Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilke isolasjonsmaterialer skal du velge?

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Skal du i gang med å etterisolere? Og er du i tvil om hvilken type isolasjon du skal velge? Les i så fall med her, der du får en oversikt over 6 vanlige isolasjonsmaterialer. De har hver sine spisskompetanser, styrker og svakheter, som det er en god idé å kjenne til før du setter i gang.

Det er mange isolasjonsmaterialer å velge blant når du vil isolere. Hver har sine styrker og svakheter, men felles for alle er at de hjelper deg å spare på varmen.

Det er mange isolasjonsmaterialer å velge blant når du vil isolere. Hver har sine styrker og svakheter, men felles for alle er at de hjelper deg å spare på varmen.

Når du skal velge materiale til en bestemt etterisoleringsoppgave, er det selvfølgelig helt avhengig av hvor på huset du skal isolere.

Er det utvendig eller innvendig, eller kanskje inne i en vegg? Er det et sted som er enkelt tilgjengelig, eller er det litt kronglete? Er det i et gulv ned mot bakken, på loftet eller kanskje under taket? Eller dreier det seg bare om en helt vanlig skillevegg?

De myke, de harde og de i bittesmå biter ...

Isolasjonsmaterialene kan grovt sett deles opp i tre forskjellige typer – de myke, de harde og de løse. Innenfor hver kategori finnes det typisk flere forskjellige muligheter å velge blant.

De myke, for eksempel den helt vanlige mineralullen, er opplagt i yttervegger og skillevegger, på loft og under tak, der de kan sitte beskyttet.

Harde materialer brukes typisk utvendig på fasader og ned mot bakken, da de kan tåle stort trykk og ikke må beskyttes av for eksempel kledning. De er laget slik at du kan pusse eller støpe direkte på dem.

Til dårlig isolerte yttervegger, eller andre steder det er vanskelig å komme til, blåses det inn granulat, som er et findelt isolasjonsmateriale. Det kan enten være små dotter mineralull, bittesmå polystyrenkuler eller tre- eller papirull.

LES OGSÅ: Polystyren – som isolasjon og byggeplater

Få kontroll på dampsperren

Før du begynner med etterisoleringen, for eksempel på loftet, er det viktig at du finner ut om det er en eksisterende dampsperre, og om den i så fall er intakt. At det ikke oppstår problemer med dampsperren, er nemlig en forutsetning for en vellykket etterisolering. Ignorerer du dette, kan det i verste fall føre til sopp­ og råteskader.

Hvis dampsperren er tvilsom, skal den fjernes, og du må sette opp en ny eller nøye deg med en begrenset isolasjonstykkelse, der eventuell fukt kan slippe gjennom, slik at du unngår sopp­ og råteproblemer.

Vi gjennomgår disse 6 isolasjonsmaterialene:

 • mineralull – hard
 • mineralull – myk
 • papirull
 • polystyren
 • multipor
 • leca

Mineralull - hard

Beskrivelse:
Mineralull finnes i en hard form i forskjellige varianter, for eksempel såkalte markplater, som ofte brukes som isolasjon ned mot bakken eller utvendig på kjellervegger under bakken. Harde plater av mineralull tåler både støt og trykk, og er samtidig vindtette. Du kan støpe et betonggulv direkte oppå dem, eller du kan pusse dem med murpuss på en yttervegg som etterisoleres på utsiden.

Typer:
Det finnes mange forskjellige typer harde isolasjonsplater, der hver enkelt er designet til spesielle formål. Markplater er for eksempel trykkfaste tvers gjennom, mens fasadeplater kjennetegnes ved et hardt topplag, som du kan pusse direkte på. De forskjellige variantene finnes i forskjellige tykkelser.

FORDELER:
■ Meget formstabile
■ Tåler stor vekt
■ Suger ikke fukt
■ Vindtett
■ Kan limes og spikres fast
■ Kan støpes og pusses direkte på

ULEMPER:
■ Ikke så fleksibelt som myk mineralull

Bruk:
Som isolasjon mot bakken i og rundt fundament, til utvendig isolering av fasader, til utvendig isolering av kjellervegger under bakken. Hard mineralull brukes også til støygjerde.

