Intro
Veiledning
Begynn med å fjerne gulvlistene. Bruk brekkjern - men pass på at du ikke skader veggen når du vrir med brekkjernet. Har du planer om å male stua, så gjør det før du fjerner gulvet!
Du må kanskje sage litt av bordene for å få dem opp.
Du kan bruke om igjen de gamle gulvbordene seinere, som underlag for varmefordelingsplatene. Brekker du opp bordene med brekkjern, kan de gå i stykker, og da må du bruke nye bord.
Slå ned de gamle dykkertspikrene med en gjennomslagsdor slik at bordene ikke går i stykker.
Når du har fjernet det gamle gulvet og eventuelt stubbloftsleira, kan du gå til oppgaven med å rette opp de gamle gulvbjelkene. For å få et helt plant gulv må du markere punkter i samme høyde i alle fire hjørnene i rommet. Framgangsmåten kan du studere nærmere på tegningen på foregående side. Opprettings-bordene - som her er 25 x 100 mm, andre dimensjoner kan brukes - skrus fast på begge sider av gulvbjelken. Begynn med en skrue i begge endene av opprettings-bordet. Bordene er aldri helt rette. Derfor spenner du ut ei stram snor på toppen av bordet som du kan sikte etter når midten av bordet skrus fast.
De tverrgående snorene sikrer at bordene har samme nivå.
Her er det første opprettingsbordet satt på med en skrue og trelim i begge endene. Spenn ut ei snor - som vist med en høvlet kloss under - på samme måte i begge ender av opprettingsbordet.
Legg en helt lik høvlet kloss midt på bordet. Når klossen akkurat berører snora, skrus bordet fast. Sett nå skruer i bordet for hver 50 cm. Gjenta deretter dette i motsatt ende av rommet. (Legg ut bordene før du trekker snorene!).
Spenn ut tre snorer på tvers av rommet. Igjen skal det helt like klosser under. Legg lim på opprettings bordet - og hold det opp til snora. Når klossen treffer snora, er bordet i riktig nivå og skrus fast til bjelken.
Den ene snora sikrer at opprettingsbordet sitter helt vannrett.
De tverrgående snorene sikrer at bordene har samme nivå.
Du kan bli nødt til å skjære hakk i bordene hvis det er elrør eller lignende. Legg igjen merke til den lille klossen mellom snora og bordet - den sikrer riktig nivå på bordet.
Når isolasjonen er på plass, skal de gamle gulvbordene monteres igjen med baksiden opp (eller erstattes med nye). Sprekken mellom gulv bordene er her 3 cm - og avstanden fra sprekk til sprekk 30 cm. Da er det plass til varmefordelingsplata.
Planlegg hvordan pex rørene skal legges, og markér det for eksempel med piler. Pass på at rørene kan vende med en radius på 15 cm. På denne siden holdes alle bordene 3 cm fra veggen slik at pexrørene kan føres fram.
Nå legges varmefordelingsplatene jevnt ut over gulvet. De må ikke overlappe hverandre - da må det heller være litt innbyrdes avstand mellom dem. Platene kan knekkes slik at du slipper å bruke ei platesaks eller lignende.
De tynne aluminiumsplatene er forsynt med to spor slik at de kan knekkes.
Fest aluminiumsplata. Hold en kloss, f.eks. på 20 mm (=rørdiam.) ned i sporet på plata når den skal festes. Slå en papp spiker i begge endene av den ene flensen. VIkTIG! Du må bare sette spiker i den ene flensen slik at plata kan utvide seg.
Det spesielle pex-røret er forsynt med et par striper på langs. Det er en stor hjelp når du skal rulle ut rørene. Da kan du lett se hvilken vei rørene er vridd.
Bruk et spesialbeslag der pex-røret skal bøyes skarpt.
Du kan godt montere pex-røret alene. Du går med rullen i hendene og tråkker varmeslangen ned i sporet på varmefordelingsplatene med føttene.
Slik vender pex-røret i endene av bordene i en bue med radius 15 cm. Langs veggen er pexrøret ført fram til den andre enden av rommet.
Mellom varmefordelingsplatene og det nye gulvet bør det legges et lag kraftig gulvpapp eller en 2 mm tykk celleplast. Laget er trykkfordelende og demper trinnlyd og knirkelyder. Oppå legges her et flytende gulv. Det betyr at det legges som ei stor sammenhengende flate som ikke festes til underlaget. Da kan gulvet utvide seg fritt og trekke seg sammen ved skiftende luftfuktighet og temperatur.
Gulvet kan bestå av plater eller bord. Et plategulv kan være av sponplate eller kryssfinér som så igjen dekkes med for eksempel tepper, linoleum eller vinyl.
Eller gulvet kan være et bord- eller parkettgulv som her. Da må gulvet limes meget omhyggelig for å unngå oppsprekking.
De første bordene skal monteres helt tett og danne ei rett linje i fram kanten. Montér to rekker bord med lim, og hold dem sammen med skrutvinger. Først har vi lagt et lag kraftig gulvpapp.
Når limet er tørt - etter minst en time - kan bordene skyves inn mot veggen. Overfør fasongen på veggen til bordene - bruk en blyant og et stykke av ei list. Skjær i streken med ei stikksag.
Gulvbordene monteres med parkettlim. Legg ei stripe lim på over kanten av fjæra på bordene som er lagt og på under kanten av nota på det nye. Bruk en bordstump, og slå til det kommer lim opp av skjøten. Det skal være helt tett.
Unngå ei limhinne på bordene, og tørk straks vekk overskytende lim.
