Lag dine egne varevinduer

Det er en god investering å lage sine egne varevinduer. Det er også enkelt, hvis du følger anvisningene våre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
300 kroner

Intro

Har du vinduer med kun ett lag glass i kjelleren, blir det dugg og is på rutene når varm inneluft treffer den kalde ruten.

LES MER: Slik slipper du dugg på vinduene

Duggen renner ned og angriper treet i vinduet, så det oppstår sopp og råte. Alt dette kan du unngå hvis du bruker et par timer på å bygge dine egne varevinduer. Det er en god investering, og jobben er enkel hvis du følger anvisningene våre.

Redaksjonen anbefaler: Slik skifter du det gamle vinduet

Veiledning

01
Så lett lager du de nye varevinduene 7 Trinn

Vinduene skal måles opp nøye, før du bestiller glass og kjøper materialer til rammene.

Det er enkelt å lage disse varevinduene. Du skal bare bruke fire lister med en not (spor) på 4 x 10 mm, og et 4 mm tykt glass som passer ned i noten.

Når du har målt opp vinduet, legger du til dybden på noten og bestiller glasset på mål. Dermed slipper du å måtte skjære til glasset selv.

1

Mål opp rammelistene. Det gjør du enklest ved å dytte tre av listene inn på glasset, og legge den fjerde på som vi viser på bildet. Strek opp hvor du skal sage, og ta alt fra hverandre igjen.

2

Sag listene etter oppstrekingene. Bruk en gjærekasse og en håndsag som her, eller en kapp-/gjærsag. Bare sørg for å lage helt vinkelrette snitt, så rammene ikke blir skjeve i hjørnene.

3

Forbor i topp- og bunnlistene, der skruene skal gå opp i de loddrette listene. Undersenk hullene, så skruehodene kan komme i nivå med treet. TIPS: Legg en kloss under, så du ikke ødelegger verkstedbordet ditt.

4

Skru fast bunnlisten til de to sidelistene. Legg trelim i skjøtene først. Bruk utendørs trelim. Det kan tåle eventuell fukt som oppstår.

5

Legg akrylfugemasse i noten på de tre rammelistene. Fugemassen skal holde fast glasset, samtidig som det skal tette mot fukt og trekk.

6

Dytt ruten ned i rammen, og trykk godt sammen. Husk hansker, ellers kan du fort skjære deg på glasset.

7

Monter den øverste listen. Legg først fugemasse i noten, og dytt listen ned over glasset. Skru fast topplisten til slutt, og legg vekk varevinduet til lim og fugemasse er herdet. Det tar et døgn.

02
Geniale skruer holder vinduet tett og på plass 7 Trinn

Varevinduer skal som regel ikke sitte på året rundt. De skal derfor kunne tas av forholdsvis enkelt, samtidig som de skal sitte helt tett.

Her har vi valgt en løsning med lange maskinskruer, som går inn i plugger vi har skrudd inn i vinduskarmen. Pluggene heter rampamuffer, evt. finnes det noe lignende som kalles møbelplugg.

1

Kjøp rampamuffer og skruer som passer sammen, i den lengden du trenger. Her er det en maskinskrue med 6 mm gjenger og en tilsvarende muffe med 6 mm innvendige gjenger.

2

Forbor til skruene i rammene med et 6 mm bor. Sørg for at du ikke borer der det er glass. Avhengig av hodet på skruene, kan du velge å undersenke dem. Bor to hull i de to loddrette listene.

3

Bor gjennom hullene og inn i vinduskarmen med 6 mm-boret. Da markerer du hvor muffen skal sitte.

4

Bor hull i karmen til muffene med et 10 mm bor. Hullene skal være minst 2 cm dybe, slik at skruene ikke støter mot i bunnen.

5

Skru inn muffene med en vanlig rettspors skrutrekker. Når muffen er kommet inn et par mm, setter du på maskinskruen, så du kan rette opp muffen hvis den er skjev. Skru muffen helt inn.

6

Monter tetningslister på den siden av rammen som skal vende inn mot vinduet. Velg tykke silikonlister, som kan holde seg myke i lang tid. Husk likevel at de bør skiftes etter 5-6 år for at de fortsatt skal kunne holde tett.

7

Monter det nye varevinduet. Det er bare å holde det opp på plass og skru de fire maskinskruene helt inn. Deretter kan vinteren gjerne begynne.

Materialer

 • Høvlet list med not
 • 4 mm glassrute
 • 5 x 80 mm skruer
 • Trelim, utendørs
 • Selvklebende tetningslist
 • Akrylfugemasse
 • 6 x 35 mm maskinskruer
 • Rampamuffer med 6 mm gjenger
 • Klar lakk eller maling

Spesialverktøy

 • Overfres
 • Gjærekasse eller kapp-/gjærsag

Tidsforbruk

Et par timer per vindu.

Pris

Cirka 300 kroner per vindu, avhengig av størrelsen.

Vanskelighetsgrad

Vær nøye når du måler opp. Deretter går resten helt uten problemer.

Tegning

Det tekniske hjørnet

Her er konstruksjonen i tverrsnitt, sett ovenfra.

Det tekniske hjørnet

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vinduer