Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gulvvarme under tregulv – en effektiv løsning

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Et tregulv med gulvvarme er ikke bare deilig å gå på. Det er også en måte å spare på varmen, siden gulvvarmen ligger akkurat der du har bruk for den - på gulvet. I tillegg er gulvvarme under et tregulv enklere å regulere enn innstøpt gulvvarme.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
600 kr/m2
Vannbåren varme tregulv

I denne guiden får du en trinn for trinn-veiledning og mange tips, slik at du selv kan løse oppgaven og få gulvvarme i tregulvet.

Intro

Derfor bør du ha et tregulv med gulvvarme

Når det bygges nye hus, har gulvvarme blitt mer og mer populært. Varmen er deilig, og du slipper å ha stygge radiatorer i huset. Men ofte bruker den vannbårne gulvvarmen litt lenger tid på å reagere når du skal skru opp eller ned varmen. Det tar nemlig lenger tid å varme opp et tungt betonggulv.

Legger du i stedet gulvvarmeslangene rett under selve gulvbordene eller plankene, skjer oppvarmingen og nedkjølingen raskere. Varmefordelingsplater sørger for at varmen blir jevnt fordelt. Og ettersom de er laget kan aluminium, kan de varmes opp mye raskere enn et betongdekke.

Start fra bunnen

Du må sikre deg at varmen ikke forsvinner ut av huset på grunn av dårlig gulvisolering, før du går i gang med å legge varmen. Når du likevel skal ha opp gulvbordene, kan du like greit starte å isolere, og om nødvendig - rette opp gulvbjelkene.

Et tregulv med gulvvarme krever som sagt varmefordelingsplater ettersom varmen ikke fordeles av seg selv i tregulvet. Når platene er lagt skal du legge gulvvarmeslangene ned i sporene til platene, og til slutt kan du legge tregulvet oppå og koble til varmen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Legg elektrisk gulvvarme selv

Derfor virker gulvvarme så godt

Fordelen med gulvvarme er ikke kun at du slipper unna de stygge radiatorene. Du kan også spare en god del på strømregningen. Gulvvarmen er nemlig der du har bruk for den: nede på gulvet hvor du og familien beveger dere rundt. Radiatorvarme stiger først opp til taket og sirkulerer rundt og ned i rommet, og i den prosessen blir varmen kjølt ned før den treffer gulvet. Det betyr at det er mye varme som går tapt, og at du derfor må skru opp varmen på radiatorene. Gulvvarmen under tregulvet trenger ikke samme temperatur.

LES OGSÅ: Alt om gulvvarme

Slik gjør du

Skal du ha gulvvarme under tregulv eller gulvvarme under plankegulv, må du være oppmerksom på at selve gulvet ikke kan være tykkere enn 38 mm. Og du bør alltid rådføre deg med produsenten av det gulvet du legger oppå varmeslangene.

I denne guiden får du en trinn for trinn-veiledning og mange tips, slik at du selv kan løse oppgaven og få varme i tregulvet.

Veiledning

Fjern lister og gulv

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Vannbåren varme tregulv: Begynn med å fjerne gulvlistene. 1

Begynn med å fjerne gulvlistene. Bruk brekkjern - men pass på at du ikke skader veggen når du vrir med brekkjernet. Har du planer om å male stua, så gjør det før du fjerner gulvet!

Du må kanskje sage litt av bordene for å få dem opp.

Vannbåren varme tregulv: Du kan bruke om igjen de gamle gulvbordene seinere, som underlag for varmefordelingsplatene. 2

Du kan bruke om igjen de gamle gulvbordene seinere, som underlag for varmefordelingsplatene. Brekker du opp bordene med brekkjern, kan de gå i stykker, og da må du bruke nye bord.

Slå ned de gamle dykkertspikrene med en gjennomslagsdor slik at bordene ikke går i stykker.

Vannbåren varme tregulv: Fjern eventuelt stubbloftsleira. 3

Fjern eventuelt stubbloftsleira. I noen boliger kan du finne stubblofts­ leire mellom gulvbjelkene. Du kan velge å fjerne den med skuffe og bøtte, suge den vekk med spesialbil, eller la det ligge om det er plass til 100 mm isolasjon oppå.