Hold en avstand på 10 mm til veggen og andre faste gjenstander. Her er det gjort med et sett av plastkiler. VIkTIG! Du må ikke feste sokler eller lignende tunge gjenstander til et flytende gulv. Da risikerer du at gulvet sprekker.
Materialer
25 x 100 mm forskalingsbord (dette er en skurlastdimensjon, gir lav pris):
• Til opprettingsbord
• Som spaltegulv (eventuelt)
• 100 mm mineralull
• Wirsbo pex-rør (her 20 mm) med oksygensperre
• Wirsbo varmefordelingsplater, 28 x 115 cm
Dessuten:
• 5 x 80 mm skruer
• Pappspiker
• Trelim
• Parkettlim
• Kraftig gulvpapp
Spesialverktøy
• Gjennomslagsdor
• Evt. kapp-/gjæresag
• Brekkjern
Tidsforbruk
2-3 dager til et 10 kvadratmeter stort rom
Pris
Ca. 600 kroner per kvadratmeter. Pluss gulvbord
Vanskelighetsgrad
Du skal være nøyaktig når du retter opp det gamle bjelkelaget.
Tegning
Slik kan gamle gulv være bygget opp
Vet du hva som skjuler seg under det gamle gulvet? Slik kan for eksempel et gammelt etasjeskille se ut.
Gulvbordene (B) er spikret på bjelkene (A). I taket under kan det være maling eller plater på takbord (D). Stubbloftsleire (C) ble brukt en del før, og har en brann og lydisolerende funksjon. Det kan (som her) ligge på himlinga. Eller den kan ligge på et lag stubbloftsbord som er montert på lister på siden av bjelkene.

Det er vanlig å fjerne stubbloftsleira (C), men vi kan la den bli liggende hvis det er plass til minst 100 mm isolasjon (F) oppå. Bjelkene rettes opp med 25 x 100 mm bord (E) på sidene. Oppå spikres de gamle bordene (G) med mellomrom slik at det kan monteres varmefordelingsplater og pexrør. Er de gamle gulvbordene (G) ujevne, må du bruke nye bord som underlag. Deretter legges flytende gulv (H) på tykk gulvpapp.

Video
Tips & Triks
Varmen stiger - regningen minker
Med vannbåren gulvvarme kan fyringsutgiftene bli mindre enn hvis rommet blir oppvarmet med radiatorer eller panelovner. Temperaturen kan senkes et par grader uten at du merker det.
EN RADIATOR eller en panelovn sender mye varm luft opp under taket der den blir nedkjølt og vender tilbake til gulvet. Her blir den oppfattet som gulvkulde eller trekk.
Gulvvarmen må ikke bli for varm
Er vanntemperaturen i gulvvarme systemet ekstra høy, kan tregulvet ta skade.
• Gulvvarme er et lavtemperatur system der temperaturen på vannet som renner ut i systemet - framløpsvannet - som regel er 15 grader lavere enn framløps vannet i et radiatorsystem - det vil si mellom 27-45 grader C.
• En shunt - eller ei blandesløyfe - blander det varme vannet med det avkjølte returvannet fra gulv varmeslangene før det sendes ut i rørene til gulvvarmesystemet.
• For å få en jevn varme i tregulvet skal du alltid bruke varmeforde-lingsplater av aluminium. Bruker du ikke slike plater, må framløps-temperaturen være høyere. Det gjør at tregulvet tørkes ut og kan få skader i form av oppsrekking, samtidig med at du får et økt varmetap nedover i konstruksjonen.
• Du bør ikke legge mer enn 38 mm tre oppå gulvvarme systemet. Tre isolerer nemlig forholdsmessig godt - og hvis du legger et tykkere gulv, vil det bety at du må heve framløpstempe-raturen for å få tilstrekkelig varme i rommet - noe som igjen vil kunne skade tregulvet. Kontakt en gulvleverandør for råd og veiledning om hvilke muligheter og alter nativer du har.
Du kan selv installere ...
et nytt gulvvarmesystem, og du kan også koble gulvvarmen til et eksisterende sentralvarmeanlegg i boligen. Har du fjernvarme, bør du kontakte leverandøren før du går i gang. All elektrisk installasjon (tilkobling av sirkulasjonspumpe osv.) må utføres av en elektriker.
Gulvvarme krever ikke byggetillatelse
Men søk mer informasjon om tregulv og gulvvarme – før innkjøp: Hos leverandøren og på www.treteknisk.no («Fokus på tre» –> «Heltregulv»)
Legg ut dampsperre
Har du en kald krypekjeller under rommet der du legger gulvvarme, skal du legge ut ei dampsperre på den varme siden (oversiden) av isolasjonen. I et slikt tilfelle kan det også anbefales at du legger ut mer enn 100 mm isolasjon slik vi gjør her.
Viktig oksygensperre
Pex-rørene skal legges for hver ca. 30 cm i en hel slange – uten skjøter under gulvet. De 20 mm tykke pex-rørene skal ellers være godkjent til gulvvarme. Det betyr at de skal være forsynt med en oksygensperre. Som navnet antyder, hindrer den oksygen i å trenge inn i røret, noe som ellers ville kunne medføre rustangrep på stålrør og radiatorer.
Hvor lenge holder rørene?
Pex-rør er blitt brukt i varme- og forbruksvannssystemer siden begynnelsen av 1970-årene. Normen krever at rørene skal kunne tåle en temperatur på 70 grader og et trykk på 6 bar i minst 50 år uten at de blir påvirket. Normal drift på et gulvvarmesystem er betydelig lavere enn testkravet– nemlig temperaturer på 35 grader og et trykk på 1 bar noe som øker sikkerhetsmarginene ytterligere og dermed levetiden. (Kilde: LK Lagerstedt & Krantz)
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


