Gulvvarme på bjelker og tilfarere

Den enkleste og sikreste gjør det selv-løsningen til et tregulv med vannbåren varme, er et klikkgulv lagt på gulvplater med freste spor og varmefordelingsplater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
40.000 kr/30 m2

Intro

Gulvvarme har de siste årene for alvor bredt seg fra støpte bade-romsgulv, til alle typer gulv i hele huset. Og med en kombinasjon av vannbåren varme, gulvplater med spor til slangene og et smart klikkgulv, som vi legger her, er dette også både en fantastisk god og en enkel løsning.

Du slipper klossete radiatorer, og du får et lunt tregulv der temperaturen styres langt raskere enn i et støpt gulv.

Den totale konstruksjonen, som vi legger oppå det gamle undergulvet, er under 4 cm tykk. Dette er det plass til på de fleste steder, uten større ombygginger. Fotlistene skiftes, og omrammingene ved døren kappes litt i bunnen, men det er det hele. Og selv om jobben er ganske stor, gir den på mange måter seg selv, i kraft av materialene:

• De spesielle gulvplatene, med spor til varmeslangen, skrus på undergulvet.

• De tynne metallplatene, som fordeler varmen, trykkes ned i gulvplatene.

• Varmeslangen trykkes ned i sporene.

• Det nye gulvet klikkes sammen oppå.

De største utfordringene går gjerne på hvordan du skal legge slangen, slik at du best får fordelt varmen - spesielt når du som her arbeider med to rom, som forsynes med varme fra samme sted.

I tillegg er det selvsagt komplisert å koble varmeslangene til varmeanlegget, men det overlater du til fagfolk.

Veiledning

01
Rommet ryddes og nytt gulv planlegges 5 Trinn

Forarbeidet avhenger selvsagt mye av hvilket gulv du bygger oppå. Her fjerner vi fotlister, dørterskler og det gamle parkettgulvet i begge rommene, og står igjen med et gulv av trefiberplater på tilfarere.

De er enkle å jobbe videre på: Vi kan skru platene med spor til slangene direkte på underlaget, og skal bare forsikre oss om at platene går på tvers av tilfarerne. Da er de understøttet best.

1

Vi fjerner listene og det gamle gulvet - og får en rørlegger til å fjerne den gamle radiatoren og montere fordeleren, som skal sende varme ut i gulvet.

2

Vi måler opp begge rommene, slik at vi kan planlegge dem i en samlet løsning. Selv om vi legger en dørterskel mellom dem, er det penest at de synlige gulvene spiller sammen.

3

Vi slår en krittstrek på gulvet, slik at vi får en rett linje å styre ut fra - det er sikrere enn å arbeide ut fra en vegg, som nesten alltid vil være litt skjev og ujevn.

4

Så måler vi ut, regner, tegner og legger plater på prøve for å finne ut hvordan slangene skal legges. De bør gå langs de kalde ytterveggene først.

5

Under planleggingen legger vi bare vendeplatene, uten de lange rette stykkene mellom. Det viser oss hvordan slangen kommer til å ligge.

02
Sponplatene legges og de siste sporene åpnes 5 Trinn

Nå er vi klare til å legge sponplatene med spor til slangene. Systemet her har både lange plater med parallelle spor og korte vendeplater, som sender slangen tilbake i motsatt retning. Du blir ofte nødt til å frese eller skjære noen ekstra spor. Det kan også hende du må la slangen gå mellom platene i enkelte tilfeller.

Platene skjæres til, limes sammen i not og fjær og skrus fast til undergulvet.

1

På den første vendeplaten freser vi et innløp, slik at slangen kan komme inn til sporene i en myk bue. Det enkle og sikre er å kjøpe et 20 mm notstål, som etterlater et spor i riktig bredde.

2

Den første vendeplaten legges på plass med lim i fjær og not, og skrus til undergulvet med 4,2 x 55 mm Plata-Flexskruer. Vi retter inn etter krittstreken og bygger videre med de neste vendeplatene.