Oppretting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du har fjernet det gamle gulvet og eventuelt stubbloftsleira, kan du gå til oppgaven med å rette opp de gamle gulvbjelkene. For å få et helt plant gulv må du markere punkter i samme høyde i alle fire hjørnene i rommet. Framgangsmåten kan du studere nærmere på tegningen på foregående side. Opprettings-bordene - som her er 25 x 100 mm, andre dimensjoner kan brukes - skrus fast på begge sider av gulvbjelken. Begynn med en skrue i begge endene av opprettings-bordet. Bordene er aldri helt rette. Derfor spenner du ut ei stram snor på toppen av bordet som du kan sikte etter når midten av bordet skrus fast.

De tverrgående snorene sikrer at bordene har samme nivå.

Vannbåren varme tregulv: Her er det første opprettingsbordet satt på med en skrue og trelim i begge endene. 1

Her er det første opprettingsbordet satt på med en skrue og trelim i begge endene. Spenn ut ei snor - som vist med en høvlet kloss under - på samme måte i begge ender av opprettingsbordet.

Vannbåren varme tregulv: Legg en helt lik høvlet kloss midt på bordet. 2

Legg en helt lik høvlet kloss midt på bordet. Når klossen akkurat berører snora, skrus bordet fast. Sett nå skruer i bordet for hver 50 cm. Gjenta deretter dette i motsatt ende av rommet. (Legg ut bordene før du trekker snorene!).

Vannbåren varme tregulv: Spenn ut tre snorer på tvers av rommet. 3

Spenn ut tre snorer på tvers av rommet. Igjen skal det helt like klosser under. Legg lim på opprettings­ bordet - og hold det opp til snora. Når klossen treffer snora, er bordet i riktig nivå og skrus fast til bjelken.

Den ene snora sikrer at opprettingsbordet sitter helt vannrett.

De tverrgående snorene sikrer at bordene har samme nivå.

Vannbåren varme tregulv: Du kan bli nødt til å skjære hakk i bordene hvis det er el­rør eller lignende. 4

Du kan bli nødt til å skjære hakk i bordene hvis det er el­rør eller lignende. Legg igjen merke til den lille klossen mellom snora og bordet - den sikrer riktig nivå på bordet.

Vannbåren varme tregulv: Når opprettingsbordene er på plass, kan du begynne å plassere ut isolasjonen. 5

Når opprettingsbordene er på plass, kan du begynne å plassere ut isolasjonen. Se prinsippet som er vist på tegningen på foregående side. Skjær til isolasjonen slik at den sitter litt i spenn mellom gulvbjelkene.

Fordelingsplater

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Vannbåren varme tregulv: Når isolasjonen er på plass, skal de gamle gulvbordene monteres igjen med baksiden opp (eller erstattes med nye). 1

Når isolasjonen er på plass, skal de gamle gulvbordene monteres igjen med baksiden opp (eller erstattes med nye). Sprekken mellom gulv bordene er her 3 cm - og avstanden fra sprekk til sprekk 30 cm. Da er det plass til varmefordelingsplata.

Vannbåren varme tregulv: Planlegg hvordan pex rørene skal legges, og markér det for eksempel med piler. 2

Planlegg hvordan pex rørene skal legges, og markér det for eksempel med piler. Pass på at rørene kan vende med en radius på 15 cm. På denne siden holdes alle bordene 3 cm fra veggen slik at pex­rørene kan føres fram.

Vannbåren varme tregulv: Nå legges varmefordelingsplatene jevnt ut over gulvet. 3

Nå legges varmefordelingsplatene jevnt ut over gulvet. De må ikke overlappe hverandre - da må det heller være litt innbyrdes avstand mellom dem. Platene kan knekkes slik at du slipper å bruke ei platesaks eller lignende.

De tynne aluminiumsplatene er forsynt med to spor slik at de kan knekkes.

Vannbåren varme tregulv: Fest aluminiumsplata. 4

Fest aluminiumsplata. Hold en kloss, f.eks. på 20 mm (=rørdiam.) ned i sporet på plata når den skal festes. Slå en papp­ spiker i begge endene av den ene flensen. VIkTIG! Du må bare sette spiker i den ene flensen slik at plata kan utvide seg.

Vannbåren varme tregulv: Det spesielle pex-røret er forsynt med et par striper på langs. 5

Det spesielle pex-røret er forsynt med et par striper på langs. Det er en stor hjelp når du skal rulle ut rørene. Da kan du lett se hvilken vei rørene er vridd.

Bruk et spesialbeslag der pex-røret skal bøyes skarpt.

Vannbåren varme tregulv: Du kan godt montere pex-røret alene. 6

Du kan godt montere pex-røret alene. Du går med rullen i hendene og tråkker varmeslangen ned i sporet på varmefordelingsplatene med føttene.

Vannbåren varme tregulv: Slik vender pex-røret i endene av bordene i en bue med radius 15 cm. 7

Slik vender pex-røret i endene av bordene i en bue med radius 15 cm. Langs veggen er pex­røret ført fram til den andre enden av rommet.

Vannbåren varme tregulv: Nå er pex-røret lagt slik at det slutter like ved det stedet der det begynner. 8

Nå er pex-røret lagt slik at det slutter like ved det stedet der det begynner. Nå er det viktig å støvsuge grundig før tregulvet kan legges på.

Det nye gulvet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Mellom varmefordelingsplatene og det nye gulvet bør det legges et lag kraftig gulvpapp eller en 2 mm tykk celleplast. Laget er trykkfordelende og demper trinnlyd og knirkelyder. Oppå legges her et flytende gulv. Det betyr at det legges som ei stor sammenhengende flate som ikke festes til underlaget. Da kan gulvet utvide seg fritt og trekke seg sammen ved skiftende luftfuktighet og temperatur.

Gulvet kan bestå av plater eller bord. Et plategulv kan være av sponplate eller kryssfinér som så igjen dekkes med for eksempel tepper, linoleum eller vinyl.

Eller gulvet kan være et bord- eller parkettgulv som her. Da må gulvet limes meget omhyggelig for å unngå oppsprekking.

Vannbåren varme tregulv: De første bordene skal monteres helt tett og danne ei rett linje i fram­ kanten. 1

De første bordene skal monteres helt tett og danne ei rett linje i fram­ kanten. Montér to rekker bord med lim, og hold dem sammen med skrutvinger. Først har vi lagt et lag kraftig gulvpapp.

Vannbåren varme tregulv: Når limet er tørt - etter minst en time - kan bordene skyves inn mot veggen. 2

Når limet er tørt - etter minst en time - kan bordene skyves inn mot veggen. Overfør fasongen på veggen til bordene - bruk en blyant og et stykke av ei list. Skjær i streken med ei stikksag.

Vannbåren varme tregulv: Gulvbordene monteres med parkettlim. 3

Gulvbordene monteres med parkettlim. Legg ei stripe lim på over­ kanten av fjæra på bordene som er lagt og på under kanten av nota på det nye. Bruk en bordstump, og slå til det kommer lim opp av skjøten. Det skal være helt tett.

Unngå ei limhinne på bordene, og tørk straks vekk overskytende lim.

Vannbåren varme tregulv: Hold en avstand på 10 mm til veggen og andre faste gjenstander. 4

Hold en avstand på 10 mm til veggen og andre faste gjenstander. Her er det gjort med et sett av plastkiler. VIkTIG! Du må ikke feste sokler eller lignende tunge gjenstander til et flytende gulv. Da risikerer du at gulvet sprekker.

Vannbåren varme tregulv: Det siste bordet kan du ikke slå på i enden. 5

Det siste bordet kan du ikke slå på i enden. Her kan du bruke et brekkjern til å presse det på plass. Sett ei plate mot veggen hvis den er myk. Alternativt kan du investere i et slagjern som er skreddersydd til oppgaven.