Priseksempler:
■ Rockwool Hardrock fasadeplate 120x600x1200 mm, cirka 220 kroner per kvm.
■ Rockwool markplate, 100x600x1200 mm, cirka 375 kroner per kvm.

Mineralull - myk

Beskrivelse:
Myk mineralull består av glass- eller steinull og er den mest utbredte isolasjonstypen, fordi den er så anvendelig og lett å tilpasse. Glassull består av fine tråder, som gjør den mer elastisk enn de stivere, mer filtrerte trådene i steinull. Glassull er mest fleksibel, mens steinull til gjengjeld holder formen bedre. Isolasjonsevnen er den samme.

Typer:
Finnes som både plater, ruller, fugestrimler, rørskåler (med aluminium) og som granulat, samt i forskjellige former og størrelser. Vanlig tykkelse på veggisolasjonen er 50, 70 og 100 mm. Granulatet blåses inn på vanskelig tilgjengelige steder eller i vegger, men det er ikke gjør det selv-arbeid.

FORDELER:
■ Høy isolasjonsevne (litt mindre for granulat)
■ Enkelt å håndtere og tilpasse
■ Finnes i mange størrelser
■ Finnes i de fleste byggvarehus
■ Brannhemmende
■ Suger ikke vann

ULEMPER:
■ Ødelegges lett hvis den ikke er beskyttet

Bruk:
Overalt der isolasjonen sitter beskyttet, for eksempel bak plater eller kledningsbord.

Priseksempler:
■ Glava proff 34 plate, 100x570x1200 mm. cirka 60 kroner per kvm
■ Glava proff 34 rull 100x570x4700 mm, Cirka 65 kroner per kvm.
■ Roxckwool Flexi a-plate 98x575x1200 mm, cirka 65 kroner per kvm.

Papirull (cellulose)

Beskrivelse:
Papirull, eller celluloseisolasjon som det også heter, lages av papir fra gjenbruksaviser, som findeles til myk granulat. Den kan deretter blåses inn i vegger eller for eksempel legges løst ut på et loft. Celluloseisolasjonen er tilsatt brannhemmere, som gjør papiret vått når det varmes opp, og vått papir kan som kjent ikke brenne.

Undersøkelser tyder på at du helt kan droppe damp­ sperren når du isolerer med papirull - også selv om isola­ sjonstykkelsen blir mer enn 150­200 mm. Det skyldes at papirull ikke holder på fukten fra huset, men i stedet lar den passere gjennom isolasjonen, for deretter å bli ventilert vekk.

Typer:
Papirull selges som komprimert granulat. Som en gjør det selv­løsning, kan du løse opp isolasjonen og piske luft i den med en blandevisp på en bormaskin før den brukes.

FORDELER:
■ Enkelt å legge ut
■ Miljøvennlig å produsere
■ Suger ikke fukt, men leder den vekk

ULEMPER:
■ Må bestilles særskilt
■ Støver når det legges ut
■ Innblåsing av granulat i større mengder krever profesjonelt utstyr og profesjonell bistand

Bruk:
Granulat av papirull brukes typisk som etterisolasjon på loft, som et alternativ til annen granulat.

Priseksempler:
■ Pris på innblåsing med profesjonell hjelp varierer veldig med kjøreavstand, men et utgangspunkt kan være cirka 150 kroner per kvm i et 200 mm tykt lag på et loft.
■ 1 pose med 14 kg komprimert granulat til cirka 4 kvm/100 mm, koster cirka 50 kroner per kvm.

Polystyren

Beskrivelse:
Polystyren er et plastprodukt, som er laget av litt råolje og naturgass - resten er ren luft. Du kjenner sikkert til isospor, som også er polystyren, men variantene som brukes til isole­ ring av hus er ofte mer kompakte, men fortsatt veldig lette.

Typer:
Polystyren finnes både som plater i forskjellige størrelser og tykkelser, samt som bittesmå kuler, også kalt granulat.

FORDELER:
■ Kan tåle stort trykk
■ Suger ikke fukt
■ Enkelt å håndtere og forme
■ Livslang holdbarhet

ULEMPER:
■ Lettantennelig
■ Smelter ved 120 grader

Bruk:
Plater brukes typisk som isolasjon i bakken, under en såle eller mel­ lom en kjellervegg og bakken. Granulat brukes til hulmurer. Skal du skjære mange poly­ styrenplater, lønner det seg å leie en varmetrådkniv. Den skjærer helt nøyaktig, og du slipper alt sølet som saging av polystyren fører med seg.

Priseksempler:
■ Glava XPS styrofoam, 50x585x1185 mm, ca 67 kroner per plate.
■ Styropor EPS, 100x600x1200 mm, cirka 85 kroner per plate.

Multipor

Beskrivelse:
Isolasjonsplatene multipor minner om den mer kjente siporex. Platene er diffusjonsåpne, så de holder ikke på vann og kan ikke bli angrepet av sopp og råte. Platene er beregnet til innvendig isolering, primært av kjellervegger, som ofte har fuktinnslag fra utsiden. Platene limes opp på veggen, og det er ikke nødvendig med en dampsperre. De kan også brukes som skillevegger og vegger til for eksempel et bad.

Typer:
Multiporplater finnes i størrelsen 400 x 600 mm, og i tykkelser fra 60 til 200 mm.

FORDELER:
■ Høy isoleringsevne
■ Formstabile
■ Lav vekt
■ Diffusjonsåpne
■ Gir godt inneklima
■ Brannhemmende
■ Motstandsdyktig mot sopp og råte
■ Dampsperre er ikke nødvendig
■ Enkel overflatebehandling
■ Kabler kan enkelt freses inn i veggen

ULEMPER:
■ Platene er porøse og lite skrufaste

Bruk:
Platene er opplagte å bruke i kjellere, der det kommer fukt utenfra, som kan være vanskelig å komme til livs. De kan i tillegg brukes som skillevegger, også i våtrom. Platene kan også limes opp i taket i et etasjeskille.

Priseksempel:
■ En multiporplate på 100 x 400 x 600 mm koster cirka 100 kroner per plate.

Leca

Beskrivelse:
Lecablokker eller lecakuler består av leirkuler som er brent ved høy temperatur, slik at de utvider seg voldsomt og får en høy isolerende effekt. Kulene blir samtidig veldig lette under prosessen, og veier omtrent 350 kilo per 1000 liter.

Typer:
Lecablokker finnes i mange forskjellige størrelser og typer, og den mest kjent er kanskje den rekatangulære såkalte universalblokken, som også finnes i forskjellige størrelser.

FORDELER:
■ Kapillærbrytende (suger ikke fukt)
■ Drenerende
■ Tåler stort trykk (også større trykk enn harde markplater og polystyrenplater)
■ Lecakuler er enkle å bruke, og fint som underlag til for eksempel markplater og polystyrenplater

ULEMPER:
■ Lecakuler er ganske ”levende” og vanskelige å støpe på
■ Isolerer ikke like godt som mineralull

Bruk:
Blokkene brukes primært til fundament og murverk, mens kulene kan brukes som underlag i et fundament. Kulene kan også brukes som isolasjon inne i en hul murvegg eller som isolasjon rundt et pipeløp. Brukes de til sistnevnte, er det smart å blande dem med litt sement, slik at det ikke renner ut kuler hvis røret skal skiftes.

Priseksempler:
■ Leca basicblokk, 20x25x50 cm, cirka 67 kroner per stk.
■ Leca universalblokk, 10x25x50 cm, cirka 37 kroner per stk.
■ Leca basic u-blokk, 20x25x25 cm, cirka 33 kroner per stk..
■ Lecakuler i storsekk, 1 m3, cirka 1750 kroner + evt. frakt.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Hvilke isolasjonsmaterialer skal du velge?
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake