Veiledning
01
Alt skal vekk
4
Trinn
Først skal hele gulvet vekk, og da er regelen enkel, men krevende: Alt organisk materiale skal fjernes. Det vil si alle gulvbjelker, tilfarere, eventuell isolasjon og andre ting. Det er her hjemmet ditt forvandler seg til en byggeplass med et gulv av stampet jord.
I vårt tilfelle hvilte bjelkene på oppklossede mursteinsfundamenter, slik at det måtte sages, brekkes i stykker og kastes mange tonn ut i en leid kontainer.
Når du er ferdig, skal underlaget være helt stabilt.
Har du varmerør i krypekjelleren, må du kanskje ha en rørlegger med på råd.
02
Underlaget skal være i orden
6
Trinn
Det er viktig at du får laget et stabilt underlag for isolasjonen, slik at gulvet ikke blir skjevt. Et stampet gruslag er en god måte å sikre stabiliteten på.
I vårt tilfelle varierte høyden i krypekjelleren en del: I den ene enden var det cirka 75 cm opp til overkanten av gulvet, i den andre enden bare cirka 50 cm. For å få et rett gulv, måtte vi altså fylle mer i den ene enden enn i den andre.
Sørg for å ha nok grus
Regnestykket når du skal bestilles grus er forholdsvis enkelt. Det krever likevel at du allerede nå vet hvilket gulv du skal legge til slutt: Ferdig gulvhøyde skal ende rett under de eksisterende tersklene til de omgivende rommene. Fra dem målte vi ned til bakken. Fordi vi ville legge 400 mm (40 cm) isolasjon, trakk vi fra det i høyden. I tillegg trakk vi fra tykkelsen av dampsperre, gulvpapp, undergulv mv. - altså hele den konstruksjonen vi på forhånd hadde laget en skisse av.
Til slutt sto vi igjen med et tall som fortalte hvor mange centimeter tykt gruslaget måtte være. Da var det bare å gange arealet med tykkelsen. Fordi vi opererte med et skjevt underlag, kjøpte vi rikelig med grus for sikkerhets skyld. Grus får du alltids bruk til andre ting senere, hvis det blir for mye.
Kjøp mer grus, ikke isolasjon
Grusen her legges ut i lag på cirka 10 cm, som stampes før det fylles på mer der det er nødvendig.
Er krypekjelleren for lav til at det er plass til isolasjon, gulvbelegning og annet, må du grave. Er den dyp, er det grus du fyller opp med; ekstra polystyren er kanskje noe du vurderer, men det lønner seg ikke: Polystyren er mye dyrere enn grus, og de ekstra millimeterne tjener seg aldri inn i sparte fyringsutgifter.
En minidumper er et krav - her lesser vi grus direkte inn i stuen.
03
Så skal det fylles opp med isolasjon
5
Trinn
300 mm isolasjon sikrer at gulvet lever opp til alle de kravene som stilles til isolering i dag. Vi rundet opp til 400 mm, fordi vi gjerne vil legge føringsrørene til gulvvarme over fuktsperren. Da er det enklere å reparere dem, hvis nødvendig. Det gikk opp med 150 + 150 + 100 mm.
Velg riktig polystyren
Tråkkefast polystyren er en enkel og effektiv måte å isolere på. Det er viktig å bruke sterke plater, som kan tåle at du går på dem. Derfor bruker vi her plater som har betegnelsen S250. Det er et uttrykk for hvor stor belastning platene kan tåle. Fordi vi lager en lett gulvkonstruksjon, der vi ikke støper et betonglag oppå, må vi sikre en høy styrke. Avslutter du med et betonglag, kan du nøye deg med svakere plater.
Vi har fordelt den totale tykkelsen av polystyren i to plater på 150 mm og én på 100 mm. Platene legges i forband, så alle sprekker er lukket ned mot bakken.
Det gir oss samtidig muligheten til å legge varmerørene våre midt i platene, slik at de også får glede av isolasjonen.
Når platene er lagt ut i to lag på den avrettede grusen, kan vi avslutte isolasjonen med en kraftig plastduk, som beskytter mot både fukt og radon: Hvis det stiger opp fukt fra bakken, blir den bremset. Samtidig sperrer den også for at det kan stige opp radon fra bakken.
Farvel til ristene i grunnmuren
Dermed er gulvet isolert. Krypekjelleren er borte, og det er ikke lenger behov for ventilasjon under gulvet, for polystyrenplatene råtner ikke.
Det betyr at vi kan stenge alle ventilasjonshullene i grunnmuren. Men det gjør vi senere - først skal det legges gulv oppå isolasjonen, deretter skal vi nyte å gå på det i bare sokkelesten.