Isolering: Raske løsninger

Selv om du ikke har lyst til å kaste deg over store renoveringsprosjekter som isolering av hele vegger og gulv, er det ofte mange steder du kan isolere og tette med en minimal innsats.

En ny ytterdør som erstatter den gamle, utette modellen er dyr. Men nye tetningslister kan kjøpes for en vesentlig billigere penge og likevel utgjøre en stor forskjell for både fyringsutgifter og komfort.

Har du uisolerte varmerør i en kald kjeller eller oppe på et uisolert loft, er det også et opplagt sted å spare: Enkle rørskåler kan limes på i løpet av noen minutter og gi deg store besparelser i fyringsutgiftene.

Endelig er det alle de små, skjulte stedene, der isolasjon og tetting faktisk gjør en forskjell, selv om det rent gjør det selv-messig hører til i småtingsavdelingen. Et eksempel er hulrommet under en vindusplate. Her kan gammel isolasjon – eller ingen isolasjon – erstattes av ny.

Leter du i huset ditt, så finner du kanskje lignende steder, der litt isolasjon eller en tetningslist kan forbedre inneklimaet ditt og spare deg fra å fyre for kråkene.

Tetningslister

Det finnes utallige tetningslister, formet til å passe akkurat til én oppgave. Det kan for eksempel være i bakkanten av en dør, i karmen til et vindu eller under hoveddøren.

Hvis du vil ha hjelp til å finne frem i jungelen, så les guiden om tetningslister på nettsidene våre. Du kan også kjøpe tetningsbånd som er mer universelle; det vesentlige er at du sørger for at vinduer og dører sitter helt tett, slik at det ikke trekker fra dem, og slik at varmen ikke siver ut.

LES OGSÅ: Finn den riktige tetningslisten

1

Det finnes tetningslister til et hvert formål. I de fleste tilfeller er det smart å ta med en stump av den gamle listen, eller et bilde av den, til byggvarehuset, slik at du kan finne en maken list.

2

Vinduer. En enkel selvklebende tetningslist i falsen på vinduet kan sikre at det blir tett. Til noen typer vinduer må du bruke spesielle tetningslister.

3

Ytterdører. Her sikrer en spesiell tre­list med en gummikant at ytterdøren sitter tett mot karmen når den lukkes. Det finnes utallige lister til dører.

Isolering av vindusplate

Et av de mange stedene hvor isolasjonen i spesielt eldre hus kan være mangelfull, er under vindusplaten (vinduskarmen). Det er til gjengjeld nokså enkelt å fikse.

Fjern eventuelt gammelt isolasjonsmateriale, og erstatt det med nytt. Du kan kjøpe mineralull i strimler, som passer til isolering av dører og vinduer – og under vindusplater.

1

Fjern vindusplaten, og fjern den gamle isolasjonen. Stapp gjerne hull med mineralull.

2

Legg ny isolasjon. Det er enkelt med mineral­ullsstrimler, men du kan også skjære passe stykker av en isolasjonsplate.

Rørisolasjon

Det er helt enkelt, men ikke desto mindre effektivt: Har du uisolerte varmerør i kalde rom, er det mye penger å spare ved bare å pakke dem inn i rørskåler. Det tar få minutter, men effekten er merkbar.

Det finnes to typer rørskåler:

  • Den billigste er av grått skum. Den isolerer, men ikke overveldende mye.
  • Den andre er av mineralull omviklet av en reflekterende folie. Den er litt dyrere, men isolerer bedre.
1

De grå rørskålene av polyuretanskum er de billigste, men de isolerer ikke like effektivt som de dyrere av mineralull. Husk å velge en diameter som passer rundt rørene dine.

2

Isoler med skumskåler: Sett rørskålen utenpå røret. Fjern beskyttelsesstrimmelen i sammenføyningen, og klem de to delene sammen. Neste rørskål skal presses tett inn mot den første.

3

Isoler med mineralullskåler: Sett rørskålen utenpå røret. Fjern beskyttelsesstrimmelen, slik at limet på folien frigjøres.

4

Klem sammen delene og trykk den klebende delen av folien oppå den andre siden. Neste rørskål presses sammen med den første, og sammenføyningen teipes over med en aluminiumsteip.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Isolering