor forskjell på kvaliteten på byggfugemasser, og det lønner seg å velge en av god kvalitet.

5

Glatt fugen med en fugepinne. Ved å sette fugepinnen i såpevann dagen i forveien, unngår du at den henger fast i fugemassen og trekker den med av. Når du glatter fugen, skal du bare presse forsiktig. Presser du for hardt, risikerer du å ødelegge formen på fugen.

Montering i treverk

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Forbor i karmen, hvis den ikke har ferdige hull. Her borer vi 10 cm fra toppen og 10 cm fra bunnen med et 6 mm spiralbor. Deretter skrus karmen fast med 7,5 x 92 mm monteringsskruer.

2

Stapp inn isolasjon under karmen og hele veien rundt vinduet. Bruk eventuelt en trekile eller en sparkel til å stappe det inn.

3

Sag til vannbrettet. Her skal det gå 1,5 cm lenger ut i hver side enn de loddrette omrammingene. Ved å sage skrått, kan du trykke vannbrettet helt inn mot veggen.

4

Hold omrammingene inn mot vannbrettet, og marker vinkelen de skal kappes i. Da vil de følge vinkelen på vannbrettet. Spikre eller skru deretter fast omrammingene, slik at de har en avstand på 2-3 mm ned til vannbrettet.

5

Fug mellom bunnkarm og vannbrett med en god byggfugemasse. Her legges fugen 15 mm inn fra karmens forkant, så regnvannet kan dryppe ned på vannbrettet. Deretter kan du fuge rundt resten av vinduet.

Materialer

 • Vindu
 • Karmskruer
 • Avstandsklosser til oppklossing
 • Isolasjon
 • 16-20 mm bakstopp
 • Byggfugemasse, her Dana 522

Spesialverktøy

 • Bajonettsag
 • Eventuelle luftputer

Tidsforbruk

Cirka en arbeidsdag per vindu.

Pris

2000-6000 kroner for et tofagsvindu, avhengig av størrelse og kvalitet.

Vanskelighetsgrad

Det er slett ikke så vanskelig som mange tror. Det mest utfordrende er å klosse opp vinduet, slik at det står i både lodd og vater.

Tegning

Mål opp riktig

Høyden (H) fra vindushullets underside til overliggeren minus plass til fugen, som er 1,25 cm i hver side - altså 2,5 cm i alt. Bredden (B) fra side til side, igjen minus 2,5 cm til fugen. Det er viktig at du har disse målene, og at det er de du oppgir til vindusprodu-senten. Mål opp flere steder på vinduet, og mål alltid utenfra.

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Skift vindu i mur eller tre
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake