Elektrisk gulvvarme - slik gjør du

Elektrisk gulvvarme krever kun at du kan heve gulvet 10 mm. Her kan du se hvordan du ruller ut mattene med varmekabler og sparkler oppå dem med selvnivellerende gulvsparkelmasse.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1.000 kr/m2

Med et tynt varmenett og en flytende gulvmasse behøver du bare å heve gulvet 10 mm for å få plass til gulvvarme.

Intro

Hva skal vi gjøre når vi oppdager at kjøkkengulvet er bikkjekaldt å gå på, og vi nettopp har fornyet kjøkkenet med ny innredning og fint, svart linoleumsgulv? Vi gjør som denne familien: Fjerner det nye linoleumsgulvet og erstatter det med en tynn elektrisk varmekabel og et nytt linoleumsgulv. Varmekabelen er montert på et selvklebende nett som rulles ut på gulvet. Nettet dekkes av en selvnivellerende sparkelmasse, og oppå legger vi et nytt klikkgulv i linoleum.

Oppbyggingen av gulvet krever ca. 15 mm. Men fordi vi fjerner den «gamle» linoleumen, blir det nye gulvet bare rundt 10 mm høyere enn det vi begynte med. Et godt råd: Avtal med elektrikeren hva han skal gjøre, før du starter med arbeidet.

LES OGSÅ: Alt om gulvvarme

REDAKSJONEN ANBEFALER: Legg elektrisk gulvvarme selv

Veiledning

01
Gammelt belegg 4 Trinn

Først skal gulvbelegget - her er det linoleum - og eventuelle gulvlister fjernes. Ikke bare for å få et fast og stabilt underlag, men også for å få et så lavt utgangspunkt for gulvvarmen og det nye gulvbelegget som mulig. For selv om verken varmenettet eller linoleums-klikkgulvet krever særlig mye høyde, blir det sammen med gulvsparkelmassen til omkring 15 mm. Og jo mindre du må heve gulvet, jo mindre arbeid får du til slutt med tilpasninger ved dørstokken, karmlistene og de tilstøtende gulvene.

1

Skjær den gamle linoleumen i strimler på 20-30 cm. Vi må skjære et par ganger med en hobbykniv for å komme gjennom det seige belegget. Bruk en lang rettholt eller et rett bord til å skjære etter.

2

Trekk av linoleumsstrimlene fra den ene enden. Rull opp strimmelen. Tips: Trekk i en vinkel på 80-90 grader. Da unngår du at strimlene knekker.

3

Bruk en skarp, bred sparkel på steder der belegget sitter ekstra godt fast. Da kan du trekke med den ene hånden og samtidig løsne belegget fra gulvet med den andre.

4

Fjern de siste restene av lim og belegg fra betonggulvet. Det gjør vi lettest med en stor og grov slipekloss. Men du kan også bruke en slipemaskin med grovt slipepapir, f.eks. korn 40.

02
Klar til varmenettet 5 Trinn

Først må du få elektrikeren til å trekke fram en kabel og sette en boks på veggen der termostaten skal sitte. Når den er på plass, må du lage et spor til røret som skal føre temperaturføleren fra termostaten og midt ut på gulvet. Spissen av føleren skal ligge mellom kablene - den må ikke berøre dem.

Før varmenettet kan legges på plass, skal gulvet primes slik at det selvklebende nettet fester seg på betonggulvet. Primeren sørger også for at gulvsparkelmassen som skal dekke varmekabelen etterpå, får godt feste i underlaget.

1

Skjær to parallelle spor med en vinkelsliper med diamantskive fra veggen ved termostaten og ut på gulvet der temperaturføleren skal ligge.

2

Hogg vekk betongen mellom sporene med hammer og meisel. Sporet skal være så dypt at røret til føleren som følger med varmematta, blir liggende akkurat under gulvnivået.

3

Støvsug grundig når sporet er dypt nok slik at det er helt fritt for støv og betongrester. Nå er du klar til å gi gulvet og sporet betongprimer.

4

Smør gulvet og sporet med en primer som passer til sparkel­ massen (spør forhandleren). Primeren smøres ut på gulvflata med en murkost eller en stor pensel.

5

Lim fast røret til føleren i sporet når primeren er tørr. Bruk en limpistol så går det raskt. Tips: Det er også en god idé å lukke enden av røret med lim slik at det ikke blir fylt med gulvsparkelmasse.

03
Varmenettet 5 Trinn

Varmekabelen vi har valgt er montert på et selvklebende nett, som bare er til å rulle ut og lime fast til gulvet. Men i tillegg bør du sikre det med ekstra limklatter slik at det ikke flyter opp i den våte sparkelmassen.

Når du skal velge varmenett, er det viktig at størrelsen passer til antallet kvadratmeter som skal oppvarmes. Nettet må heller være litt for lite enn for stort. Du kan nemlig ikke korte av varmekabelen, og hele rullen må brukes. Det må heller ikke under noen omstendigheter være overlappinger fordi det kan skade kablene og føre til kortslutning. Nettene finnes i størrelser fra 0,5 til 12 kvadratmeter.

1

Før du går i gang med å rulle ut varmenettet på gulvet, er det en god idé å sjekke at kabelen er i orden og overholder produsentens forskrifter. Tips: Få eventuelt elektrikeren til å måle dette når han monterer termostatboksen.

OBS: du kan ikke koble til ledningen selv - det skal gjøres av en elektriker.

