Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Innvendig utforing

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Den innvendige utforingen har, i tillegg til å være den avsluttende delen av vindusmonteringen, som funksjon å reflektere lyset som kommer utenfra. Det er mulig å kjøpe ferdige utforinger, men her viser vi hvordan du selv lager den.

Fagmannen måler opp hvor store platene til utforingen skal være. De skjæres til av 12 mm kryssfinerplater. Før sideplatene spikres fast til vinduskarmen, må det legges isolasjon i sprekkene ut mot taket. Så kan sideplatene monteres.

Her spikrer fagmannen dem fast med en spikerpistol, men du kan like gjerne bruke en vanlig hammer. Bunnplatens overkant høvles til for å få en vinkel som passer med vinduskarmens underkant. Når denne platen sitter der hvor den skal i toppen, kan det merkes av hvor den skal kuttes av i bunnen.

Samme prosedyre gjentas på utforingens topplate. Når bunnplaten og topplaten er skåret til, kan håndverkeren spikre dem fast til både vinduskarmen og sideplatene.

Med en handy spikerpistol kan han lett både holde på materialene og skyte i spiker der de skal være. Når utforingen er laget, må det avsluttes med listverk rundt vinduet. Denne jobben er ren plankekjøring på tre av sidene, men på venstre side må listen tilpasses, da den støter opp til mren.

Avstanden fra mur til utforing er 64 mm, så den avstanden innstilles meddraget på. Takket være meddraget kan fagmannen overføre veggens små skjevheter til listen. Han skjærer til listen nedenfra med en stikksag, så treet ikke fliser.

Du kan også bruke et blad hvor tennene vender omvendt, og oppnå samme resultat. Listen passer, og de andre listene skjæres til og spikres fast. I alle gjæringene legger tømreren en stripe med trelim før listene spikres fast.

Det sikrer en helt tett skjøt. Det gamle utette jernvinduet er etter et par dagers jobb skiftet ut med et nytt og effektivt isolerglassvindu, som dessuten gjør rommet betydelig lysere.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Innvendig utforing
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake