Isolering av gulv

Et kaldt gulv er ikke bare ubehagelig. Det er også et tegn på at dyre varmekroner forsvinner rett ned gjennom gulvbordene. Uansett om det er en krypekjeller eller betong under gulvet, finnes det en løsning på problemet. Hjelpen får du her.

  Isolering av gulv – spar penger og få varme!

  Det er aldri kjekt med et kaldt gulv. Ikke nok med at du fryser på føttene, men det betyr sannsynligvis også at du bruker en masse penger på varme som du aldri får glede av.

  Du kan heldigvis gjøre mye selv for å endre situasjonen, slik at du sparer penger og får varmen tilbake på føttene.

  Er gulvet kaldt, skal du isolere.

  På denne siden finner du alle våre byggeveiledninger og artikler om isolering av gulv.

  Isolering av gulv over krypekjeller

  Hvis du har en krypekjeller under huset, er det som regel penger å spare i fyringsutgifter på å isolere gulvet.

  Selv i et nyere hus med krypekjeller, vil bare 100 mm ekstra isolasjon kunne gi en pen besparelse i fyringsutgiftene. I eldre hus, kanskje til og med uten eksisterende gulvisolasjon, vil isolering av gulvet bidra enda mer til å redusere fyringsutgiftene.

  Du kan fint isolere gulvet over en krypekjeller selv.

  SE VEILEDNINGEN: Isoler mot krypekjelleren

  Isolering av gulv – husk fuktsperre

  Isolerer du under et gulv med et betongdekke i bunnen, skal du huske å legge ut en plastfolie som fuktsperre. Den skal hindre fukt i å stige opp fra betongen, der den kan skade konstruksjonen over.

  Hvis du skal lage gulv med gulvvarme, skal du også legge en fuktsperre, slik at risikoen for fukt i konstruksjonen minimeres.

  LES MER: Hvor skal en dampsperre ligge?

  Utfordringen ved isolering av en krypekjeller, er at du ved å isolere stenger varmetilførselen til krypekjelleren. Den varmen kan, sammen med god ventilasjon, ha bidratt til å holde krypekjelleren tørr. Derfor er det en risiko for at du ved å isolere øker risikoen for fukt og muggvekst i krypekjelleren.

  Den sikreste måten å isolere på, uten å risikere fuktproblemer, er samtidig den mest effektive – og den mest omfattende: Fjern gulv, gulvbjelker og alt annet organisk materiale, og bygg opp et gulv av polystyrenisolasjon, eventuelt med et støpt gulv oppå.
  Da får du et godt isolert gulv, som kan oppfylle selv de strengeste isolasjonskravene.

  Få varme i betonggulvet

  Har du et kaldt og hardt betonggulv? Hvis det bare er plass til 35 mm ekstra i høyden på gulvet, kan du forvandle gulvet til et behagelig varmt og mykt underlag.

  Isolering av gulvet gjøres med tynne isolasjonsplater, som isolerer godt og gir gulvet varmen tilbake.

  Les mer her: Fra kaldt betonggulv til varmt tregulv