2

Rull ut nettet med kabelen på oversiden. Du skal begynne utrullingen i nærheten av termostaten slik at ledningen er lang nok når elektrikeren skal koble den til.

3

Skjær opp nettet når du skal endre retning. Bruk en hobbykniv, og skjær forsiktig midt mellom kablene. ViKTiG! Pass på at du ikke skader kabelen med kniven.

4

Når nettet er skåret over, kan du snu rullen forsiktig og fortsette den motsatte veien. Banene skal ligge opp til hverandre, men må ikke overlappe hverandre.

5

Lim fast kabler og nettingkanter til gulvet slik at de kommer opp gjennom den våte sparkelmassen. Du limer lettest med varmlim og en limpistol.

04
Sparkling 3 Trinn

1

Rør opp den sementbaserte sparkel­ massen med vann etter anvisningen. Tips: Bruk en blandevisp på en bore maskin, det er den letteste måten å røre massen på slik at den blir jevn og uten klumper.

2

La sparkelmassen stå noen minutter, og rør den så gjennom igjen før du heller den ut på gulvet. Begynn i et hjørne, og hell massen ut på et mindre område (1-2 m2) om gangen.

3

Hjelp sparkelmassen på vei. Selv om den er selvnivellerende, må den fordeles i et jevnt lag med en bred sparkel. Laget skal være så tykt at det akkurat dekker varmekabelen.

05
Klikk på gulvet 10 Trinn

Når gulvmassen er helt tørr etter et døgn, kan du legge gulvbelegget du har valgt. Det må være egnet til gulvvarme.

Et tradisjonelt linoleumsgulv legges i baner eller fliser, og arbeidet krever erfaring og håndlag. Mye enklere går det med de praktiske linoleumsplatene på 30 x 90 cm som vi bruker her. De legges i en rekke om gangen og klikkes sammen som et puslespill. Linoleumsplatene leveres i mange farger som kan legges i mønstre eller som ensfarget gulv. Skjøtene er nemlig så tette at det ferdige gulvet ligner et sammen -hengende linoleumsgulv.

1

Mål gulvet nøyaktig opp før du legger den første rekka med plater - både for å finne ut om rommet er vinkelrett, og for å sikre at den siste rekka med plater ikke blir altfor smal.

2

Legg gulvet fra ene enden med nota framover. Her begynner vi med de korte rekkene inne i hakket under komfyren. Legg merke til avstandsklossene som skal sikre 10 mm luft på sidene.

3

Mål opp til en rekke om gangen. Husk at det skal være 10 mm luft til alle sider. Platene skjæres lett til med ei stikksag. Tips: Skjær fra baksiden - da unngår du riper og oppflising.

4

Begynn med å klikke sammen en rekke med plater ende mot ende. Tips: Pass på at du forskyver endeskjøtene hvis mønsteret tillater det. På den måten låser rekkene hverandre i det ferdige gulvet.

5

Når du har klikket sammen endene, vippes hele rekken sammen med den foregående. Pass på at du presser fjæra godt ned i nota før du vipper rekken ned på plass.

6

Slå rekkene forsiktig sammen til skjøten er nesten usynlig. Tips: Bank med siden av en hammer på et løst stykke gulv, som passer i nota - da blir ikke kanten ødelagt.

7

Før gulvet under listene rundt døra. Skjær bunnen av karmlista med en Feincutter eller ei håndsag. Bruk en bit av gulvbelegget som under lag slik at høyden passer med det nye gulvet.

8

Platene kan ikke vippes på plass hvis den skal inn under for eksempel ei karmlist. I stedet skyves den på plass, og sporet skjæres av i enden. Resten av rekken vippes ned over skjøten som sikres med en stripe trelim.

Skjær av sporet med en hobbykniv, og legg i stedet trelim i sammenføyningen.

9

Til den siste rekken opp mot veggen kommer du ikke til med hammer og bankekloss. I stedet kan du trykke skjøtene sammen med et brekkjern eller som her med et tilpasset flattjern.

10

Avslutt med feielister når den siste rekken er lagt. Det lukker sprekken langs gulvlistene og sokkelen. Sett spikrene inn i veggen og ikke i gulvet - det skal kunne bevege seg.

Materialer

Til 8,5 m2 gulv:
• 8 m2 varmekabel på nett (fra Devi)
• 70 kg gulvsparkelmasse (210 fra Lip)
• 2,5 l Primer (54 fra Lip)
• 8,5 m2 Marmoleum Click (fra Forbo)
• 15 m feielister

Spesialverktøy
• Vinkelsliper med diamantskive
• Boremaskin med blandevisp
• Gummisparkel

Les mer om produktene
www.devi.no, www.lip.dk
og www.forbo.no

Tidsforbruk

Du må regne med 2-3 dagers arbeid på et normalt stort rom. Og så må sparkelmassen tørke i cirka 24 timer.

Pris

I alt cirka 1.000 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Varmenettet er det bare å legge ut på gulvet. Og fordeler du gulvmassen jevnt utover, gir klikkgulvet heller ikke de store problemene.

Tegning

Slik er gulvet bygget opp

Varmekabelen (A) på det selvklebende nettet er lagt ut på det eksisterende betonggulvet. Varmekabelen er dekket av selvnivellerende sparkelmasse (B). På toppen er det lagt et ekte linoleumsgulv med klikksammenføyninger (C).

Slik er gulvet bygget opp

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulvvarme