Det er mange isolasjonsmaterialer å velge blant når du vil isolere. Hver har sine styrker og svakheter, men felles for alle er at de hjelper deg å spare på varmen.

Det er mange isolasjonsmaterialer å velge blant når du vil isolere. Hver har sine styrker og svakheter, men felles for alle er at de hjelper deg å spare på varmen.

Når du skal velge materiale til en bestemt etterisoleringsoppgave, er det selvfølgelig helt avhengig av hvor på huset du skal isolere.

Er det utvendig eller innvendig, eller kanskje inne i en vegg? Er det et sted som er enkelt tilgjengelig, eller er det litt kronglete? Er det i et gulv ned mot bakken, på loftet eller kanskje under taket? Eller dreier det seg bare om en helt vanlig skillevegg?

De myke, de harde og de i bittesmå biter ...

Isolasjonsmaterialene kan grovt sett deles opp i tre forskjellige typer – de myke, de harde og de løse. Innenfor hver kategori finnes det typisk flere forskjellige muligheter å velge blant.

De myke, for eksempel den helt vanlige mineralullen, er opplagt i yttervegger og skillevegger, på loft og under tak, der de kan sitte beskyttet.

Harde materialer brukes typisk utvendig på fasader og ned mot bakken, da de kan tåle stort trykk og ikke må beskyttes av for eksempel kledning. De er laget slik at du kan pusse eller støpe direkte på dem.

Til dårlig isolerte yttervegger, eller andre steder det er vanskelig å komme til, blåses det inn granulat, som er et findelt isolasjonsmateriale. Det kan enten være små dotter mineralull, bittesmå polystyrenkuler eller tre- eller papirull.

LES OGSÅ: Polystyren – som isolasjon og byggeplater

6 vanlige isolasjonsmaterialer

I denne gjør det selv-veiledning viser vi deg et skjema med seks av de mest vanlige isoleringsmaterialene. I skjemaet kan du se typisk bruk, omtrentlig pris og fordeler og ulemper ved de forskjellige isolasjonsmaterialene.

Vi gjennomgår disse 6 isolasjonsmaterialene:

  • mineralull – hard
  • mineralull – myk
  • papirull
  • polystyren
  • multipor
  • leca