Materialer

25 x 100 mm forskalingsbord (dette er en skurlastdimensjon, gir lav pris):
• Til opprettingsbord
• Som spaltegulv (eventuelt)
• 100 mm mineralull
• Wirsbo pex-rør (her 20 mm) med oksygensperre
• Wirsbo varmefordelingsplater, 28 x 115 cm

Dessuten:
• 5 x 80 mm skruer
• Pappspiker
• Trelim
• Parkettlim
• Kraftig gulvpapp

Spesialverktøy

• Gjennomslagsdor
• Evt. kapp-/gjæresag
• Brekkjern

Tidsforbruk

2-3 dager til et 10 kvadratmeter stort rom

Pris

Ca. 600 kroner per kvadratmeter. Pluss gulvbord

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøyaktig når du retter opp det gamle bjelkelaget.

Tegning

Slik kan gamle gulv være bygget opp

Vet du hva som skjuler seg under det gamle gulvet? Slik kan for eksempel et gammelt etasjeskille se ut.

Gulvbordene (B) er spikret på bjelkene (A). I taket under kan det være maling eller plater på takbord (D). Stubbloftsleire (C) ble brukt en del før, og har en brann ­og lydisolerende funksjon. Det kan (som her) ligge på himlinga. Eller den kan ligge på et lag stubbloftsbord som er montert på lister på siden av bjelkene.

Vannbåren varme tregulv: Vet du hva som skjuler seg under det gamle gulvet?

Logg inn kjøp tilgang

Det er vanlig å fjerne stubbloftsleira (C), men vi kan la den bli liggende hvis det er plass til minst 100 mm isolasjon (F) oppå. Bjelkene rettes opp med 25 x 100 mm bord (E) på sidene. Oppå spikres de gamle bordene (G) med mellomrom slik at det kan monteres varmefordelingsplater og pex­rør. Er de gamle gulvbordene (G) ujevne, må du bruke nye bord som underlag. Deretter legges flytende gulv (H) på tykk gulvpapp.

Vannbåren varme tregulv: Det er vanlig å fjerne stubbloftsleira (C), men vi kan la den bli liggende hvis det er plass til minst 100 mm isolasjon (F) oppå.

Logg inn kjøp tilgang

Video

TEKNIKK: Gulvbord under karmlister

Tilpassingen gjøres enkelt med en multikutter

TEKNIKK: Gulvbord - rundt rør

Med en kile blir skjøten nesten usynlig

TIPS: Nøyaktig tilpassing av isolasjon

TIPS: Legg isolasjonen forskjøvet

TIPS: Unngå merker fra brekkjernet

Tips & Triks

Varmen stiger - regningen minker

Med vannbåren gulvvarme kan fyringsutgiftene bli mindre enn hvis rommet blir oppvarmet med radiatorer eller panelovner. Temperaturen kan senkes et par grader uten at du merker det.

Vannbåren varme tregulv: EN RADIATOR eller en panelovn sender mye varm luft opp under taket der den blir nedkjølt og vender tilbake til gulvet.

EN RADIATOR eller en panelovn sender mye varm luft opp under taket der den blir nedkjølt og vender tilbake til gulvet. Her blir den oppfattet som gulvkulde eller trekk.

Vannbåren varme tregulv: GULVVARME fordeler varmen over hele gulvflata før den stiger opp til taket.

GULVVARME fordeler varmen over hele gulvflata før den stiger opp til taket. Resultatet er at føttene er varme, kroppen ikke fullt så varm, mens det er behagelig kjøligere i hodehøyde. Det negative er at det kan være dyrt å utbedre skader i et gulvvarmeanlegg.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Vannbåren varme tregulv: Gulvvarme under tregulv – en effektiv løsning
Vannbåren varme tregulv: Gulvvarme under tregulv – en effektiv løsning
Vannbåren varme tregulv: Gulvvarme under tregulv – en effektiv løsning
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Gulvvarme under tregulv – en effektiv løsning
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake