Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Byggehøyden på gulvvarme er blitt lavere. Det skyldes blant annet at varmeslanger ikke lenger trenger å være i kraftige pex-rør som støpes fast i et tykt lag betong.

Tynnere slanger

I dag fås systemer til gulvvarme med vann med tynne slanger, som støpes i selvnivellerende gulvsparkelmasse. Du kan derfor lage gulvvarme med lav byggehøyde.

Lavere vekt

Den lave byggehøyden på gulvvarmen betyr samtidig at gulvvarmesystemet veier mye mindre. Derfor kan gulvvarme med vann blant annet legges i andre etasje.

Fordeler ved gulvvarme

Ut over den lave byggehøyden på gulvvarmen, kan det være flere fordeler ved å velge gulvvarme fremfor tradisjonell oppvarming med panelovner og radiatorer. Gulvvarme gir blant annet en behagelig og jevn varme i rommet. Samtidig gir det større frihet til å innrede boligen – pluss at det verken trenger maling, rengjøring eller vedlikehold.

Vann er billigere enn strøm

Det kan bli litt dyrt å omlegge til gulvvarme, men gjør du det du kan av ombyggingen selv, er det en del å spare. Det kan ha en stor betydning for strømregningen hvilken type gulvvarme du velger. Gulvvarme med strøm koster mer i drift enn vannbasert gulvvarme, men det vannbaserte krever til gjengjeld at du har et vannbårent varmesystem.

Gulvvarme med lav byggehøyde – og fall

Systemet vi legger i denne artikkelen fås i tykkelser helt ned til 16 mm. Her legger vi det i et rom med avløp. Derfor skal gulvet ha et fall, så gulvvarmen blir høyere. Vi la 25 mm sparkelmasse på i den ene enden av rommet – og 40 mm i den andre. Med et lag gulvfliser oppå ble den samlede byggehøyden altså 48-50 mm.

Samarbeid med profesjonelle

Vi samarbeidet hele tiden med fagfolk, og overlot alt det vi ikke kunne gjøre selv til dem. Med skjulte rør i gulvet, ønsket vi “å kjøpe” oss til en garanti på test av anlegget og alt sparkelarbeidet. Forarbeidet til gulvvarmen klarte vi selv.

LES OGSÅ: Alt om gulvvarme

REDAKSJONEN ANBEFALER: Legg elektrisk gulvvarme selv