MULIGHETER: Lim og trespon presset sammen under hardt trykk og høy temperatur, gir en plate med jevn overflate og mange bruksområder.

MULIGHETER: Lim og trespon presset sammen under hardt trykk og høy temperatur, gir en plate med jevn overflate og mange bruksområder.

HVORDAN JOBBER DU MED SPONPLATER?

Sponplater er gode og sterke byggeplater, men de er også litt sårbare. Hvis du ikke bruker riktig teknikk når du sager i dem, vil sagsporet med stor sannsynlighet bli stygt og oppfliset.

Først og fremst skal sagbladet være skarpt og fintannet. Hvis du sager med en håndsag, ligger trikset i å sørge for å holde sagen i en vinkel på cirka 20 grader, samtidig som du skal sage med rolige og jevne bevegelser. Bruker du sirkelsag, skal du sage fra baksiden.

Skal du forbore til skruer eller plugger i kanten av en sponplate, så er det stor risiko for at platen sprekker. Den risikoen forsvinner hvis du først spenner en skrutvinge stramt på platen rundt det stedet du skal bore.

VIKTIG OM SPONPLATER!

Den klassiske sponplaten er laget av trespon og lim. Platen er sterkt sugende, og egner seg kun til innendørs bruk i et normalt inneklima, uten regelmessig høy luftfuktighet (altså ikke på bad).

SPESIELT VED SPONPLATER

En ren sponplate er glatt og jevn, og derfor enkel å kle med for eksempel finér, melamin, tapet og glassfilt, men du kan også bare male den.

En helt glatt, malt overflate krever dog litt mer grunning, sparkling og sliping, enn for eksempel en gipsplate eller en kryssfinérplate.

STØRRELSER PÅ SPONPLATER

Standardstørrelsen på en klassisk sponplate er 122 x 244 mm. Platene finnes i tykkelser fra 6 til 32 mm, men de mest brukte er:

  • 10 mm
  • 12 mm
  • 16 mm
  • 19 mm
  • 22 mm
  • 28 mm

Laminerte benkeplater fås normalt i tykkelser på 30 og 40 mm, og i en standardbredde på 61-63 cm. Men det kan la seg gjøre å bestille plater med skreddersydde breddemål, fra cirka 25 cm til cirka 125 cm, i mange forskjellige lengder.

Melaminbelagte plater er ofte 16 eller 22 mm tykke, og fås i mange forskjellige lengder og bredder.

PEN KANT PÅ SPONPLATE

Sagsnitt i sponplater kledd med laminat eller melamin etterlater en ujevn kant. Den kan du dekke med en laminatstrimmel, som strykes på. Først forsegler du kanten med lim, og sparkler den jevn.