Isoler på loftet - uten å bruke hansker

Isolasjon er normalt forbundet med kløe og ubehag. Men med en smart type isolasjon, som fås som både plater og på rull, kan du klare deg uten lange ermer og hansker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
60 kroner per m²

Intro

Det er dessverre ikke så uvanlig: Et loft der kasser står stablet direkte oppå isolasjonen og klemer den ned. Isolasjonen er flere steder tatt vekk og ikke lagt på plass igjen, mens den som ligger på plass, er tynn og ligger ikke skikkelig inntil hele veien rundt kanten.

Slik kan det ligge i årevis fordi loftet ikke akkurat er det stedet vi oppholder oss eller inspiserer, det alltid er så mye annet som skal ordnes. Og så er det nå engang mer trivelig å sette i stand stua enn å isolere på et støvete loft.

Men faktisk blir det råd til også å pusse opp stua dersom du begynner på loftet. For en tynnslitt isolasjon som blir skiftet ut med et godt, tykt og tett lag, gir penger på kontoen. I et hus med 10 cm isolasjon på loftet vil bare 15 cm isolasjon vi legger oppå den eksisterende, bety en årlig besparelse i fyringsutgiftene på kanskje 1000 kroner - for en investering på under 10.000 kroner. Et dobbelt lag tar lengre tid å tjene inn, men varmebesparelsen er nesten dobbelt så stor.

Uten støv og kløe

Men det klør og er ubehagelig å isolere, vil noen sikkert innvende. Men nei, den unnskyldningen har en ny type isolasjon gjort uaktuell.

Det gamle støvet

Mens den isolasjonen vi ruller ut på loftet her, er fri for kløe, gjelder det ikke den gamle isolasjonen vi må fjerne. Den klør og støver ganske mye. Så under oppryddingen før isoleringen er det ingen vei utenom: På med trøyer med lange ermer, buksene ned i strømpene og på med hansker og støvmaske.

Arbeider du bare med den nye typen isolasjon, er ei støvmaske fullt ut tilstrekkelig. Den anbefaler vi også selv om det ikke støver.

Veiledning

01
Rull ut isolasjonen 4 Trinn

Etter å ha ryddet grundig opp på hele loftet og erstattet ødelagt isolasjon med ny, begynner vi med å forhøye bjelkelaget - altså gulvet - med 48 x 173 mm konstruksjonsvirke (på høykant).

Vi legger disse på tvers av det eksisterende bjelkelaget. På den måten kommer den eksisterende og den nye isolasjonen til å ligge på tvers av hverandre, og vi unngår kuldebruer: steder der det er hull eller sprekker i isolasjonen og kulden kan slippe gjennom.

To gulvplater som kan skyves rundt oppå det gamle bjelkelaget, beskytter den eksisterende isolasjonen mens vi kryper rundt på loftet.

1

Sett opp plankene slik at det kan ligge hele ruller isolasjon imellom. Rullene er 114 cm (2 x 57 cm) brede, og med senteravtand 60 cm mellom «bjelkene» legger isolasjonene seg tett inntil.

2

Skru på et vinkelbeslag på hver side av plankene. Sett dem skiftevis på høyre og venstre side slik at de ikke velter når du seinere legger på plater.

3

Legg rullen mellom plankene. Pass på at den ligger slik at den kan rulles ut når du skjærer opp plasten.

4

Skjær opp plasten, og rull ut. Isolasjonen er komprimert og vil i løpet av 10-15 minutter blåse seg opp til full tykkelse.

Rullen er så komprimert at den lett kan stikkes opp gjennom loftsluka.

02
Tilpass isolasjonen 3 Trinn

1

Skjær til isolasjonen langs de kantene der rullen er for bred. Kjøp eller lån en skarp isoleringskniv. Den gjør arbeidet lett. Alternativet er en gammel brødkniv.

2

Skjær slik at isolasjonen ligger tett inntil overalt. Møter du, som her, skrå sperrer, må du tilpasse isolasjonen.

3

Kontrollér langs sperrer og andre steder at isolasjonen ligger tett inntil. Ellers må du stappe strimler ned i sprekkene.

03
Legg på gulvet 2 Trinn

For at historien ikke skal gjenta seg slik at den nye isolasjonen blir trykt flat av kofferter og annet som skal oppbevares på loftet, legger vi gulv i et område hele veien rundt loftsluka. Samtidig legger vi ut to gulvplater som kan flyttes rundt oppå gulvbjelkene, hvis vi for eksempel skal reparere taket innenfra.

Vil du ha enda mer plass, kan du naturligvis legge gulv på en så stor en del av loftet som du har lyst til.

Vi fikk tak i noen gulvplater med not og fjær. Platene måler 60 x 240 cm. De har den fordelen at de kan stikkes gjennom loftsuka på bredden.

1

Skjær til gulvplatene utendørs. Det støver en del. Skal du stå innendørs, bør du derfor ha sponavsug montert på sirkelsaga for å unngå det verste.

2

Legg første plata ut til kanten av trappeåpningen. Da kommer de neste platene til å flukte med kanten på trappeåpningen. Skru platene fast i taksperra med 4 x 60 mm treskruer.

Gulvplatene beskytter isolasjonen og gir plass til kofferter og annet.

Materialer

Til isolering og oppbygging:

  • 48 x 173 mm konstruksjonsvirke
  • 5 x 9 x 9 cm vinkelbeslag
  • 15 cm tykk isolasjon (her fra Knauf)
  • 4 x 40 mm beslagskruer
  • 4 x 60 mm treskruer

Dessuten:

  • 21 mm gulvplater

Tidsforbruk

Med rullene går det raskt. Vi brukte en dag på loftet som er cirka 70 m² stort.

Pris

Ca. 60 kroner per m² isolasjon.

Vanskelighetsgrad

Isolering er vanligvis lett arbeid å utføre - men du skal være nøyaktig slik at det blir tett.

Video

Nøyaktig tilpassing av isolasjon

Legg isolasjonen forskjøvet

Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Isolering av tak