Tynn gulvvarme – til både strøm og vann

Det trenger ikke å koste deg mer enn 15-18 mm ekstra i høyden å legge varme i gulvet – uansett om du vil varme opp med strøm eller vann. I de to utgavene vi viser her, er det meste av jobben den samme for de to varmekildene.

Intro

Hvis du gjerne vil ha varme i gulvet, men har holdt igjen fordi du ikke har plass til alle lagene med tykke slanger eller ledninger, eventuelle varmefordelingsplater, gulvsparkelmasse og annet som kreves – så kan du kanskje realisere planene likevel.

Tynne system til både strøm og vann

Kan du heve gulvet bare 15-18 mm, har du plass til å varme det opp. Uansett om du vil varme opp med strøm eller med varmt vann.

Mye av jobben kan du også klare selv, men det må være i samarbeid med en elektriker, som kobler den elektriske varmematten til strømnettet – eller til å tilføye en varmepatron, hvis du vil kunne varme opp gulvet på badet utenfor fyringssesongen, når sentralvarmeanlegget ikke brukes.

Les mer gulvvarme her!

Felles for systemene

Felles for de tynne systemene med gulvvarme, er at kablene eller slangene skal ligge tett for å gi en jevn varme i det tynne gulvet. Til gjengjeld kan de ligge på lette trekonstruksjoner, de kan raskt varme opp gulvet, og det koster ikke en masse energi å varme opp gulvet til for eksempel et kort besøk på hytta.

LES OGSÅ: Vannbåren varme tregulv

Ofte tenkt som litt luksus

Begge disse systemene kan med litt god vilje varme opp et rom alene. Det er grovt sagt et spørsmål om hvor tett kabler og slanger ligger. Men ofte er gulvvarme i disse utgavene ment som det vi kaller komfortvarme; altså et tilskudd til den øvrige oppvarmingen.

Føles gulvet under føttene lunt, trenger ikke rommet å være like varmt, og hever gulvet luftens temperatur et par grader, tørker håndklær og fliser mye raskere. Det er kanskje litt luksus – men også en måte du kan spare litt oppvarming av huset på.

Veiledning

01
Strøm: De elektriske varmemattene limes fast 5 Trinn

Varmemattene skjøtes og måles før de legges ut. Deretter kan du forsiktig skjære til matten ved veggen eller rundt et toalett, bare du ikke skader eller krysser kabelen når mattene klebes fast på gulvet. Gjør en avtale med en elektriker før du begynner, for å være helt sikker på hva du kan gjøre selv.

1

Rommet måles opp. Ut fra målet og behovet for varme, finner du type og størrelse på mattene. Gulvet renses for alt som kan skade kabelen, og primes evt.

2

Mattene settes sammen og måles. Elektrikeren skal kjenne motstanden i det samlede systemet. En skade på kabelen avsløres av endret motstand.

3

Mattene rulles ut. De klippes til -uten å skade kabelen - og fordeles. De griper selv underlaget, men du kan flytte dem et par ganger før de trykkes fast.

4

Mattene dekkes av et tynt lag gulvsparkelmasse. Vi velger den ekstra arbeidsgangen for å få sjekket systemet helt, før vi legger fliser over det.

5

Systemet måles igjen og kobles til strømnettet. Dette er en jobb som skal gjøres av elektrikeren. Boksen kan romme en mer eller mindre avansert styring.

02
Vann: Den tynne vannslangen legges i tette slynger 5 Trinn

1

Slangen trekkes ut gjennom veggen til shuntventilen, som styrer temperaturen i systemet til f.eks. maks. 27 grader. Denne shunten kan ta flere kretser.

2

Slangen trekkes rundt etter mønsteret du har tegnet opp på gulvet. Avstanden mellom slyngene bør være cirka 10 cm.

3

Slangen spikres fast på underlaget med tilhørende kabelsko. Slangen skal ikke knekkes for skarpt; den skal føres i myke buer der den svinger.

4

Slangen føres utenom toalett, skap og andre steder der den kan være utsatt eller bli stengt inne. I rom over 12 m² får du bedre varme med flere kretser.

5

Når slangene er lagt fast, testes anlegget. Det er en god idé å få en installatør til å fylle på vann og sikre at alt fungerer, før du legger fliser på slangene.

03
Varmen støpes inn i sparkelmasse 5 Trinn

Uansett om du har lagt en vannslange eller en varmekabel på gulvet, dekkes det nå av et avrettings-lag som beskytter og danner bunn for det synlige gulvet - her fliser. Laget kan bygges opp med flislim eller gulvsparkelmasse, som rettes opp etter høydemarkeringer.

1

Høydemarkeringer plasseres. Med hjelp fra et langt vater, limer vi av-standsklosser på gulvet, slik at høyden på dem viser hvor gulvet skal være.

2

Hull og sprekker tettes. Hvis du støper avrettingslaget på plater, vil det ofte være hull og sprekker. De tettes igjen, slik at massen ikke renner ut.

3

Gulvsparkelmassen helles ut. Den elastiske gulvsparkelmassen røres opp etter anvisningen, slik at den blir passe våt uten å miste styrke.

4

Sparkelmassen rettes opp med en gummisparkel. Her har du stor glede av høydemarkeringene - uten dem ville du jobbet i blinde.

5

Flisene limes oppå avrettingslaget. Alt etter rommet, kan du også dekke det støpte laget med vinyl, laminat - eller hva du nå foretrekker.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Gulvvarme på vann og strøm

Her kan du zoome inn og se at de to oppbyggingene ligner hverandre mye.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Fliser på vegg og gulv

Del opp flatene i felt. Da har du kontroll på linjene.

Video

TIPS: Sjekk vateret ditt

Video

TEKNIKK: Selvnivellerende sparkelmasse

Med tannsparkel og piggrull fordeles massen helt jevnt

Video

Tips & Triks

Strøm

Gulvvarmemattene fra Devi er enkle å legge. Den selvklebende varmematten inneholder en lang kabel som slynger seg over matten. Du kan dele matten, slik at den fører kabelen den beste veien, så lenge du ikke kapper kabelen eller krysser den. Matten kan varme opp rommet alene, eller være et supplement. Du skal ikke endre den, og elektrikeren skal koble den til.

Vann

Den 8 mm tykke slangen i Thermotechs Minifloor 8 gir deg muligheten til å varme opp med din vanlige varmekilde på veldig liten plass. Slangen bestilles ferdig til rommet, i en lengde som tilpasses behovet for oppvarming - så skal den kobles til en shuntventil, som styrer temperaturen. Tilføyer du en varmepatron, kan du også få varme utenfor fyringssesongen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulvvarme