Slik arbeider du med sponplater!

Sponplaten er nok den mest kjente og brukte byggeplaten vi har – med god grunn. Den er billig, og den veier mindre enn de fleste andre byggeplater. Det finnes varianter til stort sett alle oppgaver, så lenge oppgavene foregår innendørs.

Sponplate: Slik arbeider du med sponplater

MULIGHETER: Lim og trespon presset sammen under hardt trykk og høy temperatur, gir en plate med jevn overflate og mange bruksområder.

HVA BRUKES SPONPLATER TIL?

SPONPLATE TIL SOKLER, SKAP M.M.
Rene sponplater er opplagte til sokler, skap og vegger, eller som en bærende plate under en madrass. Til skap og hyller brukes melaminbelagte sponplater.

SPONPLATE TIL UNDERGULV
Skal du legge et undergulv, er sponplaten en både billig og rask løsning. Det finnes spesielle gulvsponplater med fjær og not, som skal limes på alle kanter.

SPONPLATE TIL BENKEPLATER
Sponplater er billige byggeplater, og billigere enn for eksempel HDF og MDF. Derfor brukes den alltid som kjerne i benkeplater kledd med laminat.

HVORDAN JOBBER DU MED SPONPLATER?

Sponplater er gode og sterke byggeplater, men de er også litt sårbare. Hvis du ikke bruker riktig teknikk når du sager i dem, vil sagsporet med stor sannsynlighet bli stygt og oppfliset.

Først og fremst skal sagbladet være skarpt og fintannet. Hvis du sager med en håndsag, ligger trikset i å sørge for å holde sagen i en vinkel på cirka 20 grader, samtidig som du skal sage med rolige og jevne bevegelser. Bruker du sirkelsag, skal du sage fra baksiden.

Skal du forbore til skruer eller plugger i kanten av en sponplate, så er det stor risiko for at platen sprekker. Den risikoen forsvinner hvis du først spenner en skrutvinge stramt på platen rundt det stedet du skal bore.

VIKTIG OM SPONPLATER!

Den klassiske sponplaten er laget av trespon og lim. Platen er sterkt sugende, og egner seg kun til innendørs bruk i et normalt inneklima, uten regelmessig høy luftfuktighet (altså ikke på bad).

SPESIELT VED SPONPLATER

En ren sponplate er glatt og jevn, og derfor enkel å kle med for eksempel finér, melamin, tapet og glassfilt, men du kan også bare male den.

En helt glatt, malt overflate krever dog litt mer grunning, sparkling og sliping, enn for eksempel en gipsplate eller en kryssfinérplate.

Les mer om treplater

VARIANTER AV SPONPLATER

VANLIG SPONPLATE
Den rene sponplaten er stabil, glatt og jevn, og brukes ofte i vegger, særlig finner du den i eldre hus. Den glatte overflaten kan kles med filt, strie eller tapet.

GULVSPONPLATE
Meget plan og stabil plate med fjær og not, til både flytende og bærende undergulv. Flytende gulv lages av plater ned til 12 mm. Som bærende undergulv brukes 19 mm eller tykkere.

LAMINERT SPONPLATE
Går også under betegnelsen hvit melaminplate, og kan brukes til skap, dører, hyller, sokler, inndekkinger og mange andre steder, der du ønsker en glatt og hvit overflate.

LAMINATBENKEPLATE
En spesielt kraftig utgave – normalt 30 eller 40 mm – med slitesterkt belegg av laminat, er opplagt til benkeplater i kjøkken og vaskerom. Fås med utallige farger og overflatemønstre.

SEMENTSPONPLATE
Meget robust sponplatetype, som stort sett bare brukes til fasadekledning. Platene fås med forskjellige overflater, for eksempel marmorflis. Er normalt ikke lagervare i byggvarehusene.

OSB
OSB-plater er ikke en rendyrket sponplate, men en mellomting mellom sponplate og kryssfinér. Den er sterkere enn en vanlig sponplate, og brukes for eksempel ofte til undertak.

STØRRELSER PÅ SPONPLATER

Standardstørrelsen på en klassisk sponplate er 122 x 244 mm. Platene finnes i tykkelser fra 6 til 32 mm, men de mest brukte er:

  • 10 mm
  • 12 mm
  • 16 mm
  • 19 mm
  • 22 mm
  • 28 mm

Laminerte benkeplater fås normalt i tykkelser på 30 og 40 mm, og i en standardbredde på 61-63 cm. Men det kan la seg gjøre å bestille plater med skreddersydde breddemål, fra cirka 25 cm til cirka 125 cm, i mange forskjellige lengder.

Melaminbelagte plater er ofte 16 eller 22 mm tykke, og fås i mange forskjellige lengder og bredder.

PEN KANT PÅ SPONPLATE

Sagsnitt i sponplater kledd med laminat eller melamin etterlater en ujevn kant. Den kan du dekke med en laminatstrimmel, som strykes på. Først forsegler du kanten med lim, og sparkler den jevn.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Treplater