Isolasjon

Isolasjon finnes i mange varianter. Vi gir deg en oversikt, og veileder deg til hvilke isolasjonsmaterialer du skal bruke hvor.

  Isolasjon

  Isolasjon er ikke bare isolasjon. Det finnes mange forskjellige typer isolasjonsmaterialer å velge mellom når du vil holde på varmen i huset ditt og skjære ned på CO2-utslippet.

  De mest typiske isolasjonsmaterialene er mineralull, men du kan også isolere med trefiber, papirgranulat, lavakorn, polystyrenskum. Hver type isolasjon har deres styrker og svakheter som du kan lese om her.

  Mineralull - et isolasjonsmateriale med utallige former

  All mineralull isolerer mot kulde, brann og støy, men du finner det i utallige utgaver til vidt forskjellige formål.

  Nesten alle isolasjonsoppgaver kan løses med mineralull. Du velger steinull den ene dagen og glassull den neste, du velger myke ruller et sted og harde plater et annet – det er lett å få tak i, det fungerer og vi har tradisjon for det.

  Alternative isolasjonsmaterialer er absolutt interessante: De hvite platene av polystyrenskum er glimrende når du støper terrengdekke. Når du bygger ny yttervegg, overlater du kanskje en del av isolasjonsoppgaven til porebetong, og når du etterisolerer det åpne taket og hulmuren, kan du velge spennende alternativer som papirgranulat, perlite og en lang rekke mer eller mindre eksotiske materialer som lin og trefiber.

  Men når du skal kjøpe isolasjon, ender du oftest i avdelingen for mineralull. Og her bør du kunne skille mellom de utallige utgavene av mineralull. Selv om alle isolerer mot kulde, brann og støy, er de spesialisert til å klare helt bestemte oppgaver i huset. Så vår oversikt over isolasjon starter med ulike typer mineralull.

  Isolasjon: Mineralull av stein og glass

  De grunnleggende egenskapene er felles for glassull og steinull:

  • Høy isoleringsevne mot kulde, fra en lambdaverdi på 0,37 for de myke utgavene til en litt dårligere, gjerne 0,41, for de harde utgavene.
  • Kan ikke brenne og hindrer ild i å spre seg.
  • Støvet og trådene fra ullen kan sjenere. Arbeidet bør vanligvis skje med tettsittende klær, hansker og støvmaske. Plagene er kortvarige, og det er ingen risiko for alvorlige følger.
  • Suger ikke opp vann. Blir ikke skadet av fukt.

  Isoleringsevnen er som i de fleste andre isoleringsmaterialer, og evnen til å bremse brann og vann gjør at mineralull brukes overalt i huset ditt . Når du skal finne helt riktig utgave, handler det i stor grad om hvordan trådene er samlet med bakelittlimet som omgjør dem til plater, ruller, rørskjulere, fugestrimler og så videre – men her begynner også forskjellen på glassull og steinull å få betydning.

  STEINULL er med sine sammenfiltrede tråder litt stivere å håndtere enn glassull, og kan være vanskelig å sno rundt ujevnheter. Til gjengjeld holder steinull formen godt, og det er særlig steinull som brukes til de ekstra harde mattene som du kan støpe på.

  GLASSULL har finere, lengre tråder som ligger mer parallelt enn trådene i steinull. Det gjør glassull i myk form mer elastisk og rivesikker, og glassull kan komprimeres til rundt halv størrelse under transport og oppbevaring. Det tilpasser seg lettere ujevnheter, men kan også lure deg og gi hulrom dersom den myke ullen henger fast når du dytter den på plass.

  Isolasjon: Myk mineralull i matter

  Myke matter er langt på vei den vanligste isolasjonstypen til gjør det selv-prosjekter. De fås i alle byggvarehus, men til litt større prosjekter bør du ofte bestille riktig størrelse for å unngå svinn og unødvendig tilretting. Vanligste tykkelser er 45 og 95 mm, og det er en fordel å legge flere lag med forskjøvede skjøter for å unngå kuldebroer. Prisen er omtrent den samme om du legger isolasjonen i ett tykt lag eller to tynnere, du betaler så å si per kubikkmeter isolasjon.

  Isolasjon: Myk mineralull i ruller

  Myke ruller er som de myke mattene, bare ikke skåret i mindre stykker – enkelt forklart. Rullene gir færre skjøter, og dermed mindre risiko for kuldebroer. Til gjengjeld kan de være vriene å håndtere og tilpasse, særlig på trange områder. Mest brukt i 45 og 95 mm tykke ruller til isolering av bygninger, bredden må passe til oppgaven.

  Isolasjon: Fast mineralull i plater

  Terrengmatter er plater av steinull, hvor trådene ligger så tett og er bundet så godt sammen, at de kan tåle mange ganger større trykk enn normale matter. Men de er bare ett eksempel på mineralull i langt fastere utgaver enn de velkjente myke mattene som skal kunne tilpasse seg omgivelsene. Både steinull og glassull opptrer som fasadeplater som kan dekkes med mørtel, som kileformede biter, som vindtette plater til montering med spiker (og skiver) også videre.

  Isolasjon: Mineralull som granulat

  Mineralullsgranulat er mineralull i kuler eller dotter. Det er særlig bra til innblåsing i hulrom (krever spesialutstyr), både i hule vegger og i etasjeskiller, og til å fordeles på tak med mange kriker som er vanskelige å isolere med vanlige matter og ruller. Granulat brukes tradisjonelt av profesjonelle og kan være vanskelig å få tak i for private.

  Alternativ isolasjon

  Plast, leire, papir, lavastein og mange andre materialer brukes også til å isolere med. Grovt sagt er oppgaven deres å holde på den stillestående luften som hindrer varme i å vandre. Noen kan likevel mer enn å holde på varmen. De hvite polystyrenplatene bærer ofte et gulv, og porebetongen kan i sine moderne utgaver utgjøre hele ytterveggen, inklusive isolasjonen. Denne listen dekker bare få materialer, men nesten hele markedet mineralullen etterlater

  Alternativ isolasjon: Ekspandert polystyren

  Polystyrenisolasjon fremstilles av bare 2 prosent råolje og naturgass, resten er ren luft. Det brukes hovedsaklig i plater til å isolere sokkel og terrengdekke og som granulat i hulmurer, men er nå også blitt godkjent til utvendig isolering. Brenner først ved de voldsomme temperaturene som oppstår ved en bygningsbrann – men som gjør det selvmann er det ingen grunn til å ta risikoen ved å bruke polystyren innvendig.

  Alternativ isolasjon: Papirull

  Granulat av papir (celluloseisolasjon) fremstilles av gamle aviser som findeles til mykt granulat som kan blåses inn i hule vegger eller legges ut løst. Papirull er behandlet med borsyre, som først og fremst er brannhemmende, slik at papirgranulat er like brannsikkert som mineralull. Borsyren avskrekker også mus o.l. Papirull isolerer litt bedre enn mineralullsgranulat, og den forskyves heller ikke så lett. Etter noen uker i det fri har luftfuktigheten klistret granulatet lett sammen. Det er lovlig å isolere de fleste steder med papir, men formen setter sine begrensninger.

  I denne byggeveiledningen kan du se hvordan vi isolerer med papirull: Etterisolering: Papirull – det sikre valget

  Alternativ isolasjon: Leca

  Lecakuler og Lecasteiner fremstilles av fet, plastisk leire, som sorteres og renses før den eltes og tilsettes litt organisk materiale for å øke ekspansjonen under brenning. Etter tørking brennes materialet ved cirka 1100 grader, slik at alt organisk materiale fordamper, mens leiren danner de mange luftrommene som gjør dem lette og gode til isolering.

  Alternativ isolasjon: Perlite

  Den vulkanske perlitten er hard som granitt, men når den pulveriseres til svært fin sand og varmes opp til 1100 grader, utvider de små sandkornene seg opp til 20 ganger og danner små hvite perler, omtrent som når popcorn popper opp. Utvidelsen skyldes bittesmå lommer med vann i perlitekornene.

  Alternativ isolasjon: Porebetong

  Porebetong – eller gassbetong– oppfattes ikke som isolasjon på linje med mineralull og ekspandert polystyren. Porebetong lages av kalksandmørtel som tilsettes aluminiumspulver, som danner millioner av bobler i den basiske mørtelen. De nyeste finmalte utgavene isolerer halvparten så bra som mineralull og siden porebetong samtidig kan bære huset, kan du i dag bygge en energiriktig vegg av 40 cm tykk porebetong.

  Det riktige isolasjonsmaterialet på riktig sted

  Hvilket isoleringsmateriale du skal velge avhenger også i stor grad av hvor i huset du skal isolere. Så her får du også en rask oversikt over hvilke typer isolasjon du kan velge mellom på utvalgte steder i huset.

  Ytterveggen på innsiden

  Når du etterisolerer en vegg fra innsiden, bruker du nesten alltid matter med myk mineralull. Disse skjæres lett til og trykkes på plass i skjelettet. Har du liten plass, kan det likevel hjelpe med 30-50 mm isolasjon pluss et gipslag.

  • Myk mineralull i matter
  • Myk mineralull på rull

  Undersiden av taket

  I en skråvegg er matter av myk mineralull det opplagte valget. De er enkle å sette opp, og de kan holdes fast av ståltråd eller av en innervegg.

  • Myk mineralull i matter
  • Myk mineralull i ruller

  Sokkelen og kjelleren – utenfra

  Det er store fordeler med å isolere sokkelen og kjelleren utenfra i stedet for å prøve innvendig. Mest opplagt er plater av hard mineralull eller polystyrenskum, som under bakken kan erstattes eller suppleres med Lecakuler/perlite.
  • Hard mineralull i plater

  • Polystyrenskum i plater
  • Lecakuler
  • Perlite

  Ytterveggen på yttersiden

  Isolerer du en murvegg på yttersiden, kan du sette plater av hard mineralull eller polystyrenskum på muren og pusse over. Vil du avslutte med tre eller plater, kan du bruke matter av myk mineralull satt opp i et skjelett.

  • Myk mineralull i matter (bak plater/bord)
  • Hard mineralull i plater (bak puss)
  • Polystyrenplater (bak puss)

  Oversiden av taket

  Det ubrukte loftet er ofte det enkleste stedet å etterisolere, fordi du bare legger den nye isolasjonen oppå det gamle taket. Du kan bruke myk mineralull i matter og ruller, og du kan spre – eller få fagfolk til å spre – granulat. • Myk mineralull i matter

  • Myk mineralull i ruller
  • Mineralull i granulat
  • Papir i granulat
  • Perlite

  Gulvene ned mot bakken

  Ned mot bakken isolerer du med materialer som skal holde på varmen, bære gulvet og hindre at fukt trekkes opp. Normalt brukes faste plater av mineralull eller polystyrenskum, gjerne på perlite eller Lecakuler.

  • Polystyrenskum i plater
  • Hard mineralull i plater
  • Lecakuler

  Ytterveggen i hulmur

  Hulmursisolasjon er for profesjonelle. Her bukes normalt granulat av mineralull eller perlite eller kuler av polystyrenskum.

  • Mineralull i granulat
  • Perlite
  • Polystyrenkuler

  Etasjeskillet ned mot kjelleren

  Hvis vi selv skal klare etterisoleringen under stuegulvet, er mineralullsmatter opplagte. For en krypekjeller kan løsningen være en myk matte øverst og en vindtett, fast matte under. Profesjonelle kan blåse inn granulat.

  • Myk mineralull i matter
  • Mineralull i granulat
  • Papirgranulat
  • Perlite

  Skilleveggene inne i huset

  Når du isolerer inne i skillevegger, handler det ikke om varme og kulde, men om lyd og brann. Her er det opplagte valget myk mineralull i matter eller ruller.

  • Myk mineralull i matter
  • Myk mineralull i ruller