3

Rettløpsplatene legges i forlengelsen av vendeplatene. Vi retter igjen inn etter rettesnoren og en varme fordelingsplate, slik at sporene fortsetter presist fra plate til plate.

4

Rettløpsplatene limes også i fjær og not, og skrus fast med PlataFlex-skruer. Det settes skruer for hver 60 cm, i tre rekker på tvers av platene.

5

Du kan fortsatt lage plass til en varmeslange når platene er lagt, i så fall er en multikutter godt egnet. Her gir vi fremløpet til naborommet et buet spor.

03
Varmefordelingsplater trykkes på plass 3 Trinn

Varmefordelingsplatene er en veldig viktig detalj: Der du i støpte gulv lar betongen ta opp og fordele varmen, er det i tregulvet aluminiumsplater som sprer varmen. Disse fordelingsplatene trykkes ned i sponplatenes spor - noen produsenter anbefaler at de holdes fast med en enkelt pappspiker. I lengden kappes de av ved å knekke dem i et passende spor. Resten legger du i neste rekke, dermed er det ingenting som går til spille.

1

Varmefordelingsplatene legges med cirka 10 mm avstand i lengden, slik at platene kan utvide seg med varmen. Det vil sjelden passe helt med de forberedte knekkene; da fordeles glippene jevnt.

2

Varmefordelingsplatene kappes enkelt. De skal ikke klippes i lengden, men knekkes i de sporene de er laget med. Legg platen med rørvulsten opp, og bøy den ved en av de ferdig oppmerkede strekene.

3

Du må klippe en plate på langs hvis et spor ute ved veggen ikke har plass til fordelingsplaten i full bredde. Det er nemlig platen som holder slangen på plass i sporet.

04
Varmeslangene legges og forbindes 4 Trinn

Varmeslangen legges enkelt ut - hvis dere er to om jobben. Ellers vil det ta en hel dag, og skape en masse frustrasjon. Den ene bærer den store rullen og styrer slangen, mens den andre trykker den fast i sporene, eller fester den med kabelbøyler der den ligger uten spor.

Slangen forbindes til sentralvarmen via en fordeler, som sikrer en så lav temperatur i slangen at treet tåler det.

1

Slangen trykkes grundig på plass i sporene etter hvert som vi kommer rundt. Da har du hele tiden kontroll på den. Slangen blir holdt godt fast av sporene i fordelingsplaten, som griper rundt slangen.

2

I endene dreies slangen rundt og legges løst i den buede utfresingen. Når du er kommet et lite stykke ned neste spor, ligger slangen igjen helt trygt nede i platene.

3

De to slangene til naborommet legger vi langs en vegg ved siden av platene med spor. De spennes i stedet fast til undergulvet med kabelbøyler.

4

Slangene til naborommet isoleres med rørskåler, slik at gulvet i dette rommet ikke varmes opp fordi du skal ha varme i rommet ved siden.

05
Det nye gulvet klikkes sammen over varmen 9 Trinn

Moderne klikkgulv er enkle å legge, hvis du begynner helt riktig. Ta deg tid til å måle og regne og telle, til du er trygg på hvor det er best å begynne leggingen. Pass spesielt på at du ikke ender opp med en smal strimmel i den ene enden, fordi du starter med et helt bord i den andre. Da er det mye bedre å skjære av litt i begge sider. Her tar vi også hensyn til hvordan rommene henger sammen.

1

Vi slår igjen en strek gjennom hele rommet, slik at vi har en rett linje å legge det nye gulvet ut fra. Fordi det ikke går å slå en strek på fordelingsplatene, trekker vi en snor å legge ut fra.

2

Gulvvarmeplatene dekkes med gulvpapp, før klikkgulvet legges ut. Det beskytter platen og fjerner knirkelyder.

Tips: Legg ut pappen med yttersiden opp, da løfter den seg ikke i endene etterpå.

