Isolasjon
Isolasjon er ikke bare isolasjon. Det finnes mange forskjellige typer isolasjonsmaterialer å velge mellom når du vil holde på varmen i huset ditt og skjære ned på CO2-utslippet.
De mest typiske isolasjonsmaterialene er mineralull, men du kan også isolere med trefiber, papirgranulat, lavakorn, polystyrenskum. Hver type isolasjon har deres styrker og svakheter som du kan lese om her.
LES MER: Hvilke isolasjonsmaterialer skal du velge?
All mineralull isolerer mot kulde, brann og støy, men du finner det i utallige utgaver til vidt forskjellige formål.
Nesten alle isolasjonsoppgaver kan løses med mineralull. Du velger steinull den ene dagen og glassull den neste, du velger myke ruller et sted og harde plater et annet – det er lett å få tak i, det fungerer og vi har tradisjon for det.
Les mer om Isolering med mineralull her.
Isolasjon: Mineralull av stein og glass
De grunnleggende egenskapene er felles for glassull og steinull:
- Høy isoleringsevne mot kulde, fra en lambdaverdi på 0,37 for de myke utgavene til en litt dårligere, gjerne 0,41, for de harde utgavene.
- Kan ikke brenne og hindrer ild i å spre seg.
- Støvet og trådene fra ullen kan sjenere. Arbeidet bør vanligvis skje med tettsittende klær, hansker og støvmaske. Plagene er kortvarige, og det er ingen risiko for alvorlige følger.
- Suger ikke opp vann. Blir ikke skadet av fukt.
Isoleringsevnen er som i de fleste andre isoleringsmaterialer, og evnen til å bremse brann og vann gjør at mineralull brukes overalt i huset ditt.
Når du skal finne helt riktig utgave, handler det i stor grad om hvordan trådene er samlet med bakelittlimet som omgjør dem til plater, ruller, rørskjulere, fugestrimler og så videre – men her begynner også forskjellen på glassull og steinull å få betydning.
Steinull vs. glassull
Steinull er med sine sammenfiltrede tråder litt stivere å håndtere enn glassull, og kan være vanskelig å sno rundt ujevnheter.
Til gjengjeld holder steinull formen godt, og det er særlig steinull som brukes til de ekstra harde mattene som du kan støpe på.
Glassull har finere, lengre tråder som ligger mer parallelt enn trådene i steinull. Det gjør glassull i myk form mer elastisk og rivesikker, og glassull kan komprimeres til rundt halv størrelse under transport og oppbevaring. Det tilpasser seg lettere ujevnheter, men kan også lure deg og gi hulrom dersom den myke ullen henger fast når du dytter den på plass.
Forskjellige isolasjonsmaterialer
Mineralull er en veldig utbredt isolasjonstype, og det finnes i mange forskjellige utforminger.
Du kan for eksempel få mineralull i myke plater, på rull, i faste plater og som granulat.
Mineralull som myke plater og på rull er lett å jobbe med, fordi isolasjonen enkelt kan skjæres til i riktig størrelse.
Mineralull i harde plater er plater av steinull, som kan tåle et mye større trykk enn de myke platene. Det finnes plater til fasadeisolering av både steinull og glasull, som kan dekkes med mørtel eller puss.
LES MER: 11 triks med mineralullsplater
Granulat brukes særlig til isolering av hulrom. Mineralullsgranulat kommer i kuler eller dotter, som blåses inn i for eksempel hulrom eller i etasjeskiller. Hvis det skal isoleres med mineralullsgranulat, er det som regel en jobb for profesjonelle.
Alternative isolasjonsmaterialer
Det finnes mange andre isolasjonsmaterialer i tillegg til mineralull. Du kan for eksempel isolere med:
- Ekspandert polystyren
- Papirull
- Trefiber
- Leca
- Porebetong
Ekspandert polystyren
Polystyren brukes hovedsakelig i plater til å isolere sokkel og terrengdekke, men det er også godkjent til utvendig isolering. I tillegg til å bli brukt som isolasjonsmateriale, kan polystyren også brukes som byggeplater.
