Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fire tips holder duggen borte

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Er du lei av dugg på vinduer, og vindusrammer som bader i kondensvann? Se våre fire tips til hvordan du unngår problemet.

Kondens på rude

Dugger vinduene, så kondensvannet renner, er det på tide å gjøre noe med inneklimaet.

Hvis vindusrammene bader i kondensvann, har du et inneklimaproblem. Problemet kan i verste tilfelle resultere i muggsopp og råte i vinduene.
Duggen og kondensvannet er et uttrykk for at luftfuktigheten i huset er for høy, og det kan du endre på. Samtidig viser duggen at vinduene sannsynligvis kunne vært bedre isolert enn de er.

Slik oppstår kondens

Hver dag året rundt produserer vi fukt, når vi lager mat, dusjer eller bare trekker pusten. Det er denne fukten som blir til dugg eller kondens på vinduene. Det skyldes at den relative luftfuktigheten blir så høy at den når 100 % (og altså blir til vann), og fordi den relative luftfuktigheten blant annet avhenger av temperaturen, er det i møtet mellom den varme inneluften og den kalde uteluften at problemet blir synlig.

LES OGSÅ: Fjern dugg med en spalteventil

Luft ut

Om vinteren er vi samtidig mindre gode til å lufte ut, fordi det blir kaldt når vi åpner vinduene. Men utlufting er helt nødvendig, også om vinteren. Det betyr ikke at det blir kaldt innendørs, for du skal bare lage gjennomtrekk i for eksempel fem minutter, tre ganger daglig.

Skift vinduene

Duggen samler seg normalt ved rammene til vinduene. Det er nemlig her isoleringen som oftest er dårligst. Har du store problemer med kondens, bør du vurdere å skifte til mer energiriktige vinduer. Det vil fjerne, eller i hvert fall begrense problemet betydelig. Trelags energivinduer isolerer faktisk så godt, at de noen ganger dugger på yttersiden, fordi overflaten er kaldere enn luften rundt.

Fire tips holder duggen borte:

  1. Luft ut i 5-10 minutter med gjennomtrekk tre ganger daglig.
  2. Hold luftfuktigheten under 55 % fra november til mai.
  3. Sørg for god ventilasjon i bad og kjøkken – og bruk den.
  4. Hold vindusventiler og andre utluftingsventiler åpne.

LES OGSÅ 13 myter om ventilasjon

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake