Hull mot skyene

Forvandlingen blir voldsom, når vi lager hull i taket og slipper inn lys fra himmelen gjennom et fjernstyrt takvindu i det tidligere mørke badet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
10.000 kroner

Intro

Dagslys kan du nesten ikke få nok av inne i et hus. Fra et takvindu får du 20 prosent mer lys enn fra et vindu som sitter på veggen. Dette utnytter vi i det litt innestengte badet her, som vi forvandler til et lyst og innbydende rom med hvite fliser og tak, i tillegg til et stort overlysvindu.

Et takvindu kan virke som et skremmende prosjekt, og du tenker deg om mer enn to ganger, før du lager hull i taket. Men moderne vinduer er så gjennomtenkte, at de med anvisningene her er ganske enkle å sette opp, samtidig som de blir tette mot resten av taket. I vårt tilfelle er taket kledd med papp.

Selv et relativt flatt tak med takpapp, kan du trygt sette et overlysvindu i. Det krever verken komplisert verktøy eller fagbrev – bare en dedikert innsats i noen dager, i tillegg til at du lukker lysåpningen pent og tett på undersiden. Her bruker vi en overlyskuppel fra Velux. Den har el-motor, slik at vinduet enkelt kan åpnes. Det sikrer ikke bare lys, men også en effektiv utlufting.

Før
Det gamle badet fikk bare dagslys fra et lite vindu ved dusjhjørnet.

Etter
Det nye badet, med lysere fliser og hvitt tak, bades i dagslys fra det nye takvinduet, som styres med en fjernkontroll.

Veiledning

01
Hullet lages gjennom taket 3 Trinn

Når du skal plassere vinduet, skal du ikke bare tenke på hvor det vil sitte pent, men også hvor sperrene er. De kan du ofte se under takutstikket ute. Men for sikkerhets skyld, er det greit å lage et lite hull midt i feltet du vil sette vinduet, for å se om alt er i orden.

For å lette prosessen, har vi skåret ut en plate i samme størrelse som vinduet, altså 60 x 90 cm. Den holdes mot taket for å vurdere forskjellige plasseringer.

1

En foreløpig plassering markeres ved å skru fast måleplaten vår til taket, parallelt med veggene. Vi tegner en strek rundt kanten, og løsner platen igjen.

2

Konstruksjonen sjekkes gjennom et lite hull. Vi borer et 10 mm hull, og skjærer et hull godt innenfor den forventede plassering med stikksagen. Da ser vi om ting er som forventet bak takplatene.

3

Hullet utvides, og isolasjonen fjernes. Vi holder oss 2 cm innenfor den endelige plasseringen. Da kan vi rette inn etter at vi har satt fast vinduet på taket.

02
Hullet lages gjennom taket 6 Trinn

Det er en utførlig manual med i pakken til vinduet. Les den før du går videre. I bruksanvisningen kan du også lese om hvordan du setter inn vinduet i andre taktyper.

Vi borer gjennom taket nedenfra, der vi vil ha de to første hjørnene på vinduet.

Med utgangspunkt i de to hullene, skjærer og sager vi oss ned gjennom taket ovenfra. Du skal ha godt med blad til kniven, for det er hardt å skjære i mange lag takpapp.

1

Vi borer vinkelrett opp gjennom taket i de to hjørnene. Bor nær mot en sperre. Da har du kontroll på at hullet blir parallelt med den. Hold så stor avstand at det blir plass til lysåpningen senere.

2

Skjær gjennom pappen mellom de to hullene. Vi styrer etter et vater, og legger det på den siden der pappen skal bevares. Da gjør det ikke noe om kniven glipper litt.

3

De øvrige tre sidene skjæres. Nå bruker vi den samme platen som vi brukte til å finne riktig plassering. Den har riktige mål, og den gir oss automatisk vinkelrette hjørner.

4

Takpappen innenfor de fire snittene fjernes. Dette er et gammelt papptak, med tre lag papp, og det tar litt tid å skjære gjennom og fjerne alle lagene. Et brekkjern var til god hjelp for oss.

5

Vi skjærer gjennom takbordene med stikksagen. Igjen skjærer vi noen centimeter innenfor kanten. Da kan vi fortsatt justere litt. Ferdig mål på hullet skal være 61 x 91 cm.

6

Så bryter lyset gjennom. Vi skjærer i første omgang litt innenfor den planlagte kanten, slik at vi kan rette til underveis.

03
Takvinduet settes fast 8 Trinn

Du skal gjøre deg stor flid for å få vinduet til å ligge parallelt med veggen i rommet. En skjevhet mellom lysåpningen og veggen vil synes tydelig.

I tillegg til å ligge riktig i forhold til den nærmeste veggen, skal vinduet også ligge slik at rammen øverst og nederst er helt vannrett. Hvis taket er litt skjevt, må du klosse opp rammen før du setter fast vinduet.

1

Vinduet rettes inn etter en vegg i rommet under. Vi legger vinduet over hullet, og sikrer at vinduet ligger parallelt med veggene. Bruk vater og tommestokk

2

Pappen skjæres til igjen. Denne gangen langs kantene på vinduet. Hvis pappen er helt jevn, kan du hoppe over dette og legge rammen ned mot pappen.

3

Bordene blottlegges, slik at vinduet kan legges rett ned på bordene. Her er det så mange skjøter og overlapper i takpappen, at vi ellers ikke får rammen til å ligge stabilt.

4

Bordene kappes igjen, nå 8 cm fra pappkanten. Det gir god plass til lysåpningen.

TIPS: Er det langt til sperren fra bordendene, skrur du fast en lekt under endene, med feste ut i de hele bordene.

5

Den gamle takpappen settes fast. Det vil som regel være noe av pappen rundt som ligger løst. Dette kleber du fast til bordene med en tettemasse.

6

Legg opp vinduet. Det rettes til, slik at det ligger helt parallelt med veggene i rommet under. Det skal også ligge vannrett i topp og bunn. Gjør det ikke det, klosser du det opp med papp eller plastklosser.

7

Vinduet skrus fast med de medfølgende skruene. Først forborer du i plastkarmen med et 4,5 mm bor.

8

Etter mange operasjoner, har vi skåret det endelige hullet i både papp og takbord, og det er på tide å plassere vinduet.

04
Vinduet tettes mot takpappen 8 Trinn

Vinduet er satt fast på taket. Nå skal vi sikre at det ikke kommer inn vann, verken fra regn eller smeltevann.

Materialene vi bruker er en klebete tettemasse, nytt tak-belegg og profillister.

Teknikken er å arbeide nedenfra og opp, slik at regnvannet hele tiden renner riktig vei, vekk fra konstruksjonen. Samtidig kleber vi sammen tingene. Da tar vi også høyde for at vannet noen ganger kan presses oppover.

1

Karmen rengjøres med renseservietter eller annet som fjerner fett. Det gir optimal vedheft på klebemassen.

TIPS: Rens før du skjærer til takbelegget. Da rekker karmen å tørke imens.

2

Bitene med takbelegg skjæres til med en skarp kniv. Se veiledningen. Skjær med støtte fra en håndsag eller en tømrervinkel. Da blir stykkene vinkelrette. Det er kanskje litt nerdete, men det ser penere ut.

3

Steng overgangen mellom vindu og belegg med den klebende tettemassen. Det er her risikoen for vanninntrenging er størst.

4

De siste snittene i takbelegget skjæres på stedet. Legg belegget der det skal sitte, og skjær det til etter hjørnet på vinduet. Her er det ekstra viktig med en skarp kniv. Begynn med stykket nederst.

5

Trykk ut en stripe av lim på den øverste delen av takbelegget - den delen som skal sitte på vinduskarmen.

6

Takbelegget legges mot kanten av vinduet og trykkes godt fast, slik at det sitter glatt inn mot karmen.

7

Den andre halvdelen av belegget limes fast. Du løfter det opp og trykker tettemasse ut på det også. Deretter trykkes det godt på plass. Fortsett med sidene, og til slutt stykket på toppen.

8

Vi smører i første omgang bare tettemasse på den delen av takbelegget som settes på rammen. Når den delen er trykket fast, får resten av stykket også en runde med tettemasse.

05
Plastkuppelen spennes på 5 Trinn

Tettemassen og belegget har den fordelen at de blir myke og kan tette små utettheter når det er veldig varmt. Men det betyr også at det kan miste grepet på en varm dag.

Derfor skrur vi lister på sidene, så belegget ikke glir ned. Deretter avslutter vi med å sette opp regnsensoren og lukke med plastkuppelen.

Nå mangler kun lysåpningen på innsiden.

1

Profillistene skrus på etter veiledningen. Bruk skruene som følger med. Oversiden av listene settes 1 cm under karmens overkant.

2

Regnsensoren klikkes fast på karmen. Den får vinduet til automatisk å lukke seg, hvis det står åpent når det begynner å regne.

3

Kuppelen settes fast. Fjern beskyttelsesplasten på undersiden av kuppelen, og skru den fast. Du skal trykke til for å få skruene til å få tak. De skal trykke en gummilist flat.

4

Beskyttelsesplasten trekkes av oversiden - og du har satt opp vinduet. Nå skal lysåpningen lages på innsiden, og vinduets ledninger kobles til strøm, slik at det kan styres nedenfra.

5

Investerer du i den avanserte fjernkontrollen, kan du ikke bare åpne og lukke vinduet nedenfra. Du kan programmere vinduet til å gjøre det på bestemte tidspunkt, styre en gardin og mye annet.

Materialer

• 1 overlyskuppel (vp060090 fra Velux) med profillister, skruer m.m.
• 1 rull takbelegg (30 cm x 7,5 m)
• Avslutningsskinner
• 5 tuber plastisk tettemasse til tak (her Taktett fra Dana)
• Evt. touchscreen fjernkontroll
• En plate masonitt eller lignende på 60 x 90 cm til jobben

I tillegg kommer dampsperre, kryssfinér og støttelister til lysåpningen, som stenger mellom taket og vinduet, og evt. en flexislange til å føre ned ledningen.

Spesialverktøy

• Skarp kniv med mange blad

Tidsforbruk

2-3 dager, inkl. lysåpningen

Pris

Ca 10.000 kroner for vindu, takbelegg og tettemasse. Et vindu som ikke er elektrisk, er billigere. I tillegg kommer kostnader for lysåpningen.

Vanskelighetsgrad

Du trenger ikke å være tømrer for å sette inn vinduet, men du må være nøye med plasseringen og med å få det tett på taket.

Tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Takvindu