Les mer her: Polystyren – som isolasjon og byggeplaterr
Papirull
Granulat av papir (celluloseisolasjon) fremstilles av gamle aviser som findeles til mykt granulat som kan blåses inn i hule vegger eller legges ut løst. Papirull isolerer litt bedre enn mineralullsgranulat, og den forskyves heller ikke så lett. Det er lovlig å isolere de fleste steder med papir, men formen setter sine begrensninger.
Les mer om å isolere med celluloseisolasjon her.
Trefiber
Trefiberisolasjon er et ukjent isoleringsprodukt for mange, men det er faktisk mange fordeler ved trefiber som isolasjonsmateriale.
LES MER: Trefiber – helt naturlig isolasjon
Trefibrene isolerer 25-30 prosent bedre enn mineralull. Trefibrene er nemlig hule og leder ikke varme, i motsetning til f.eks. steinog glassfibre. Det er denne dårlige varmeledningsevnen som gir en bedre isolering.
Trefiberisolering, både som plater og granulat, er dessuten så kompakt at det ikke kan brenne. Se branntesten vår her: Kan trefiber isolere mot brann?
Leca
Lecakuler og leca-blokker fremstilles av fet, plastisk leire, som sorteres og renses før den eltes og tilsettes litt organisk materiale for å øke ekspansjonen under brenning. Etter tørking brennes materialet ved cirka 1100 grader, slik at alt organisk materiale fordamper, mens leiren danner de mange luftrommene som gjør dem lette og gode til isolering.
Porebetong
Porebetong – eller gassbetong– oppfattes ikke som isolasjon på linje med mineralull og ekspandert polystyren. Porebetong lages av kalksandmørtel som tilsettes aluminiumspulver, som danner millioner av bobler i den basiske mørtelen. De nyeste finmalte utgavene isolerer halvparten så bra som mineralull og siden porebetong samtidig kan bære huset, kan du i dag bygge en energiriktig vegg av 40 cm tykk porebetong.
LES MER: Effektiv isolering med porebetong
Valg av isolasjonsmateriale
Hvilket isoleringsmateriale du skal velge avhenger også i stor grad av hvor i huset du skal isolere.
Skal du etterisolere et hus utvendig, kan du bruke forskjellige isolasjonsmaterialer og forskjellige teknikker. I denne artikkelen kan du lese mer om de mest brukte isolasjonstypene og -teknikkene: 5 løsninger til utvendig isolering
Det mest populære isolasjonsmaterialet er mineralull, fordi det fås i mange forskjellige former og er enkelt å bruke. Celluloseisolasjon, også kalt papirull, og aluthermo som isolasjonsmateriale er andre alternativer.
Alle isolasjonsmaterialer har sine fordeler og ulemper. I denne artikkelen kan du lese en grundig test av tre populære isolasjonsmaterialer: Papirull, steinull eller Aluthermo - hva isolerer best?
Få kontroll på dampsperren
Før du begynner med etterisoleringen, for eksempel på loftet, er det viktig at du finner ut om det er en eksisterende dampsperre, og om den i så fall er intakt. At det ikke oppstår problemer med dampsperren, er nemlig en forutsetning for en vellykket etterisolering. Ignorerer du dette, kan det i verste fall føre til muggsopp og råteskader.
Hvis dampsperren er tvilsom, skal den fjernes, og du må sette opp en ny. Eller sikre at selve himlingen er fullkommen tett. Det er den hvis du for eksempel har en himling av gipsplater, som er fuget tett langs veggene, og som ikke er gjennomhullet av spotlys eller andre ting. I tillegg skal loftsrommet være godt ventilert og uten noen form for muggvekst.
LES MER: Guide: Alt du skal vite om dampsperre