3

Den første rekken gulvbord legges med klosser ut mot veggen, slik at vi får den luften ut mot veggen som produsenten foreskriver. Samtidig sikrer vi at det ligger riktig i forhold til rettesnoren.

4

Gulvbordene legges ett for ett, og klikkes fast. Vi trenger altså ikke først å sette sammen en hel rekke, før den klikkes på plass; gulvet har nemlig endeskjøter som låses sammen av bordene i neste rekke.

5

Til å kappe det siste bordet i hver rekke, bruker vi bare en stikksag. Endesnittet vil bli skjult under fotlistene. Biten brukes som begynnelse på neste rekke, slik at endeskjøtene forskyves.

6

Ved døren skjæres bordet slik at det går inn under omrammingen, som eventuelt må kappes i bunnen. Dette vil alltid bli penere enn å tilpasse gulvet etter omrammingen.

7

Vi må skjære “klikklåsen” av fjæren på det bordet som skal skyves inn under omrammingen. Vi kan jo ikke vippe det på plass. I stedet limes skjøten her.

8

Bordet slås forsiktig inn under omrammingen og på plass. Kjøp alltid en slagkloss som passer til gulvet, ellers ødelegger du fort både fjær og not.

9

Siste bord skjæres med litt skrå bakkant, da er det enklere å få ned. Endeskjøten i siste rekke limes, og holdes til limet er tørt. Den låses jo ikke av ny rekke.

06
Gulvet lukkes med olje og listene settes opp 3 Trinn

Når hele gulvet er lagt, gir vi det en omgang med olje. Ikke bare fordi det er perfekt å gjøre dette nå, når alt er ryddet og vi ikke risikerer å kline til fotlistene, men også fordi fabrikkens oljebehandling av parketten bør ses på som en forbehandling.

Du kan gi oljen lenger tid til å trenge ned i treet, og du kan massere den inn i treet med en leid gulvsliper.

Når oljen har herdet et døgn, setter vi på fotlister, og gulvet er ferdig.

1

Gulvet etterbehandles med olje. Rommene er tomme, så gjør det ordentlig med en liten slipemaskin som masserer oljen godt ned. La gulvet herde helt, før det tas i bruk. Da tåler det mye.

2

Fotlistene skjærer vi til og utstyrer med en stripe lim, før vi setter dem opp. Da kan vi spare på skruene, og vi får færre hull å sparkle ut og male.

3

Listene settes opp med skruer, og eventuelt plugger, alt etter hvilken vegg de sitter på. Overgangen til veggen lukkes eventuelt med akrylfugemasse.

Materialer

• 13 vendeplater à 60 x 120 cm (17 mm)
• 20 rettløpsplater à 60 x 180 cm (17 mm)
• 75 varmefordelingsplater (17 mm)
• 1 rull 500 g gulvpapp
• 120 m varmeslange, 17 x 2 mm
• Fordeler, termostat m.m.
• 300 gulvskruer (Plata-Flex, 4,2 x 55 mm)
• Kabelbøyler, 20 mm, med 3 x 30 mm skruer
• Rørskåler til 20 mm rør
• 30 m2 lamelloppbygget ask med klikk
• PVAc-lim
• 16 m fotlister, 14 x 65 mm
• 2 liter gulvolje

Tidsforbruk

1-2 uker

Pris

Cirka 40 000 kroner for 30 kvm. Prisen avhenger spesielt av gulvtypen.

Vanskelighetsgrad

Overlater du rørleggerdelen til en fagmann, er det faktisk planleggingen for hvordan slangene skal legges som er det vanskeligste.

Tegning

Planlegg varmens veier

Gi deg god tid til å regne ut hvordan du fordeler varmen. Arbeidet gir på mange måter seg selv: Sponplatene med spor til varmeslangene skal ligge på tvers av tilfarerne under det bærende gulvet, og klikkgulvet øverst legges i samme retning. Kunsten er å se hvordan varmen fordeles best - noe som spesielt er litt vanskelig når to rom får varme fra samme sted.

Planlegg varmens veier

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulvvarme