Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Gulvvarme tregulv

I denne guiden får du en trinn for trinn-veiledning og mange tips, slik at du selv kan løse oppgaven og få gulvvarme i tregulvet.

Derfor bør du ha et tregulv med gulvvarme

Når det bygges nye hus, har gulvvarme blitt mer og mer populært. Varmen er deilig, og du slipper å ha stygge radiatorer i huset. Men ofte bruker den vannbårne gulvvarmen litt lenger tid på å reagere når du skal skru opp eller ned varmen. Det tar nemlig lenger tid å varme opp et tungt betonggulv.

Legger du i stedet gulvvarmeslangene rett under selve gulvbordene eller plankene, skjer oppvarmingen og nedkjølingen raskere. Varmefordelingsplater sørger for at varmen blir jevnt fordelt. Og ettersom de er laget kan aluminium, kan de varmes opp mye raskere enn et betongdekke.

Start fra bunnen

Du må sikre deg at varmen ikke forsvinner ut av huset på grunn av dårlig gulvisolering, før du går i gang med å legge varmen. Når du likevel skal ha opp gulvbordene, kan du like greit starte å isolere, og om nødvendig - rette opp gulvbjelkene.

Et tregulv med gulvvarme krever som sagt varmefordelingsplater ettersom varmen ikke fordeles av seg selv i tregulvet. Når platene er lagt skal du legge gulvvarmeslangene ned i sporene til platene, og til slutt kan du legge tregulvet oppå og koble til varmen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Legg elektrisk gulvvarme selv

Derfor virker gulvvarme så godt

Fordelen med gulvvarme er ikke kun at du slipper unna de stygge radiatorene. Du kan også spare en god del på strømregningen. Gulvvarmen er nemlig der du har bruk for den: nede på gulvet hvor du og familien beveger dere rundt. Radiatorvarme stiger først opp til taket og sirkulerer rundt og ned i rommet, og i den prosessen blir varmen kjølt ned før den treffer gulvet. Det betyr at det er mye varme som går tapt, og at du derfor må skru opp varmen på radiatorene. Gulvvarmen under tregulvet trenger ikke samme temperatur.

LES OGSÅ: Alt om gulvvarme

Slik gjør du

Skal du ha gulvvarme under tregulv eller gulvvarme under plankegulv, må du være oppmerksom på at selve gulvet ikke kan være tykkere enn 38 mm. Og du bør alltid rådføre deg med produsenten av det gulvet du legger oppå varmeslangene.

I denne guiden får du en trinn for trinn-veiledning og mange tips, slik at du selv kan løse oppgaven og få varme i tregulvet.